
Het programma is opgebouwd rond drie leeruitkomsten:
- Het verzorgen van onderwijs
- Werken in een organisatie
- Persoonlijke en professionele ontwikkeling
In deze opleiding leer je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan in het onderwijs. Je werkt hiervoor veel samen met je medestudenten en doet ervaring op in de onderwijspraktijk.
Met elk thema krijg je als student handvatten voor het uiteindelijk laten zien van de beoogde leeruitkomsten. Elk thema licht een specifiek onderwerp uit, waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met de diverse leerbehoeften van de studenten: je hoeft als student niet alle onderdelen op dezelfde manier te volgen.
Persoonlijke professionele ontwikkeling speelt in alle thema’s gedurende de gehele opleiding een grote rol. Elk studiejaar wordt er mee gestart en mee afgerond.
In het eerste jaar ontdek je wat het werken als onderwijsprofessional inhoudt. Je leert bijvoorbeeld over leerprocessen, onderwijsvoorbereiding, werkvormen en samenwerken binnen een team. Tijdens vaste lesdagen ga je hiermee aan de slag in diverse werkvormen, zoals workshops, ‘communities of learning’ en werkateliers.
Tijdens de opleidingsdagen (1x per week), waarvan om de week een vaste opleidingsdag en in die andere week één dag elders in te vullen / overige activiteiten) reiken de opleiding en je medestudenten je zoveel mogelijk inspiratie en verdiepingsmogelijkheden aan. Daarmee kun jij je leeruikomsten halen.
In het eerste jaar ziet een opleidingsdag er ongeveer als volgt uit:
Tijdens het tweede jaar gaan we dieper in op de thema’s die je in het eerste jaar hebt verkend. Daarnaast ga je ook aan de slag met nieuwe onderwerpen, zoals persoonlijk coachen en innovatie in het onderwijs. Als de leeruitkomsten voldoende zichtbaar zijn gemaakt, ga je voor de afronding van je opleiding in gesprek met een vertegenwoordiger van de hogeschool en iemand vanuit het werkveld. Je rondt je studie af met een project waarin je laat zien dat jij klaar bent om als professional aan de slag te gaan.
De beste manier om te leren is door te doen. Daarom ben je vanaf de start van de opleiding minimaal twee dagen per week aan de slag op werkplek in/verbonden met onderwijsinstelling. Hier werk je aan jouw persoonlijke leerdoelen en verzamel je bewijsstukken voor jouw portfolio.
De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.
Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen
Het onderwijsprogramma is opgebouwd uit verschillende thema’s. Je kunt zelf voor een deel de volgorde van de modules bepalen en in meerdere thema’s tegelijk werken. We stellen vast wat jij al kunt en weet. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Zo richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.
Je wordt tijdens je hele studie begeleid door een studiecoach.
Leren doe je door te doen. Daarom werkt de opleiding Ad Didactisch Educatief Professional met Design Based Education. Je leert van ervaringen, fouten en door het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. Evalueren, reflecteren en bijstellen zijn een natuurlijk onderdeel van de cyclus. Daarmee is Design Thinking nauw verweven met de leer- en kwaliteitscyclus.
De opleiding Ad Didactisch Educatief Professional past de principes van Design Based Education en Design Based Thinking toe in haar opleiding. Zij:
Je kunt deze deeltijd opleiding alleen volgen als je een baan verbonden met het onderwijs hebt, met een arbeids- of stagecontract van minimaal twee dagen (16 uur per week). Je werkzaamheden moeten dan ook genoeg ruimte geven om te leren.
Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!