Studieopbouw Bachelor Elektrotechniek

Benieuwd hoe je wordt klaargestoomd om aan de slag te gaan als technici? Bekijk de volledige studieopbouw van hbo Elektrotechniek hieronder.

Afbeelding
sfeer

Bij de Elektrotechniek opleiding hbo doe je veel praktijkervaring op: niet alleen tijdens je stage, maar ook door echte opdrachten van het bedrijfsleven. Je kunt kiezen uit verschillende projecten, waardoor je meteen ontdekt welk type opdracht het beste bij je past! Ook oefen je in de praktijkopdrachten in het samenwerken met mensen uit andere vakgebieden, zo werk je samen met studenten van Werktuigbouwkunde en HBO-ICT. Daarnaast ga je regelmatig op excursies naar bedrijven om daar een kijkje in de keuken te nemen.

Stage lopen? Vanaf jaar 3!

In het derde jaar Elektrotechniek ga je op stage en pas je jouw kennis en vaardigheden toe bij een bedrijf. De opleiding heeft goede contacten met stagebedrijven, maar je mag natuurlijk ook zelf met een voorstel voor een stageplaats komen.

Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij:

 • BD Kiestra
 • Batenburg Beenen
 • CIN-ergy
 • Interay Solutions
 • Koopmans & Zwart
 • Liander
 • Medisch Centrum Leeuwarden (MCL)
 • Micro-Key
 • Neways
 • Quadient
 • Philips
 • Thales
 • Ventura Systems

Studeren in het buitenland

De opleiding Elektrotechniek heeft diverse contacten met andere Europese universiteiten en hogescholen in het kader van Erasmus, het uitwisselingsprogramma van de EU.

Bijvoorbeeld in Finland, Frankrijk en Portugal. Met die universiteiten en hogescholen vinden regelmatig student­uitwisselingen plaats. Maar ook buiten Europa vinden studenten hun plek, bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland en China.

Het onderwijsconcept van de opleiding Elektrotechniek

Design Based Education is het unieke onderwijsconcept van NHL Stenden. Zo ga je aan de slag met real-life vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Zowel binnen als buiten de hogeschool werk je samen met de medestudenten, docenten en onderzoekers. Je leert door te doen en te reflecteren.

Lees meer over ons onderwijssysteem

Internationale mogelijkheden

Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.

Meer over onze internationale mogelijkheden

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Projecten

Als elektrotechnicus maak jij straks het verschil met jouw gedegen basiskennis. Gedurende je gehele opleiding bieden we je de benodigde theorie aan. Kennis waarmee jij in de praktijk aan de slag kunt.
Afbeelding
project

Energiezuinig Voertuig

Je start met het ontwerpen en bouwen van een driewielig voertuig. Daarnaast bezoek je elektrotechnische bedrijven in de regio.
Afbeelding
project

Wasmachine

Je leert hoe je de besturing van een wasmachine moet programmeren. Vanaf de druk op de startknop tot het signaal dat de wasmachine klaar is: alles moet geprogrammeerd worden.
Afbeelding
project

Interdisciplinair project

In het tweede jaar ontwerp en bouw je samen met studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde en HBO-ICT een op afstand bestuurbare robot, die allerlei opdrachten moet kunnen uitvoeren. Het project wordt afgesloten met een wedstrijd, ‘Robot Day’.
Afbeelding
project

Bedrijfsproject

Je voert een bedrijfsopdracht uit, waarbij je soms samenwerkt met studenten van andere technische opleidingen. De opdrachten zijn elk jaar anders, maar je kunt denken aan: maak een ontwerp van een robotstofzuiger of elektrische auto.

Onderwijscatalogus

De onderwijscatalogus bevat gedetailleerde informatie over de inhoud van deze opleiding. Zo kun je opleidingen vergelijken en weet je welke onderdelen aan bod komen.

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!