Ad ICT Beheer

Ad ICT-Beheer, Associate degree, voltijd

Wil jij jezelf in twee jaar ontwikkelen tot ICT-professional? Heb jij plezier in oplossingen zoeken en ben je geïnteresseerd in security en Internet of Things? Dan is de opleiding ICT-Beheer van NHL Stenden in Emmen iets voor jou!

 • Deze opleiding sluit goed aan op MBO ICT-beheer.
 • Na slechts twee jaar ben je klaar voor het echte werk.
 • De opleiding biedt een goede aansluiting op de vierjarige bacheloropleiding Informatica.
 • 95% van de studenten heeft na de studie direct een baan, ook internationaal.
 • Je doet veel praktijkopdrachten voor grote (internationale) bedrijven.
 • Je werkt met de meest innovatieve en slimme apparaten, zoals robots en Virtual Reality gear.
 • Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk; Docenten kennen je bij naam en begeleiden je graag tijdens het dagelijkse spreekuur.

Studiekenmerken

Diploma

 • Associate degree

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Emmen

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019€ 2060,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

Met een Associate degree-diploma ICT-Beheer op zak maak je grote kans op een baan in de informatie- en communicatietechnologie. Je kunt alle kanten op: het bedrijfsleven, de overheid en non-profitorganisaties in binnen- en buitenland.

Als ICT-specialist heb je verantwoordelijk werk. Jij zorgt ervoor dat hardware, software en netwerken optimaal ingericht zijn voor de gebruikers. Je beheert de infrastructuur van een bedrijf of organisatie en zorgt ervoor dat die belangrijke bedrijfsprocessen ondersteunt. Elke dag heb je te maken met de nieuwste technologieën. Je werk is dus niet gauw saai.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • ICT-beheerder Je denkt en helpt mee bij het vinden, ontwerpen en inrichten van de meest efficiënte, betrouwbare en veilige netwerkomgeving.
 • Technisch informaticus Als softwareontwerper, technisch programmeur of embedded systems engineer ben je de brug tussen mens, machine en techniek.

Of ga aan de slag als webontwikkelaar of ICT-adviseur. Voor jezelf of in dienstverband. Wat je ook kiest, de kans op werk na je opleiding is zeer groot.

Toelatingseisen ICT-Beheer

Voor de opleiding ICT-Beheer heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • N&T;
 • N&G;
 • E&M;
 • C&M.
 • N&T;
 • N&G;
 • E&M;
 • C&M.
 • niveau 4

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint.
Meer over het 21+ toelatingsonderzoek
.

Verleng je studie met 2 jaar

Heb je de opleiding ICT-Beheer met goed resultaat afgerond? Dan kun je direct aan de slag in de ICT. Mocht je de smaak te pakken hebben en nog meer willen leren: Het programma van de Associate degree sluit uitstekend aan op de vierjarige HBO-opleiding Informatica. Je kunt na het behalen van je diploma doorstromen in het derde jaar van de bacheloropleiding. Je volgt dan de afstudeerrichting ICT-Beheer.

studeren_algemeen

Studieopbouw ICT-Beheer

De opleiding ICT-Beheer gaat over netwerken, databases, ICT-infrastructuren, programmeertalen, webtechnologie en multimedia. In twee jaar word je opgeleid tot specialist op deze gebieden.

Jaar 1: Kennismaking met beroep

In het eerste jaar komen alle facetten van ICT aan bod. Centraal staat het opdoen van basiskennis en programmeervaardigheden. Je volgt vakken op het gebied van programmeren, computernetweken, databases en communicatie. Tijdens de studie werk je elke periode aan een project in groepen van ca. 8 studenten. Dit zijn real-life cases die zijn ingebracht door bedrijven. Als student heb je daarnaast veel informeel contact met docenten; ze kennen je bij naam en begeleiden je graag tijdens het dagelijkse spreekuur.

In het tweede en afsluitende jaar, verdiep jij je vooral in ICT-beheer en legt de nadruk op het ontwikkelen en verbeteren van de ICT-infrastructuur, inclusief de bedrijfsprocessen. De studie wordt afgesloten met een praktijkopdracht en proeve van bekwaamheid.

Atelier

De ICT-Beheer opleiding in Emmen heeft een state-of-the art atelier: Het Internet of Things Lab (IoT Lab). Een studieomgeving voorzien van de nieuwste innovatieve apparaten, zoals een Microsoft Surface Hub, Virtual Reality apparaten en robots. Naast dit atelier, beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab, waar studenten hun ideeën kunnen verwezenlijken door het driedimensionaal te printen op een van de vele 3D-printers. Daar staat ook een lasersnijder.

Specialisaties

Vaardigheden

Je leert ingewikkelde problemen aan te pakken en ‘de uitzonderingen op de regel’ te herkennen. In de Fabrication Laboratory (Stenden MyConcept) leer je met innovatieve en hoogwaardige technische apparaten (zoals een 3D-printer) te werken, waarmee je alles kunt ontwerpen en realiseren.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding ICT-Beheer het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.