Studieopbouw Bachelor Bouwkunde

Hieronder vind je een uitleg over de opbouw en de mogelijkheden van de Bachelor Bouwkunde.

Afbeelding
sfeer

Hbo Bouwkunde per jaar uitgelegd

In het eerste jaar van de opleiding maak je kennis met alle facetten van Bouwkunde. Van maatstudies, schrijfvaardigheid, geotechniek tot ontwerp en van 3D tekenwerk, detailleren tot uitvoering. Vervolgens krijg de ruimte om je te specialiseren in een voor jou passende richting.

Wil je een dagje meelopen?

Wil je weten of  deze opleiding bij je past? Meld je aan voor een Meeloopdag. Meelopen is alleen mogelijk van oktober tot  juni

Aanmelden meeloopdag

 

Stage lopen? Dat doe je vanaf jaar 2!

Gedurende je opleiding ga je twee keer een half jaar op stage. Daar pas je jouw kennis en vaardigheden toe bij een bedrijf. We hebben een uitgebreid netwerk van (internationale) stagebedrijven, maar je mag natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een stageplaats.
 

Je kunt bijvoorbeeld stagelopen bij:

  • architectenbureaus zoals Penta Architecten, J.O.N.G. architecten, Twa architecten en Adema
  • ingenieursbureaus zoals Bartels, Econstruct en Castelein
  • bouwfysisch ingenieursbureaus zoals Schreuder
  • bouwbedrijven zoals Dijkstra Draisma, Van Wijnen, Heijmans en Jorritsma
  • stedenbouwkundige bureaus zoals Noordpeil, Rho Adviseurs en BügelHajema

     

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Het onderwijsconcept van de opleiding Bouwkunde

Design Based Education is het unieke onderwijsconcept van NHL Stenden. Zo ga je aan de slag met real-life vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Zowel binnen als buiten de hogeschool werk je samen met de medestudenten, docenten en onderzoekers. Je leert door te doen en te reflecteren.

Lees meer over ons onderwijssysteem

Internationale mogelijkheden

Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.

Meer over onze internationale mogelijkheden

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!

Lees meer over X-Honours

Minors opleiding Bouwkunde

In het derde jaar van de Bouwkunde opleiding volg je een minor. Dit zijn keuzevakken waarmee je de diepte ingaat op een bepaald thema of juist de breedte zoekt door over een nieuw onderwerp te leren. Je kunt ook minors van andere opleidingen volgen. De opleiding Bouwkunde biedt de volgende minors aan:

Werken aan uitdagende projecten

Bouwen en alles wat daarbij komt kijken, leer je het beste door het te doen. Daarom werk je regelmatig in een team aan praktijkopdrachten. Samenwerken is daarbij een belangrijk aspect: ook in je latere werk is teamwork essentieel.
Afbeelding
sfeer

Tiny House

Je maakt zelf een ontwerp voor een tiny house, inclusief het interieur. Jouw ontwerp moet mooi én haalbaar zijn.
Afbeelding
project

Villa project

Je ontwerpt een villa in een bepaalde architectuurstijl, waarbij je ook rekening moet houden met de eisen volgens het bestemmingsplan en het programma van eisen van de opdrachtgever.
Afbeelding
project

Herbestemming kantoorgebouw

Voor een jaren ’70 kantoorgebouw wordt een herbestemming gezocht. Je voert een gebouwinspectie uit, je verdiept je in de wensen van de opdrachtgever en je zorgt voor een passend ontwerp voor de nieuwe functie.

Onderwijscatalogus

De onderwijscatalogus bevat gedetailleerde informatie over de inhoud van deze opleiding. Zo kun je opleidingen vergelijken en weet je welke onderdelen aan bod komen.

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!