Ad IT Service Management

Ad IT Service Management, Associate degree, deeltijd

Werk je in de ICT en heb je de ambitie door te groeien? Dan is de associate degree (Ad) IT Service Management iets voor jou. In het IT-werkveld wordt afstemming tussen IT en organisatieprocessen steeds belangrijker. Als IT’er moet je daarom een brug kunnen slaan tussen de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied en de koers van de organisatie.

 • Werken aan modules waarvoor je een deelcertificaat krijgt
 • Studeer op NHL Stenden, op je werkplek en via e-learning
 • Start in september of februari

Wat staat je te wachten?

Tijdens de associate degree IT Service Management vergroot je jouw inzicht in moderne informatietechnologie. Je wordt opgeleid tot een professional die de verbinding kan leggen tussen de eisen en wensen die gebruikers hebben en de ICT. Ook weet je hoe je kwaliteitsverbetering en innovatie kunt bewerkstelligen.

Tijdens de opleiding staan de vragen en leerwensen uit jouw beroepsachtergrond centraal. Je werkt zoveel mogelijk op je eigen werkplek aan studieopdrachten en brengt nieuwe kennis direct in de praktijk.

Studiekenmerken

Diploma

 • Associate degree

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

Flexibel

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Inschrijven

Aanmelden voor een studie doe je via Studielink. Je kunt ook vooraf een oriёntatiegesprek aanvragen. 

Jouw loopbaan

Deze Ad leidt je op tot een professional die de verbinding kan leggen tussen de wensen van gebruikers enerzijds en de expertise van IT-specialisten anderzijds. Je hebt genoeg inzicht voor een adviserende of leidinggevende rol. Je bent in staat om de bedrijfskundige belangen van de organisatie te koppelen aan de mogelijkheden en randvoorwaarden van ICT.

Omdat je hebt leren denken vanuit beide invalshoeken (organisatie én ICT) ben je een goede gesprekspartner en kun je een constructieve rol spelen bij vernieuwing en ontwikkeling.

Onderwijsprogramma

Het onderwijsprogramma bestaat uit 4 modules van ongeveer een half jaar. Elke module is 30 EC’s (studiepunten) en wanneer je deze hebt afgerond, krijg je een certificaat. In totaal moet je 120 EC’s halen voor een diploma. Het tempo en de volgorde waarin je de modules doorloopt, bepaal je voor een deel zelf. De totale studielast verschilt per persoon.

Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Op deze manier richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.

De meeste lesbijeenkomsten zijn op maandag tussen 16.00 en 22.00 uur. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, kan er een andere lesavond bij komen.

dt_ad_itsm_sfeer

Toelatingeisen Ad IT Service Management

Voor toelating tot de opleiding heb je een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig met het juiste profiel, vakkenpakket of verwantschap. Heb je niet het juiste diploma, maar wel een gelijkwaardig diploma of ben je 21 jaar of ouder? Ook dan zijn er mogelijkheden. Meer informatie over toelating, inschrijving en of er eisen worden gesteld aan je werk vind je op nhlstenden.com/toelating.  

Havo
 • NG;
 • NT;
 • EM;
 • CM.
 • NG;
 • NT;
 • EM;
 • CM.
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

Experimenten flexibilisering 

Deze opleiding is een van de opleidingen die wordt aangeboden vanuit de regeling ‘experimenten flexibilisering hoger beroepsonderwijs voor volwassenen’. Voor deze geaccrediteerde deeltijd- en duale opleidingen zal de komende jaren specifieke aandacht worden gegeven aan het zo flexibel mogelijk aanbieden van de opleiding voor werkenden. Lees meer over wat dit voor jou (en je werkgever) kan betekenen.

Opbouw Studie

Modules

Het onderwijsprogramma bestaat uit vier modules van een half jaar. Elke module omvat 30 EC (studiepunten), in totaal dus 120 EC. Het tempo en de volgorde waarin je deze modules doorloopt, bepaal je in grote mate zelf.

Module IT-ontwikkeling

Je ontwerpt en realiseert een eenvoudig informatiesysteem of applicatie vanuit de informatiebehoefte van de klant. Dit doe je met behulp van een agile-methode. Natuurlijk zorg je voor een correcte overdracht: het systeem is getest (monkeyproof), gedemonstreerd en klaar voor gebruik! Onderwerpen die aan bod komen zijn T-trends, databases, programmeren en Agile-Scrum.

Je onderzoekt in deze module organisatievraagstukken vanuit verschillende bedrijfskundige invalshoeken. Denk bijvoorbeeld aan strategie, financiën, mensen en ICT. Je gebruikt hiervoor een passende onderzoeksaanpak en besteedt aandacht aan het creëren van draagvlak. Aan het eind van de module deel je je bevindingen en adviezen met de opdrachtgever. Onderwerpen die aan bod komen zijn: analyse van bedrijfsprocessen, arbeids- en organisatiepsychologie, onderzoek & statistiek en financiën & economie.

Om te kunnen functioneren op hbo-werk- en denkniveau is het van belang om voldoende bagage te hebben op bedrijfskundige gebieden met een ICT-context. De onderwerpen die aan bod komen zijn ITIL, BISL, projectmanagement, kwaliteitsmanagement, operations management, administratieve organisatie, cloud computing, architectuur en professionele skills.

Je voert een afstudeeropdracht uit op je eigen werkplek of een stagewerkplek. Het onderwerp bepaal je samen met de werkgever en je studiecoach. In de onderzoekopdracht komen zowel bedrijfskundige als IT-aspecten aan bod.

Elke module bestaat uit maximaal zes toetsen die allemaal gedaan worden op basis van grotere of kleinere opdrachten die uitgevoerd zijn op de eigen werkplek. De beoordelingscriteria staan vast. De leerroute naar de toets en het moment van toetsen bepaal je samen met je studiecoach en eventueel je werkplek. Iedere module start met een intake om te bepalen wat jij aan het eind laat zien en welke leeractiviteiten je doet.

COMBINEER STUDIE, WERK EN PRIVÉ

Ben je op zoek naar verandering? Wil je doorgroeien, jezelf bijspijkeren of je specialiseren? Bij NHL Stenden heb je de mogelijkheid om in deeltijd te studeren. Zo kun je een studie combineren met je werk, gezin en andere zaken die je aandacht verdienen. Breng het geleerde direct in de praktijk voor de optimale studie-ervaring.

Blended learning

Bij flexibel onderwijs kun je op verschillende manieren leren:

 • Werkplekleren: Je werkt zo veel mogelijk op je eigen werkplek aan studieopdrachten en brengt nieuwe kennis direct in de praktijk.
 • Face to face: Je volgt lessen en trainingen. Ook werk je samen met je medestudenten aan praktijkgerichte opdrachten.
 • Online learning: In een digitale leeromgeving kun je lessen voorbereiden, onderwijs volgen en met andere studenten samenwerken aan opdrachten. Via een dashboard kun je je studie plannen en je vorderingen volgen.

Deze combinatie van leermethodes noemen we blended learning. Zo haal je het beste uit drie werelden.

Specialisaties

Onderwijsconcept

Met een flexibele deeltijdopleiding geef je zelf richting aan jouw studie, jij staat namelijk aan het roer. Dit betekent dat je zelf de koers bepaalt, de snelheid, de tijdsduur en je eindbestemming.

Zo ziet flexibel onderwijs eruit

 • Je bepaalt samen met je studiecoach jouw leerroute.
 • De opleiding is opgebouwd uit modules van 30 EC’s (studiepunten) waarvoor je certificaten krijgt. Heb je alle certificaten? Dan behaal jij je associate, bachelor of master degree.
 • Je volgt de opleiding in je eigen tempo.
 • Je studeert op verschillende manieren: face to face, via online learning én op je eigen werkplek.
 • Onze docenten en studiecoaches begeleiden je op jouw persoonlijke leerroute.
 • Je studeert aan een échte hogeschool met hoogwaardig onderwijs, waar jouw persoonlijke leerroute centraal staat, en stoomt jezelf klaar voor de toekomst.

Vrijheid in deeltijd 

Het onderwijsprogramma is opgebouwd uit acht modules. Je kunt zelf voor een deel de volgorde van de modules bepalen en in meerdere modules tegelijk werken. We valideren wat jij al kunt en weet. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Zo richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.

Studiecoach

Bij het flexibele deeltijdonderwijs van NHL Stenden krijg je goede studiebegeleiding. Tijdens de hele studie word je begeleid door een studiecoach waarmee je ook samen een leerarrangement opstelt. Iedere module start met een intake om te bepalen wat jij aan het eind laat zien en welke leeractiviteiten je doet op school, thuis of op de werkplek.