Bij de Elektrotechniek opleiding hbo doe je veel praktijkervaring op: niet alleen tijdens je stage, maar ook door echte opdrachten van het bedrijfsleven. Je kunt kiezen uit verschillende projecten, waardoor je meteen ontdekt welk type opdracht het beste bij je past! Ook oefen je in de praktijkopdrachten in het samenwerken met mensen uit andere vakgebieden, zo werk je samen met studenten van Werktuigbouwkunde en HBO-ICT. Daarnaast ga je regelmatig op excursies naar bedrijven om daar een kijkje in de keuken te nemen.
Studieopbouw Bachelor Elektrotechniek
Benieuwd hoe je wordt klaargestoomd om aan de slag te gaan als technici? Bekijk de volledige studieopbouw van hbo Elektrotechniek hieronder.
In het eerste jaar voer je een bedrijfsopdracht uit, waarbij je soms samenwerkt met studenten van andere technische opleidingen. Die opdrachten zijn elk jaar anders, maar je kunt denken aan:
Mechatronics
Je start met het ontwerpen en bouwen van een driewielig voertuig dat deelneemt aan een wedstrijd. Je krijgt te maken met besturingstechniek, netwerkanalyse, programmeren, projectvaardigheden en wiskunde. Daarnaast bezoek je elektrotechnische bedrijven in de regio.
Electronics
Je leert hoe je een elektronisch circuit ontwerpt en implementeert op een printplaat in een elektronicaproject. Je krijgt te maken met werkplaatstechniek, elektronica, meettechniek en wiskunde.
Digital World
Je leert hoe je de besturing van een apparaat programmeert. Je krijgt te maken met digitale techniek, programmeren, technische informatica (embedded systems) en wiskunde.
Joint R&D
Je leert samenwerken met andere disciplines. Je kunt kiezen uit bedrijfsprojecten waarin je samenwerkt met één of meer andere disciplines in de techniek. Wat dacht je bijvoorbeeld van (werktuig)bouwkunde, chemische techniek of technische bedrijfskunde? Je krijgt te maken met elektromagnetisme en netwerkanalyse. Daarnaast loop je een dag mee met een stagiair bij een bedrijf.
In het tweede jaar Elektrotechniek verdiep je je kennis in onderstaande thema’s. Je sluit het jaar af met het ontwerpen en bouwen van een bestuurbare robot in samenwerking met studenten van andere technische opleidingen.
Telecommunicatie & Elektronica
Je leert hoe je een telecommunicatie- ontwerp kunt realiseren met elektronica. Je krijgt te maken met telecommunicatie, elektronica en spectrumanalyse.
Industriële Automatisering
Je leert hoe je industriële automatiseringstechnieken toepast. Je krijgt te maken met digitale ommunicatienetwerken, regeltechnniek en energietechniek. Daarnaast bezoek je elektrotechnische bedrijven in de regio.
Embedded Systems
Je leert hoe je de besturing van een apparaat realiseert. Je krijgt te maken met digitale signaal processing, digitale techniek, programmeren en embedded systems (technische informatica).
Robotica
Je leert samenwerken met andere disciplines. Samen met studenten van andere opleidingen ontwerp en bouw je een op afstand bestuurbare robot. Met deze robot doen jullie mee aan de jaarlijkse wedstrijd. Je krijgt te maken met projectvaardigheden maar ook met geautomatiseerd meten.
Stage
Je stage-opdracht is afhankelijk van je stagebedrijf. Soms werk je mee aan lopende projecten, soms krijg je een eigen project en moet je een technisch probleem oplossen. Je kunt ook in het buitenland stage lopen.
Keuzeminor
Je kiest een minor waarmee je je kennis verdiept of verbreedt. Bijvoorbeeld:
- Academische Oriëntatie (Pre-master i.s.m. TU Twente)
- Computer Vision & Data Science
- Tweede verdiepende stage
- Creatief Programmeren
- Biomedical Engineering
- Power-electronics
Vrije ruimte en specialisatie
Je kunt je in het vierde jaar Elektrotechniek op basis van persoonlijke interesse bekwamen in een bepaald vakgebied zoals:
- Embedded Systems (Technische Informatica)
- Industriële Automatisering (Mechatronica)
- Elektronica
Afstuderen
Je rondt je studie Elektrotechniek af met een afstudeeropdracht van een halfjaar. Je kunt uit een ruim aanbod van bedrijfsopdrachten kiezen, maar je mag ook zelf in overleg met een bedrijf een onderwerp bedenken.
Stage lopen? Vanaf jaar 3!
In het derde jaar Elektrotechniek ga je op stage en pas je jouw kennis en vaardigheden toe bij een bedrijf. De opleiding heeft goede contacten met stagebedrijven, maar je mag natuurlijk ook zelf met een voorstel voor een stageplaats komen.
Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij:
Wil je een dagje meelopen?
Wil je weten of deze opleiding bij je past? Meld je aan voor een Meeloopdag.
Studeren in het buitenland
De opleiding Elektrotechniek heeft diverse contacten met andere Europese universiteiten en hogescholen in het kader van Erasmus, het uitwisselingsprogramma van de EU.
Bijvoorbeeld in Finland, Frankrijk en Portugal. Met die universiteiten en hogescholen vinden regelmatig studentuitwisselingen plaats. Maar ook buiten Europa vinden studenten hun plek, bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland en China.
Het onderwijsconcept van de opleiding Elektrotechniek
Design Based Education is het unieke onderwijsconcept van NHL Stenden. Zo ga je aan de slag met real-life vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Zowel binnen als buiten de hogeschool werk je samen met de medestudenten, docenten en onderzoekers. Je leert door te doen en te reflecteren.
Lees meer over ons onderwijssysteem
Internationale mogelijkheden
Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.
X-Honours
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Projecten
Energiezuinig Voertuig
Wasmachine
Interdisciplinair project
Bedrijfsproject
Onderwijscatalogus
Is dit de opleiding die je zoekt?
Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!