Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek - locatie Emmen

B Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Bachelor, voltijd

Vind je het leuk om experimenten uit te voeren en ben je onderzoekend van aard? Vind je DNA-analyses interessant en wil je onderzoek doen naar ziektes en medicijnontwikkeling? Dan is de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (locatie Emmen) van NHL Stenden in Emmen iets voor jou!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Topopleiding volgens Keuzegids Hbo 2021 , 2020 en 2019.
 • Je doet veel praktijkopdrachten voor grote (internationale) bedrijven.
 • Je kunt een belangrijke bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek.
 • Je kunt je specialiseren in duurzame grondstoffen en een 'groene' economie.
 • Een praktijkgerichte opleiding met veel persoonlijke aandacht voor jou.
 • Je brengt wat je leert gelijk in de praktijk in ons goed uitgeruste laboratorium.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Emmen

Taal

 • Engels
 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

Onderzoeken en experimenteren zijn kernwoorden in het beroepenveld van Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Je kunt bijvoorbeeld onderzoek doen naar bodem, water, milieu, ziektes en medicijnen, of meetmethodes ontwikkelen voor snelle en nauwkeurige onderzoeksresultaten. Ook kun je bijvoorbeeld meewerken aan de ontwikkeling van nieuwe biobased kunststoffen. Wil jij later als onderzoeker een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek? Dan is Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek echt iets voor jou!

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • Onderzoeker/research medewerker: met geavanceerde apparatuur onderzoek, interpreteer en rapporteer je de gegevens. De komende decennia is er veel onderzoek te verrichten naar een duurzamere samenleving en daar kun jij aan meewerken.
 • Medisch onderzoeker in een ziekenhuis. Je werkt mee om nieuwe inzichten te krijgen in de strijd tegen ziektes als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.
 • Research chemist in de farmaceutische industrie. Je ontwikkelt nieuwe medicijnen en levert een bijdrage aan de volksgezondheid, hier en in andere landen.
 • Product developer: ontwikkeling van levensmiddelen, verf, cosmetica of bouwmaterialen; dat is waar jij je onder andere mee bezighoudt. Volop kansen om je kennis op een creatieve en duurzame manier in te zetten.
 • Kwaliteitsmanager: bij ieder productieproces wordt de kwaliteit van de producten gecheckt. Een belangrijke functie dus, die jij kunt vervullen na je studie.
 • Industrial engineer: je draagt verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en kwantiteit van productieprocessen. Ook bepaal je in hoge mate het rendement van een onderneming.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Met het hbo-diploma Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek op zak maak je grote kans op een baan als onderzoeker in de biologie of biochemie. Je kunt alle kanten op: de farmaceutische industrie, levensmiddelenindustrie, een academisch ziekenhuis, onderzoeksinstituut, milieuafdeling van de overheid, of door studeren aan de universiteit. In binnen- of buitenland.

Wat je ook kiest, de kans op werk na je opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is zeer groot.

b_biologie_en_laboratoriumsonderzoek_sfeer

Benodigd diploma

Voor de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • CM alleen toelaatbaar met wiskunde A of B en scheikunde* 
 • EM alleen toelaatbaar met wiskunde A of B en scheikunde* 
 • NT
 • NG

*Heb je deze vakken niet in jouw pakket? Dan kun je een deficiëntietoets doen via toelatingstoetsen.nl.  

 • CM alleen toelaatbaar met wiskunde A of B en scheikunde* 
 • EM alleen toelaatbaar met wiskunde A of B en scheikunde* 
 • NT
 • NG

*Heb je deze vakken niet in jouw pakket? Dan kun je een deficiëntietoets doen via toelatingstoetsen.nl.  

 • Niveau 4

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld wordt? Neem dan contact op via studentinfo@nhlstenden.com. De toelatingseisen zijn gebaseerd op de actuele wettelijke regels. Deze regels kunnen wijzigen. Kijk voor de actuele toelatingseisen op nhlstenden.com.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint.
Meer over het 21+ toelatingsonderzoek
.

studeren_algemeen

Studieopbouw Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek verveel je je geen moment. De opleiding gaat over onderzoek naar levende cellen en biochemische processen in mensen, dieren en planten. Maar ook over statistiek en innovatieve apparatuur. We vinden het belangrijk dat je veel praktijkervaring opdoet.

Jaar 1

Kennismaken met vakgebied

Studenten van de twee bacheloropleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en Chemie volgen het eerste anderhalf jaar hetzelfde studieprogramma. Daarna maak je een definitieve keuze.

In de propedeuse maak je kennis met je toekomstige beroep. Je volgt vakken als wiskunde, scheikunde, biologie en biobased economy. Ook werk je aan algemene vaardigheden zoals communicatie, onderzoek en management skills. Daarnaast is er veel aandacht voor de praktijk. Tijdens de studie werk je elke periode aan een project, in groepen van ca. 8 studenten. Dit zijn real-life cases die zijn ingebracht door bedrijven. Het hele jaar is er studieloopbaanbegeleiding.

Verdieping leerstof

In jaar 2 volg je vakken als analytische chemie, chromatografie, statistiek en moleculaire biologie. Tijdens projecten pas je deze kennis gelijk toe in de praktijk.

Stage en praktijk

Nu is het tijd om je kennis en ervaring nog meer in praktijk te brengen. Het eerste half jaar volg je een minor, bijvoorbeeld Biopolymer Engineering, en voer je onderzoek uit op het hightech lab van Emmtec Industry & Business Park. Hierdoor is er een directe samenwerking met de beroepspraktijk.

NHL Stenden biedt in Leeuwarden ook een opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek aan, in samenwerking met Van Hall Larenstein. Op deze locatie kun je de volgende specialisaties volgen: Biomedical Research, Food Safety and Health en Applied Bioinformatics.

Je rondt de opleiding af met een zes maanden durende praktische afstudeeropdracht. Deze opdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever! 

Atelier

De opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek heeft de beschikking over een uitgebreid kunststoflab. In het kunststoflab staan diverse spuitgietmachines waar onder andere producten van duurzame kunststoffen mee gemaakt kunnen worden. Naast deze ruimte beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab. Daar kun je jouw ideeën verwezenlijken door ze te printen op een van de vele 3D-printers. Of werk met een fermentor waarin je zelf bacteriën kunt kweken en kunststoffen kunt produceren.

Kenniscentrum

Binnen de opleiding werken we nauw samen met het Kenniscentrum Duurzame Kunststoffen, dat gespecialiseerd is in duurzame kunststoftechnologie. Een andere partner is GreenPAC, het open innovatiecentrum voor groene kunststoffen, vezels en composieten en centre of expertise Watertechnology.

Biobased economy

We koersen af op een biobased economy. De industrie en maatschappij vragen erom. De opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek van NHL Stenden heeft dan ook een belangrijke focus op onderzoek naar en de ontwikkeling van duurzame kunststoffen. Als student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leer je hoe je biologische methoden kunt opzetten en optimaliseren voor de productie van nieuwe grondstoffen (bijvoorbeeld gemaakt door bacteriën) voor duurzame kunststoffen.

Atelier

De opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek heeft de beschikking over een uitgebreid kunststoflab. In het kunststoflab staan diverse spuitgietmachines waar onder andere producten van duurzame kunststoffen mee gemaakt kunnen worden. Naast deze ruimte beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab. Daar kun je jouw ideeën verwezenlijken door ze te printen op een van de vele 3D-printers. Of werk met een fermentor waarin je zelf bacteriën kunt kweken en kunststoffen kunt produceren.

Kenniscentrum

Binnen de opleiding werken we nauw samen met het Kenniscentrum Stenden PRE, dat gespecialiseerd is in duurzame kunststoftechnologie. Een andere partner is Green PAC, het open innovatiecentrum voor groene kunststoffen, vezels en composieten.

Biobased economy

We koersen af op een biobased economy. De industrie en maatschappij vragen erom. De opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek van NHL Stenden heeft dan ook een belangrijke focus op onderzoek naar en de ontwikkeling van duurzame kunststoffen. Jij leert biologische methoden op te zetten en te optimaliseren voor de productie van nieuwe grondstoffen (bijvoorbeeld gemaakt door bacteriën) voor duurzame kunststoffen.

Minors

Minor Sustainable Polymers (English)

In het derde jaar kun je kiezen voor de Minor Sustainable Polymers. Biologisch afbreekbare verpakkingen en flessen gemaakt van plantaardig materiaal. Het lijkt een sprookje, maar het bestaat echt. Tegenwoordig vind je het zelfs gewoon terug in de supermarkt. Groene kunststoffen zijn duurzame materialen die een cruciale rol gaan spelen in de ‘biobased economy’, een economie waaruit fossiele kunststoffen zijn verbannen en vervangen door materialen uit biomassa, zoals maïs of suikerriet. De Minor Sustainable Polymers is dé introductie op het gebied van de bioplastic. Van polymeersynthese tot productanalyse en van verwerking tot de ecologische impact van je product.

Deel I van de minor bestaat uit verschillende theoretische en praktische modules. Je leert hoe je kunststoffen produceert en verwerkt en daarnaast bezoek je verschillende bedrijven. In deel II pas je jouw kennis en vaardigheden toe en voer je zelfstandig een onderzoeksproject uit in opdracht van het Lectoraat Duurzame Kunststoffen. Het onderwerp van je onderzoek kan variëren van het 3D-printen van bioplastische sportbitje tot het spinnen van garens gemaakt van garnalen.

Deel 1 (10 weken)
Het eerste deel van de minor bestaat uit theoretische en praktische modules:

 • Biopolymers
 • Polymer Chemistry
 • Sustainability & Life Cycle Analysis
 • Synthesis & Processing
 • Scientific Communication  

Deel 2 (10 weken)
Tijdens het tweede deel van de minor ga je onder andere aan de slag met een persoonlijk onderzoeksproject. Je kunt bijvoorbeeld onderzoek doen naar recycling, 3D-printen, biopolymere synthese, productie van composieten of levenscyclusanalyse.

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals management- en presentatietechnieken en leer je hoe je een onderzoek moet opzetten. In de Fabrication Laboratory (Stenden MyConcept) leer je met innovatieve en hoogwaardige technische apparaten werken.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.