
Studieopbouw Bachelor Bouwkunde
Hieronder vind je een uitleg over de opbouw en de mogelijkheden van de opleiding Bachelor Bouwkunde.

Een stevige basis voor bouwkunde
In het eerste jaar maak je kennis met alle facetten van Bouwkunde. Van maatstudies, schrijfvaardigheid, geotechniek tot ontwerp en van 3D tekenwerk, detailleren tot uitvoering.
Tiny House
In periode 1 ontwerp je een tiny house. Dit is een duurzaam gebouwde woning, met een oppervlakte dat niet groter is dan 40m2.
Villa project
In de volgende twee perioden werk je aan het villa project, waarbij je een villa gaat ontwerpen. Je moet hierbij rekening houden met de eisen volgens het bestemmingsplan, het programma van eisen, een bepaalde architectuurstijl en verschillende gevelmaterialen. Met dit project wordt zoveel mogelijk een realistische situatie van een bouwproject gevolgd, waarbij je ontdekt welke verschillende bouwfasen er zijn en welke tekeningen en berekeningen je moet maken om een villa te kunnen bouwen. Je zult verbaasd staan over de hoeveelheid gegevens die je in je tekeningen kunt (en moet) weergeven.
Multidisciplinair project
In periode 4 werk je aan een Multidisciplinair Project (MDP) met studenten van 9 verschillende opleidingen. Je werkt aan vraagstukken van bedrijven en overheden die een multidisciplinaire aanpak vragen en zijn dus alleen maar op te lossen als personen vanuit meerdere vakgebieden samen een aanpak bedenken. Door invalshoeken vanuit verschillende vakgebieden met elkaar te combineren, ontstaan vernieuwende ideeën en oplossingen. Daarom kom je in dit project in een groep met studenten vanuit verschillende opleidingen.
In het eerste jaar heb je kennis gemaakt met bijna alle fasen van het bouwproces. Daarbij heb je ook kunnen ervaren wat je leuk vindt en waar je goed in bent. In jaar twee en drie heb je vier semesters om op zoek te gaan naar wie jij bent binnen het vakgebied bouwkunde. Daarbij doorloop je een stage, een keuze minor in de richting waar jij je in wilt professionaliseren, en volg je twee semesters, waarvan één zich meer richt op Visie en Ontwerp en de andere meer richting Concretisering en Uitvoering. De leerroute stippel je samen met je studieloopbaanbegeleider uit. Want binnen bovengenoemde semesters bieden we de ruimte om je te specialiseren in een voor jou passende richting. De volgende onderdelen komen aan bod binnen de genoemde semesters:
Stedenbouw, (interieur)architectuur, bouwfysica, constructie, wet- en regelgeving en ontwerpen, maar ook uitvoeringsgerichte vaardigheden, zoals managen, bestekken, begroten, aanbesteden, beheren, werktekeningen, installaties, werkvoorbereiding, uitvoering/projectleiding en nazorg.
Als je behoefte hebt jezelf te ontdekken in het werkveld of praktijkervaring wilt opdoen, kun je ook kiezen voor een half jaar stage. Het is mogelijk om zelf een keuze te maken voor een stagebedrijf.
Je mag er ook voor kiezen om een semester een minor buiten bouwkunde te gaan volgen.
Afstudeerprofiel
Nadat je aangetoond hebt dat je competent bent voor een bepaalde richting ga je een keuze maken waarbij je verder gaat met het specialiseren in een bepaalde richting. Je kunt hierbij kiezen uit bijvoorbeeld Stedenbouwkunde, Architectuur eerste fase, Interieurarchitectuur eerste fase, Bouwtechniek, Constructie of Bouw- & Aannemingsbedrijf.
Stage
In het vierde studiejaar ga je nog een keer een half jaar stage lopen waarbij je laatste stage aansluit en gericht is op je afstudeerprofiel. Heb je gekozen voor bijvoorbeeld de richting architectuur dan ga je stage lopen bij een architectenbureau.
Afstuderen
Je sluit je studie af met een afstudeerproject. Je werkt aan het oplossen van een probleem. Dit doe je individueel bij een bedrijf, of in kleine groepjes op school. Je kunt hierbij denken aan een echt project, onderzoeksvraagstuk of een fictief vraagstuk. Het afstudeerproject doe je voor een deel individueel.
Studeren aan NHL Stenden
De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.
Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.
X-Honours
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Stage lopen? Dat doe je vanaf jaar 2!
Gedurende je opleiding ga je twee keer een half jaar op stage. Daar pas je jouw kennis en vaardigheden toe bij een bedrijf. We hebben een uitgebreid netwerk van (internationale) stagebedrijven, maar je mag natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een stageplaats.
Waar kun je stagelopen?
Je kunt bijvoorbeeld stagelopen bij:
- architectenbureaus zoals Penta Architecten, J.O.N.G. architecten, Twa architecten en Adema
- ingenieursbureaus zoals Bartels, Econstruct en Castelein
- bouwfysisch ingenieursbureaus zoals Schreuder
- bouwbedrijven zoals Dijkstra Draisma, Van Wijnen, Heijmans en Jorritsma
- stedenbouwkundige bureaus zoals Noordpeil, Rho Adviseurs en BügelHajema
Buitenland
Tijdens je studie kun je meedoen aan internationale projecten die op verschillende universiteiten in Europa worden gehouden. Bovendien kun je stage lopen of studeren in het buitenland. Van Curaçao tot het vaste land van Europa. Alles is mogelijk!
Werken aan uitdagende projecten

Tiny House

Villa project

Herbestemming kantoorgebouw
Onderwijscatalogus