Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek - locatie Emmen

B Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Bachelor, voltijd

In het kort

Vind je het leuk om experimenten uit te voeren en ben je onderzoekend van aard? Vind je DNA analyses interessant en wil je onderzoek doen naar ziektes? Dan is de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (locatie Emmen) van NHL Stenden in Emmen iets voor jou!

 • 95% van de studenten heeft na de studie direct een baan.
 • Je doet veel praktijkopdrachten voor grote (internationale) bedrijven.
 • Je kunt een belangrijke bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek.
 • Je kunt je specialiseren in duurzame grondstoffen en een 'groene' economie.
 • Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk.
 • Je brengt wat je leert gelijk in de praktijk in ons goed uitgeruste laboratorium.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • februari
 • september

Locatie

 • Emmen

Taal

 • Engels
 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019€ 2060,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

Onderzoeken en experimenteren zijn kernwoorden in het beroepenveld van Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Je kunt bijvoorbeeld onderzoek doen naar bodem, water, milieu, ziektes en medicijnen, of meetmethodes ontwikkelen voor snelle en nauwkeurige onderzoeksresultaten. Ook kun je bijvoorbeeld meewerken aan de ontwikkeling van nieuwe biobased kunststoffen. Wil jij later als onderzoeker een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek? Dan is Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek echt iets voor jou!

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • Onderzoeker/research medewerker: Met geavanceerde apparatuur onderzoek, interpreteer en rapporteer je de gegevens. De komende decennia is er veel onderzoek te verrichten naar een duurzamere samenleving en daar kun jij aan meewerken!
 • Medisch onderzoeker in een ziekenhuis. Je werkt mee om nieuwe inzichten te krijgen in de strijd tegen ziektes als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.
 • Research chemist in de farmaceutische industrie. Je ontwikkelt nieuwe medicijnen en levert een bijdrage aan de volksgezondheid, hier en in andere landen.
 • Product developer: Ontwikkeling van levensmiddelen, verf, cosmetica, bouwmaterialen; dat is waar jij je onder andere mee bezig houdt. Volop kansen om je kennis op een creatieve en duurzame manier in te zetten.
 • Kwaliteitsmanager: Bij ieder productieproces wordt de kwaliteit van de producten gecheckt. Een belangrijke functie dus, die jij kunt vervullen na je studie.
 • Industrial engineer: Je draagt verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en kwantiteit van productieprocessen. Ook bepaal je in hoge mate het rendement van een onderneming.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Met het HBO-diploma Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek op zak maak je grote kans op een baan als onderzoeker in de biologie of biochemie. Je kunt alle kanten op: de farmaceutische industrie, levensmiddelenindustrie, een academisch ziekenhuis, onderzoeksinstituut, milieuafdeling van de overheid, of doorstuderen aan de universiteit. In binnen- of buitenland.

Wat je ook kiest, de kans op werk na je opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is zeer groot.

vt_biologie_en_medisch_laboratoriumonderzoek_sfeer

Benodigd diploma

Voor de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • N&T;
 • N&G.
 • N&T;
 • N&G.
 • mbo-domein niveau 4*

* Voor de mbo-domeinen Economie en Administratie en Handel en Ondernemerschap gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058- 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Ben je 21 jaar of ouder en wil je een bacheloropleiding volgen, maar heb je (nog) geen diploma dat toegang geeft tot deze opleiding? Via een toelatingsonderzoek kun je mogelijk toch toegelaten worden tot de opleiding van jouw keuze.

studeren_algemeen

Studieopbouw Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek verveel je je geen moment. De opleiding gaat over onderzoek naar levende cellen en biochemische processen in mensen, dieren en planten. Maar ook over statistiek en innovatieve apparatuur. We vinden het belangrijk dat je veel praktijkervaring op doet.

Jaar 1

Kennismaken met vakgebied

Studenten van de twee bacheloropleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en Chemie volgen de eerste anderhalf jaar hetzelfde studieprogramma. Daarnaast maak je een definitieve keuze.

In de propedeuse maak je kennis met je toekomstige beroep. Je volgt vakken als wiskunde, scheikunde, biologie en biobased economy. Daarnaast is er veel aandacht voor de praktijk. Tijdens de studie werk je elke periode aan een project, in groepen van ca. 8 studenten. Dit zijn real-life cases die zijn ingebracht door bedrijven.

Verdieping leerstof

In de propedeuse maak je kennis met je toekomstige beroep. Je volgt vakken als analytische chemie, chromatografie, statistiek en moleculaire biologie. Je doet projecten om deze kennis gelijk toe te passen in de praktijk. 

Stage en praktijk

Nu is het tijd om je kennis en ervaring nog meer in praktijk te brengen. Het eerste half jaar volg je een minor, bijvoorbeeld Biopolymer Engineering, en voer je onderzoek uit op het hightech lab van Emmtec Industry & Business Park. Hierdoor is er een directe samenwerking met de beroepspraktijk.

NHL Stenden biedt in Leeuwarden ook een opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek aan, in samenwerking met Van Hall Larenstein. Op deze locatie kun je de volgende specialisaties volgen: Biomedical Research, Food Safety and Health en Applied Bioinformatics.

Je rondt de opleiding af met een zes maanden durende praktische afstudeeropdracht. Deze opdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever! 

Atelier

De opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek heeft de beschikking over een uitgebreid kunststoflab. In het kunststoflab staan diverse spuitgietmachines waar onder andere producten van duurzame kunststoffen mee gemaakt kunnen worden. Naast deze ruimte beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab. Daar kunnen studenten hun ideeën verwezenlijken door ze te printen op een van de vele 3D-printers. Of werken met een fermentor waarin je zelf bacteriën kunt kweken en kunststoffen kunt produceren.

Kenniscentrum

Binnen de opleiding werken we nauw samen met het Kenniscentrum Stenden PRE, dat gespecialiseerd is in duurzame kunststoftechnologie (www.stendenpre.com). Een andere partner is Green PAC, het open innovatiecentrum voor groene kunststoffen, vezels en composieten (www.greenpac.eu).

Biobased economy

We koersen af op een biobased economy. De industrie en maatschappij vragen erom. De opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek van NHL Stenden heeft dan ook een belangrijke focus op onderzoek naar en de ontwikkeling van duurzame kunststoffen. Studenten Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leren biologische methoden opzetten en optimaliseren voor de productie van nieuwe grondstoffen (bijvoorbeeld gemaakt door bacteriën) voor duurzame kunststoffen.

Minors

Het derde jaar kun je kiezen voor minors: keuzevakken waarmee jij je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef jij je eigen studie vorm. Voorbeelden zijn: Biochemie en Microbiologie.

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals management- en presentatietechnieken en leer je hoe je een onderzoek moet opzetten. In de Fabrication Laboratory (Stenden MyConcept) leer je met innovatieve en hoogwaardige technische apparaten werken.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.