Chemie - locatie Leeuwarden

B Chemie, Bachelor, voltijd

Geïnteresseerd in de studie Chemie?

Tijdens de hbo-opleiding Chemie houd je je bezig met toegepaste chemie. Chemie vind je overal. In de kleding die je draagt zitten vaak hypermoderne vezels verwerkt. En hoe denk je dat Shell aan zijn V-power brandstof komt? Juist, door de noeste arbeid van chemici in laboratoria all over the world. Als chemicus deal je met maatschappelijke vraagstukken van alledag. Zoals milieuvraagstukken: wat is bijvoorbeeld een goed alternatief voor die eeuwige plastic tas? Chemie... iets voor jou?

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).

Past de opleiding Chemie bij jou?

De hbo-opleiding Chemie richt zich op onderzoek dat een bijdrage levert aan het werk en het leven van anderen. Ook werk je vaak samen met anderen aan de ontwikkeling en verbetering van stoffen en producten.

De ideale student Chemie beschikt over de volgende kenmerken:

 • Je bent analytisch en oplossingsgericht
 • Je voelt maatschappelijk betrokken
 • Je kunt goed samenwerken

Samenwerking

De studie Chemie is een unieke samenwerking tussen twee hogescholen: NHL Stenden en Hogeschool Van Hall Larenstein. Je volgt de studie op de locatie van VHL in Leeuwarden.

Daarom kies je voor de studie Chemie

De opleiding Chemie spreekt je aan, maar je vraagt je misschien af waarom je juist deze opleiding in Leeuwarden zou moeten kiezen. Daar zijn diverse redenen voor te bedenken, maar wij delen graag de belangrijkste met je:

 • Veel aandacht voor duurzame oplossingen
  Tijdens de opleiding is veel aandacht voor ‘groene’ oplossingen. Hoe maak je de wereld beter, die vraag speelt steeds mee. Je leert om te zoeken naar maatschappelijk verantwoorde mogelijkheden. Die manier van denken neem je mee als jij straks als professioneel chemicus aan de slag gaat.
 • Leeuwarden is een leuke studiestad

  Met ruim twintigduizend studenten is Leeuwarden een bruisende studiestad. Je vindt hier betaalbare kamers, gezellige cafés en restaurants met studentenprijzen en verschillende studentenverenigingen. Kortom: alle ingrediënten voor een onvergetelijke studententijd zijn aanwezig!

Studieprogramma

De studie Chemie is een samenwerking tussen NHL Stenden en Hogeschool Van Hall Larenstein. Voor meer informatie over de opleiding en het studieprogramma linken we je door naar de site van Hogeschool VHL.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten
b_chemie_sfeer

Toelatingseisen

Voor de opleiding Chemie heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • C&M alleen toelaatbaar met wiskunde A of B en scheikunde* 
 • E&M alleen toelaatbaar met wiskunde A of B en scheikunde* 
 • N&T;
 • N&G;

*Heb je deze vakken niet in jouw pakket? Dan kun je een deficiëntietoets doen via toelatingstoetsen.nl.  

 • C&M alleen toelaatbaar met wiskunde A of B en scheikunde* 
 • E&M alleen toelaatbaar met wiskunde A of B en scheikunde* 
 • N&T;
 • N&G;

*Heb je deze vakken niet in jouw pakket? Dan kun je een deficiëntietoets doen via toelatingstoetsen.nl.  

 • mbo-domein niveau 4*

*Voor de mbo-domeinen Handel & Ondernemerschap en Economie & Administratie gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint.
Meer over het 21+ toelatingsonderzoek
.

Inschrijven

De studie Chemie is een samenwerking tussen NHL Stenden en Hogeschool Van Hall Larenstein. Voor meer informatie over de opleiding en het studieprogramma linken we je door naar de site van Hogeschool VHL.

Opbouw studie

Specialisaties

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.