Studieopbouw HBO-Rechten

Je wordt opgeleid tot een praktijk georiënteerde, juridische professional. Jij hebt de juridische kennis niet alleen in je hoofd, maar ook in je vingers. Bovendien volg je aanvullende vakken op het gebied van organisatie & management, ethiek en bedrijfseconomie. Hiermee kun je juridische vraagstukken vanuit elke kant belichten. Met de vrije keuzeminoren vanaf het derde studiejaar bepaal jij voor een groot deel de inhoud van je opleiding en specialiseer jij je in een richting zoals cybersafety, international law of recht, bestuur en veiligheid.

Afbeelding
sfeer-ba-hbo-rechten-vt-lwd.jpg

Minors binnen de opleiding HBO-Rechten

Je kunt verschillende minors kiezen waardoor je je vakkennis kunt verbreden of verdiepen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit:

  • Recht en Internet

Internet en recht gaat over de juridische aspecten van het gebruik van internet. Je leert meer over recht, veiligheid en internet, privacy, social media-recht en merkenrecht. De combinatie veiligheid en recht wordt steeds belangrijker in de digitale wereld. De minor is in samenwerking met het lectoraat Cybersafety.

  • International Law

In deze minor kom je alles te weten over het internationale en Europese recht, mensenrechten, intercultural skills. De minor wordt gegeven in het Engels.

  • Studeren aan de RUG

Heb je goede cijfers, geen achterstanden en je propedeuse in één jaar behaald? Vanaf jaar 4 kun je wellicht een half jaar lang al enkele modules doen bij de RUG, wat je ook weer een voordeel oplevert bij een eventuele vervolgstudie aan de universiteit.

Minors van andere opleidingen

Je hoeft niet altijd te kiezen voor een minor van jouw eigen opleiding. NHL Stenden Hogeschool biedt ook minors aan van andere opleidingen waarvoor je kunt kiezen. Een minor die studenten HBO-Rechten veel kiezen is:

  • Cybersafety

ICT en cyberspace bieden nieuwe mogelijkheden, maar ook ontstaan nieuwe problemen. Verschillende disciplines kunnen op dit nieuwe terrein een belangrijke rol vervullen, vooral door te werken aan oplossingen waarbij de krachten van verschillende partijen (overheid, bedrijven en burgers) en verschillende disciplines elkaar aanvullen en versterken.

Minors van andere hogescholen

Wil jij je verdiepen in een vak buiten NHL Stenden Hogeschool? Via de site ´Kies op Maat’ kun je als hbo-student minors volgen van andere hogescholen in Nederland. Als je voldoet aan de toegangseisen van een minor en je krijgt toestemming van beide hogescholen, dan kun je de minor volgen. Bekijk het aanbod van Kies op Maat

Design Based Education (DBE)

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan real life vraagstukken. Je kiest in deze ateliers passende opdrachten, experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Je leert door te proberen en te doen. Goede feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en om je oplossing aan te scherpen.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!

Ontdek X-Honours

Stage lopen? Dat doe je vanaf jaar 3!

In het derde jaar ga je een half jaar op stage. Tijdens je stage werk je mee in het bedrijf of organisatie en voer je opdrachten uit. Je kunt er ook voor kiezen om in het buitenland stage te lopen. De opleiding heeft een uitgebreid (inter-)nationaal netwerk.

Waar kun je stage lopen?

Als student HBO-Rechten kun je bij verschillende bedrijven stage lopen, bijvoorbeeld bij:

  • Rechtbank
  • Openbaar Ministerie
  • Bank, verzekeraar of multinational
  • Juridisch adviesbureau
  • Provincie of gemeente
Buitenland

In het derde jaar kun je een half jaar in het buitenland studeren of stage lopen. De opleiding heeft een uitgebreid internationaal netwerk. Zweden, Amerika, Canada, Japan of Curaçao: het kan allemaal bij NHL Stenden Hogeschool.

Met één been in de praktijk

Tijdens de bacheloropleiding HBO-Rechten staat de praktijk centraal. Docenten hebben veel praktijkervaring, je krijgt gastcolleges van professionals uit het werkveld en je gaat aan de slag met verschillende praktijkprojecten in juridische ateliers. Je doet onder andere:

Afbeelding
minoren-algemeen.jpg

Juridisch Atelier Ondernemen

Je bent als adviseur en afwisselend als bemiddelaar betrokken bij een fictief bedrijf, vanaf haar oprichting tot haar teloorgang. Je werkt samen met je medestudenten aan een ‘casusportfolio´, waarin jullie verschillende producten opleveren die betrekking

Onderwijscatalogus

De onderwijscatalogus bevat gedetailleerde informatie over de inhoud van deze opleiding. Zo kun je opleidingen vergelijken en weet je welke onderdelen aan bod komen.

Thorbecke Academie

Deze opleiding is onderdeel van de Thorbecke Academie.

Afbeelding
Logo Thorbecke