Hogere Hotelschool - Instroom MHS/MOH

B Hotel Management, Bachelor, voltijd

Heb jij een Middelbare Hotelschool-diploma en wil je nu versneld je hbo-diploma halen? Dan is de Hogere Hotelschool, Instroom Middelbare Hotelschool jouw studie!

 • Je haalt in drie tot drieënhalf jaar je hbo-diploma.Je kunt een deel van je opleiding volgen in Zuid-Afrika, Bali, Thailand of Qatar.
 • Je studeert aan de grootste hotelschool van Europa.
 • Je woont niet op een campus, maar waar jij maar wilt.
 • Je hebt grote kans op een baan vanwege jouw 10 maanden eindstage.

Kennismaken met deze opleiding? Je bent van harte welkom op een van de Open Dagen van de Hogere Hotelschool. Meer informatie en aanmelden.

Wat staat je te wachten?

Je neemt deel aan een internationale studie. De voertaal is Engels en je medestudenten komen uit alle hoeken van de wereld. De opleiding gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. Met een hbo-diploma van Stenden Hotel Management School op zak heb je een uitstekende basis voor een toekomst in de gastvrijheidsindustrie.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Business Administration

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019€ 2060,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden

Je kunt alle kanten op: van een managementbaan in een hotel, restaurant, recreatiepark, congrescentrum of evenementenbureau tot consultant in de zakelijke dienstverlening. Natuurlijk kun jij ook je eigen horecabedrijf starten. Je hebt volop kansen in binnen- en buitenland.

Afwisselend werk

Als professional in de gastvrijheidsindustrie heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Of je nu een hotelbedrijf runt, congressen organiseert of leiding geeft aan een financieel team; met jouw vakkennis en gevoel voor organisatie zorg jij ervoor dat de zaken goed draaien.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • restaurantmanager
 • sales- en marketing manager van een hotel
 • coördinator bij een internationaal congresbureau
 • eventmanager
 • adviseur in de financiële sector
vt_mhsmoh_hotel_management_sfeer

Toelatingseisen

Voor de opleiding Hogere Hotelschool Instroom MHS heb je het volgende diploma en profiel nodig:

 • Manager Ondernemer Horeca / MOH niveau 4

Voor studenten met een MOH4 vooropleiding is het (afhankelijk van het keuzedeel MBO HBO Hosptality) ook mogelijk om in 1 tot 1,5 jaar de Associate Degree Hogere Hotelschool te halen (alleen jaar 2). Lees meer over de Ad Hogere Hotelschool.

Selectiedagen

Voldoe je aan de toelatingseisen (diploma, profiel en eventuele toetsen) en heb je je aangemeld via Studielink? Dan neem je deel aan de verplichte intake tijdens de selectiedagen. 

Meer informatie over de aanmeldprocedure vind je via de inschrijfpagina van deze opleiding. Wil je weten wanneer de selectiedagen plaatsvinden? Kijk dan op de pagina selectiedagen in Leeuwarden.
Start je liever in Emmen (via Associate degree route) klik dan op de pagina selectiedagen Emmen.

Kom je van Aruba, Bonaire of Curaçao of Sint Maarten en je hebt een Nederlands paspoort, neem dan contact op met Femke.beeren@stenden.com om je selectieprocedure te starten.

studeren_lwd

Opbouw studie

De Hogere Hotelschool (officieel: Hotel Management, internationale naam: Hospitality Management) is een internationale studie. De voertaal is Engels en je medestudenten komen uit alle hoeken van de wereld. De opleiding gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. Na de studie mag jij je Bachelor of Business Administration in Hotel Management noemen.

Jaar 2

Aan de slag als supervisor

Je gaat dieper in op de stof waarmee je in je mbo-opleiding al kennismaakte. Je maakt de stap naar de dagelijkse aansturing: het operationele management. Je houdt je bezig met bedrijfsprocessen, marketing, budgetteren, personeel aansturen, inkoop, logistiek, onderhandelen en kwaliteitscontrole van een hotel. Samen met een studiegenoot run jij je eigen virtuele hotel. Verder verdiep je je in een tweede moderne vreemde taal. Tijdens je praktijkmodule klim je op naar de functie van supervisor en geef je leiding aan eerstejaars studenten. Ook kun je een periode naar het buitenland, naar een van onze internationale campussites.

Strategisch management en specialisatie

Een deel van dit jaar staat in het teken van strategisch management van een hotel, zoals financiële analyse, omzetverhoging en marktanalyse. Ook doe je een onderzoeksproject ter voorbereiding op je afstudeeropdracht. In de praktijk ga je aan de slag als manager en ben je verantwoordelijk voor een gehele afdeling. In deze fase van je studie kan jij je specialiseren en kun je in het buitenland studeren bij een van onze vele partneruniversiteiten of op een Stenden locatie in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand of Bali. We noemen dat op Grand Tour® gaan.

 

Stage en afstuderen

Je rondt de opleiding af met een stage en afstudeeropdracht. Je doet onderzoek tijdens een managementstage bij een bedrijf in het binnen- of buitenland. Dit kan in een vier- of vijfsterrenhotel, een cruiseschip, evenementenbureau of een ander hospitality-gerelateerd bedrijf in meer dan 27 landen. Je stage duurt tien maanden, dus je hebt tijd genoeg om je te verdiepen in je stagebedrijf. Veel studenten vinden direct na de studie een baan bij hun stagebedrijf!

Specialisatie

De Hogere Hotelschool is een brede managementopleiding. In het derde en vierde jaar kun jij je specialiseren door minors te volgen: een vakkenpakket dat je volgt ter verbreding en verdieping van je kennis. Zo geef je vorm aan je eigen studie.

Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op een NHL Stenden-locatie in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand of Bali (Grand Tour). Je kunt ook minors van andere opleidingen en hogescholen kiezen zodat je je academische vaardigheden kunt verbreden.

Voorbeelden van minors van de Hogere Hotelschool:

 • Future Proof Hospitality (Nederland)
 • Food & Beverage Management (Nederland)
 • Advanced Winemanagement (Zuid-Afrika)
 • Lodge Management ( Zuid-Afrika)
 • Event Management (alle NHL Stenden locaties)
 • Cruise Management (Nederland)
 • Spa and Health Management (Bali en Thailand)
 • Marketing & Management in Asia (Bali en Thailand)

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Studie in cijfers Hoger Hotelonderwijs