Afbeelding
opleiding
Afbeelding
opleiding

Civiele Techniek

Andere varianten
Studieduur
4 jaar
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Diploma
Bachelor

Ben jij gefascineerd door water? Vind jij grote constructies zoals bruggen, tunnels en dijken interessant? Wil je werken aan de infrastructuur van de toekomst?Ben je een creatieve denker en heb je ruimtelijk inzicht? De bachelor Civiele Techniek is dan echt iets voor jou!

Civiele Techniek, ook wel weg- en waterbouwkunde genoemd, houdt zich bezig met het ontwerp, de uitvoering en het beheer en onderhoud van infrastructuur en watersystemen met daarbij alle civiele ‘kunstwerken’ zoals bruggen, tunnels, rioleringen, havens, snelwegen en dijken. Je bent vast bekend met technische hoogstandjes als:

 • De Afsluitdijk en de Deltawerken
 • De Maasvlakte
 • De Centrale As en nieuw knooppunt Joure
 • De zandmotor
 • Fehmarnbelt-tunnel
 • Baggerprojecten

Allemaal ontworpen door civieltechnisch ingenieurs!

Om deze redenen kies je voor de hbo Civiele Techniek bij NHL Stenden:
 • Topopleiding volgens Keuzegids Hbo 2023 & 2024.
 • Een praktijkgerichte opleiding door realistische praktijkopdrachten en docenten direct uit en in de praktijk.
 • Aantrekkelijke excursies, gastcolleges en stages.
 • Persoonlijke aandacht voor jou door de kleinschaligheid van de opleiding met circa 25 studenten per leerjaar.
 • Samenwerkingen met andere technische opleidingen zoals Bouwkunde, Ruimtelijke Ontwikkeling en Werktuigbouwkunde in multidisciplinaire projecten.
 • Je werkt met de nieuwste 4D BIM-software waarin je razendsnel kunt ontwerpen, sterkteberekeningen maakt en processen stuurt. We lopen hiermee voorop in vergelijking met andere Civiele Techniek-opleidingen in Nederland.
 • Door Elsevier Beste Studies al drie jaar bekroond met een medaille.
Afbeelding
topzegel-keuzegids-2024-NL

Topopleiding

De opleiding Civiele Techniek is in de Keuzegids Hbo 2023 en 2024 uitgeroepen tot Topopleiding.

Studiekenmerken Civiele Techniek

Tijdens de vierjarige bachelor Civiele Techniek werk je aan realistische projecten voor echte opdrachtgevers. Met circa 25 studenten per leerjaar is het kleinschalige opleiding en is er veel persoonlijke aandacht.

Diploma
Bachelor
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Taal
Nederlands
Studieduur
4 jaar
Afbeelding
Kosten

Wat staat je te wachten?

Bij de opleiding Civiele Techniek volg je 'fundatievakken' voor een goede basis. De kennis en vaardigheden die je hier leert pas je direct toe in praktijkopdrachten in zogenoemde 'ateliers'. Deze ateliers groeien qua complexiteit en omvang in de loop van de jaren en je krijgt de kans om je te specialiseren.

Als je hbo Civiele Techniek gaat studeren, ga je leren hoe je het ontwerp en de bouw van grote en complexe kunstwerken en systemen aanpakt. Je ontwikkelt kennis en vaardigheden waarmee je een bijdrage levert aan het bouwen van de wereld om je heen. ‘Zie je die brug daar? Die heb ik gebouwd!’ Er komt een moment dat je dat tegen je familie en vrienden kunt zeggen. Dat is het bijzondere van civiele techniek, je komt je eigen werk als weg- en waterbouwkundige overal weer tegen.

Tijdens de Civiele Techniek opleiding kun je deelnemen aan internationale projecten die door ons in verschillende Europese landen worden georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld het NEPTUNE-project: studenten van verschillende nationaliteiten en opleidingen komen één week samen en bundelen hun creativiteit en innovatiekracht voor een vraagstuk uit de regio.

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Op NHL Stenden zit nog echt de opleiding Civiele Techniek.”
Afbeelding
Ervaringsverhaal
Amber Kramer
eerstejaars student Civiele Techniek