
Studieopbouw Bachelor Civiele Techniek
Benieuwd hoe je wordt klaargestoomd voor een baan als civieltechnisch ingenieur? Bekijk de volledige studieopbouw van de opleiding Civiele Techniek hieronder.

HBO Civiele Techniek per jaar uitgelegd:
De opleiding Civiele Techniek bestaat uit een leerlijn met ‘fundatievakken’ met daarnaast directe toepassing van het geleerde in praktijkopdrachten in zogenoemde ‘ateliers’. In de ateliers werk je aan realistische opdrachten uit de praktijk. Dit doen we volgens de concepten van Design Based Education waarin zelfstandigheid, experimenteren en samen met en van elkaar leren centraal staan. Je bedenkt een oplossing test deze oplossing in modellen en met berekeningen en verbetert en optimaliseert de gekozen oplossing.
De ateliers groeien qua complexiteit en omvang in de loop van de jaren waardoor je het vak en ook jouw specialisme en interessegebied leert kennen. In dit specialisme kun je je door ontwikkelen tot en met het 4e jaar. Een groot deel van het atelier werk je samen in groepen waarin jij je eigen rol ontwikkelt en je dus ook individueel wordt beoordeeld.
In het 4e jaar rond je je opleiding Civiele Techniek af met een stage waarin zelfstandigheid wordt ontwikkeld. Je gaat dus echt zelf projecten in de praktijk uitvoeren bij een overheid, adviesbureau of aannemer. Je ontwikkelt verantwoordelijkheid en leert projectorganisaties kennen. Vanuit een proactieve en onderzoekende houding ben je met jouw kennis en vaardigheden van meerwaarde voor het bedrijf of de organisatie waar je voor werkt. Dit kan zowel in een een binnenlandse als met een buitenlandse stage.
Afstudeerproject
De laatste fase van je opleiding weg- en waterbouwkunde is het afstuderen. Je laat middels een toegepast onderzoek vanuit jou specialisatie en interesse zien dat je zelfstandig in staat bent om een ontwerp of een methode te ontwikkelen waarmee we actuele en toekomstige problemen kunnen oplossen. Deze actuele problemen komen direct uit het werkveld, zijn relevant, uitdagend en bieden jou de mogelijkheid om te excelleren.
In het eerste jaar Civiele Techniek krijg je door de fundatievakken een gedegen basis. De hier opgedane kennis en vaardigheden pas je toe in de ateliers. In het eerste atelier ontwerp je een nieuwe sluis. In het tweede atelier optimaliseer je een stuk binnenstedelijke infrastructuur. In het derde atelier staat een polder centraal en ontwerp je de polder van de toekomst, rekening houdend met de problematiek van extreme buien en ernstige droogte. In de vierde periode werk je in een multidisciplinair team samen met studenten van de andere opleidingen aan een onderzoek van één van de onderzoeksgroepen van de academie.
In jaar 2 hbo Civiele Techniek worden de fundatiecursussen doorgezet. Je verdiept je kennis en ontwikkelt inzicht waarmee je praktijkproblemen op kunt lossen. Je maakt een keuze of je je meer wilt specialiseren in de constructieve waterbouw of in de infrastructuur. Dit specialisme ontwikkel je in de ateliers. Je werkt aan een multidisciplinair project waarbij waterbouw en infrastructuur samenkomen. Je werkt bijvoorbeeld aan het ontwerp van een aquaduct of een beweegbare brug ingepast in nieuwe infrastructuur en toont de technische haalbaarheid aan. Is het sterk genoeg? Is het handig te gebruiken? Kan het 80 jaar de gevraagde functie vervullen? Welk onderhoud is nodig? Ook bereid je je voor op je stage. Je werkt aan je veiligheidpaspoort VCA, leert contracten toepassen en ontwikkelt je op het gebied van projectmanagement.
Het tweede deel van dit studiejaar Weg- en Waterbouwkunde loop je een half jaar stage bij een aannemer. Je leert daar tekeningen en andere documenten te begrijpen en te vertalen naar de daadwerkelijke bouw. Je stuurt werkprocessen aan, controleert het werk, maakt detailplanningen en berekeningen en krijgt veel technische knowhow. Je leert vaardigheden als: werkvoorbereiden | tekening lezen | planningen | begroting | leidinggeven.
Het derde jaar Civiele Techniek kun je weer een keuze maken voor infrastructuur of waterbouw. Dit hoeft niet te betekenen dat je keuze in het tweede jaar ook je keuze in het derde jaar moet zijn. De thema’s zijn zo specifiek anders dat je altijd in het atelier uit de voeten kunt.
Bij Waterbouw ga je aan de slag met het ontwerp van een haven in een internationale context voor de grote zeevaart in samenwerking met het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling.
Als je kiest voor Infrastructuur ga je bezig met binnenstedelijke infrastructuur en de problematiek en uitdagingen die de klimaatontwikkelingen hebben op de aanpassingen die nodig zijn in de openbare ruimte op het gebied van stedenbouw, waterbeheersing en energietransitie dit doe je samen met studenten van ruimtelijke ontwikkeling.
Naast je keuzeprofiel werk je aan je basisvaardigheden op het gebied van projectmanagement, constructief ontwerp, geotechniek, technisch Engels en intercultureel samenwerken.
Keuzeminor
De keuzeminor kan naar eigen inzicht ingevuld worden met onderwijs binnen de opleiding of daarbuiten. Wil je in het buitenland een minor volgen? Wil je onderzoek doen bij Computer Vision & Data Science binnen NHL Stenden? Of een minor projectmanagement bij Technische Bedrijfskunde? Dat kan!
Ook bieden we een mooi onderwijsprogramma aan vanuit de opleidingen Bouwkunde, Ruimtelijke ontwikkeling en Civiele Techniek waarin jij je bijvoorbeeld kunt specialiseren als constructeur, wegontwerper, waterbouwer, assetmanager.
Het onderwijsconcept van de opleiding NHL Stenden
Elke hogeschool heeft een eigen onderwijsconcept. Je zou kunnen zeggen dat het de manier is waarop er lesgegeven wordt. Dat verschilt per hogeschool. NHL Stenden heeft Design Based Education (DBE) als onderwijsconcept.
Studeren doe je bij NHL Stenden niet alleen in de schoolbanken. Sterker nog; we stimuleren je juist om te ontdekken wat er in de praktijk gebeurt. Jij gaat aan de slag met actuele vraagstukken uit het werkveld. Daarbij werk je intensief samen met medestudenten én met organisaties en bedrijven.
Lees meer over ons onderwijssysteem
Internationale mogelijkheden
Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.
Meer over onze internationale mogelijkheden
Haal meer uit jezelf tijdens je opleiding Civiele Techniek met X-Honours
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Stage lopen? Dat doe je vanaf jaar 2
In het tweede jaar loop je een half jaar stage bij een aannemer en in je vierde jaar loop je een stage van een half jaar die aansluit op je afstudeerrichting en op je specialisatie.
Studiebelasting
In het eerste jaar heb je in verhouding veel contacturen. Gemiddeld 28 uren per week. Daarnaast besteed je ca. 12 uren per week aan zelfstudie. Dit kan afhankelijk van je vooropleiding en ambitie meer of minder zijn.
Het aantal contacturen neemt af in de loop van de opleiding. De totale studiebelasting blijft ca. 40 uren per week.
Begeleiding
De begeleiding bestaat uit deskundige docenten die voor een deel ook in de praktijk werken. Onze docenten zijn toegankelijk en helpen je waar nodig individueel met vragen. Daarnaast krijg je een studieloopbaan begeleider (SLB’er) die meedenkt in je studieplanning en je ondersteunt als je vast dreigt te lopen. Ook denkt de SLB’er met je mee in keuzes die je tijdens de opleiding moet maken. Door de relatief kleine opleiding zijn de lijntjes kort en de begeleiding direct en op maat.
Projecten

Civiele Techniek

Ontwerp Wegen

Ontwerp Constructies

Multidisciplinair project

Activiteiten naast de opleiding
Onderwijscatalogus
Is dit de opleiding die je zoekt?
Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!