Ad IT Service Management

Ad IT Service Management, Associate degree, deeltijd

In het IT-werkveld wordt afstemming tussen ICT en organisatieprocessen steeds belangrijker. Als IT’er moet je daarom een brug kunnen slaan tussen de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied en de koers van de organisatie. Hoe je dat doet, leer je bij IT Service Management.

Werk je in de ICT en heb je de ambitie om door te groeien? Dan is de associate degree (Ad) IT Service Management op hbo-niveau iets voor jou.

 • Werken aan modules waarvoor je een deelcertificaat krijgt
 • Leren op NHL Stenden, op je werkplek en via e-learning
 • Mogelijkheid om door te stromen naar een bachelor op het gebied van ICT
 • Je kunt in februari 2019 al met je opleiding beginnen. 

Wat staat je te wachten?

Tijdens de associate degree IT Service Management vergroot je jouw inzicht in moderne informatietechnologie. Je wordt opgeleid tot een professional die de verbinding kan leggen tussen eisen en wensen van gebruikers én ICT. Ook weet je hoe je kwaliteitsverbetering en innovatie kunt bewerkstelligen.

De leerdoelen behaal je voor een groot deel in de praktijk. Tijdens de opleiding staan jouw vragen en leerwensen uit de beroepspraktijk centraal. Je werkt zoveel mogelijk op je eigen werkplek aan studieopdrachten en brengt nieuwe kennis direct in de praktijk.

Studiekenmerken

Diploma

 • Associate degree

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

Flexibel

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Inschrijven

Aanmelden voor een studie doe je via Studielink. Je kunt ook vooraf een oriёntatiegesprek aanvragen. 

Jouw loopbaan

Na de studie beschik je over voldoende bagage voor een adviserende of leidinggevende rol. Je bent beter in staat om de bedrijfskundige belangen van de organisatie te koppelen aan de mogelijkheden en randvoorwaarden van ICT.

Omdat je hebt leren denken vanuit beide invalshoeken (organisatie én ICT) ben je een goede gesprekspartner en kun je een constructieve rol spelen bij vernieuwing en ontwikkeling.

Onderwijsprogramma

Het onderwijsprogramma bestaat uit 4 modules van ongeveer een half jaar. Elke module omvat 30 EC’s (studiepunten). Voor elke module krijg je een certificaat. Als je alle benodigde certificaten hebt, krijg je een diploma, in totaal moet je daarvoor 120 EC’s halen. Het tempo en de volgorde waarin je de modules doorloopt, bepaal je voor een deel zelf. De totale studielast verschilt per persoon.

We waarderen wat jij al kunt en weet. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je met minder inspanning je diploma halen, waardoor je meer tijd en aandacht aan je privé- en werksituatie kunt besteden. Op deze manier richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.

De meeste lesbijeenkomsten worden georganiseerd op maandag tussen 16.00 en 22.00 uur. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, kan er een andere lesavond bij komen.

dt_ad_itsm_sfeer

Toelatingeisen Ad IT Service Management

Voor toelating tot de opleiding heb je een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig met het juiste profiel, vakkenpakket of verwantschap. Heb je niet het juiste diploma, maar wel een gelijkwaardig diploma of ben je 21 jaar of ouder? Ook dan zijn er mogelijkheden. 

Havo
 • N&G;
 • N&T;
 • E&M;
 • C&M.
 • N&G;
 • N&T;
 • E&M;
 • C&M.
 • mbo-domein niveau 4*

*Voor de mbo-domeinen Economie en Administratie en Handel en Ondernemerschap gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint. Meer over het 21+ toelatingsonderzoek.

Experimenten flexibilisering 

Deze opleiding is een van de opleidingen die wordt aangeboden vanuit de regeling ‘experimenten flexibilisering hoger beroepsonderwijs voor volwassenen’. Voor deze geaccrediteerde deeltijd- en duale opleidingen zal de komende jaren specifieke aandacht worden gegeven aan het zo flexibel mogelijk aanbieden van de opleiding voor werkenden. Lees meer over wat dit voor jou (en je werkgever) kan betekenen.

Opbouw Studie

Modules

Het onderwijsprogramma is opgebouwd uit vier modules waarvoor je certificaten krijgt. Je kunt zelf voor een deel de volgorde van de modules bepalen.

Module Organisatiediagnose

Je onderzoekt in deze module organisatievraagstukken vanuit verschillende bedrijfskundige invalshoeken. Denk bijvoorbeeld aan strategie, financiën, mensen en ICT. Je gebruikt hiervoor een passende onderzoeksaanpak en besteedt aandacht aan het creëren van draagvlak.  Aan het eind van de module deel je je bevindingen en adviezen met de opdrachtgever. Onderwerpen die aan bod komen zijn: analyse van bedrijfsprocessen, arbeids- en organisatiepsychologie, onderzoek en statistiek en financiën & economie.

Je ontwerpt en realiseert – individueel of in een team – een eenvoudig informatiesysteem of een applicatie vanuit de informatiebehoefte van de klant. Dit doe je met behulp van een agile-methode. Natuurlijk zorg je voor een correcte overdracht: het systeem is getest (monkeyproof), gedemonstreerd en klaar voor gebruik! Onderwerpen die aan bod komen zijn:  pBasis IT frameworks, IT-trends en IT-ontwikkelingen.

Om te kunnen functioneren op HBO-werk- en denkniveau is het van belang om voldoende bagage te hebben op bedrijfskundige gebieden met een ICT-context als achtergrond. De onderwerpen die aan bod komen zijn: ITIL / BISL / Projectmanagement/ Kwaliteitsmanagement/ Operations Management/ Administratieve Organisatie / Cloud Computing/ Architectuur.

Je voert een afstudeeropdracht uit op je eigen werkplek of een stagewerkplek. Het onderwerp bepaal je samen met de werkgever en je studiecoach. In de onderzoekopdracht komen zowel bedrijfskundige als IT-aspecten aan bod.

Werk en studie combineren

Bij de deeltijdopleiding IT Service Management zorg je voor een optimale balans tussen studie, werk en privé. Werk aan praktijkgerichte opdrachten en leer van docenten, coaches, experts uit het werkveld en studiegenoten. De opgedane kennis en vaardigheden pas je direct toe in de praktijk. Dat is pas winst.

Blended learning

Bij flexibel onderwijs kun je op verschillende manieren leren:

Werkplekleren: Je werkt zo veel mogelijk op je eigen werkplek aan studieopdrachten en brengt nieuwe kennis direct in de praktijk.
Face to face: Je volgt lessen en trainingen. Ook werk je samen met je medestudenten aan praktijkgerichte opdrachten.
Online learning: In een digitale leeromgeving kun je lessen voorbereiden, onderwijs volgen en met andere studenten samenwerken aan opdrachten. Via een dashboard kun je je studie plannen en je vorderingen volgen.

Deze combinatie van leermethodes noemen we blended learning. Zo haal je het beste uit drie werelden.

Specialisaties

Onderwijsconcept

Met een flexibele deeltijdopleiding geef je zelf richting aan jouw studie, jij staat namelijk aan het roer. Dit betekent dat je zelf de koers bepaalt, de snelheid, de tijdsduur en je eindbestemming.

Zo ziet flexibel onderwijs eruit

 • Je bepaalt samen met je studiecoach jouw leerroute.
 • De opleiding is opgebouwd uit modules van 30 EC’s (studiepunten) waarvoor je certificaten krijgt. Heb je alle certificaten? Dan behaal jij je associate, bachelor of master degree.
 • Je volgt de opleiding in je eigen tempo.
 • Je studeert op verschillende manieren: face to face, via online learning én op je eigen werkplek.
 • Onze docenten en studiecoaches begeleiden je op jouw persoonlijke leerroute.
 • Je studeert aan een échte hogeschool met hoogwaardig onderwijs, waar jouw persoonlijke leerroute centraal staat, en stoomt jezelf klaar voor de toekomst.

Vrijheid in deeltijd 

Het onderwijsprogramma is opgebouwd uit acht modules. Je kunt zelf voor een deel de volgorde van de modules bepalen en in meerdere modules tegelijk werken. We valideren wat jij al kunt en weet. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Zo richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.

Studiecoach

Bij het flexibele deeltijdonderwijs van NHL Stenden krijg je goede studiebegeleiding. Tijdens de hele studie word je begeleid door een studiecoach waarmee je ook samen een leerarrangement opstelt. Iedere module start met een intake om te bepalen wat jij aan het eind laat zien en welke leeractiviteiten je doet op school, thuis of op de werkplek.