Ad ICT Beheer

Ad ICT-Beheer, Associate degree, voltijd

Wil jij jezelf in twee jaar ontwikkelen tot ICT-professional? Heb jij plezier in oplossingen zoeken en ben je geïnteresseerd in security en Internet of Things? Dan is de opleiding ICT-Beheer van NHL Stenden in Emmen iets voor jou!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Deze opleiding sluit goed aan op MBO ICT-beheer.
 • Na slechts twee jaar ben je klaar voor het echte werk.
 • De opleiding biedt een goede aansluiting op de vierjarige bacheloropleiding Informatica.
 • 95% van de studenten heeft na de studie direct een baan, ook internationaal.
 • Je doet veel praktijkopdrachten voor regionale MKB bedrijven en grote internationale organisaties.

NIEUW: IT security specialisatie!

Tijdens deze tweejarige opleiding je kiezen uit de specialisaties ICT-Beheer en IT Security. Kies je voor IT Security dan ligt de nadruk op de veiligheid van ICT systemen en leer je hoe je een systeem kunt beveiligen en hoe je de veiligheid kunt testen. Je sluit deze specialisatie af met de module Certified Ethical Hacker (CEH), een internationaal erkende certificering waarbij je -met toestemming vooraf-probeert de IT systemen van een organisatie te hacken. NHL Stenden in heel Europa de enige aanbieder van het CEH certificaat.

Meer info

Internet of Things Lab

De Technische Informatica-opleiding in Emmen heeft een state-of-the art atelier: het Internet of Things Lab (IoT Lab). Een studieomgeving voorzien van de nieuwste innovatieve technologie, zoals een Microsoft Surface Hub, Virtual Reality apparaten en robots. Naast dit atelier beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab. Daar kunnen studenten hun ideeën verwezenlijken door ze te printen op een van de vele 3D-printers, of middels lasersnijden.

Studiekenmerken

Diploma

 • Associate degree

Start studie

 • September

Locatie

 • Emmen

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

Met een Associate degree-diploma ICT-Beheer op zak maak je grote kans op een baan in de informatie- en communicatietechnologie. Je kunt alle kanten op: het bedrijfsleven, de overheid en non-profitorganisaties in binnen- en buitenland.

Als ICT-specialist heb je verantwoordelijk werk. Jij zorgt ervoor dat hardware, software en netwerken optimaal ingericht zijn voor de gebruikers. Je beheert de infrastructuur van een bedrijf of organisatie en zorgt ervoor dat die belangrijke bedrijfsprocessen ondersteunt. Elke dag heb je te maken met de nieuwste technologieën. Je werk is dus niet gauw saai.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • ICT-beheerder Je denkt en helpt mee bij het vinden, ontwerpen en inrichten van de meest efficiënte, betrouwbare en veilige netwerkomgeving.

Of ga aan de slag als webontwikkelaar of ICT-adviseur. Voor jezelf of in dienstverband. Wat je ook kiest, de kans op werk na je opleiding is zeer groot.

Toelatingseisen ICT-Beheer

Veranderende toelatingseisen i.v.m. corona
Door het coronavirus zijn sommige zaken rond aanmelding en toelating dit jaar anders dan anders. Check op deze pagina of voor jouw situatie ook afwijkende maatregelen gelden.

Voor de opleiding ICT-Beheer heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • Niveau 4

 

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

patrick luchies

“Met het Ad diploma op zak kon ik doorstromen naar de bachelor Informatica.”

Alumnus AD ICT-Beheer / Student Informatica Lees verder

Verleng je studie met 2 jaar

Heb je de opleiding ICT-Beheer met goed resultaat afgerond? Dan kun je direct aan de slag in de ICT. Mocht je de smaak te pakken hebben en nog meer willen leren: Het programma van de Associate degree sluit uitstekend aan op de vierjarige HBO-opleiding Informatica. Je kunt na het behalen van je diploma doorstromen in het derde jaar van de bacheloropleiding. Je volgt dan de afstudeerrichting ICT-Beheer.

studeren_algemeen

Studieopbouw ICT-Beheer

De opleiding ICT-Beheer gaat over netwerken, databases, ICT-infrastructuren, programmeertalen, webtechnologie en multimedia. In twee jaar word je opgeleid tot specialist op deze gebieden.

Jaar 1: Kennismaking met beroep

In het eerste jaar van de opleiding Technische Informatica, de propedeuse, volg je dezelfde vakken als studenten van de opleiding informatica. Je leert beide opleidingen goed kennen, zo kun je aan het eind van het eerste jaar kiezen met welke opleiding je verder wilt.

Je krijgt een breed en gevarieerd studieprogramma aangeboden waarin de verschillende facetten van  informatica aan bod komen. Je gaat aan de slag met onder meer programmeertalen, databases, netwerken, webtechnologie en multimedia. Tijdens de studie werk je elke periode van een project, in groepen van ca. 8 studenten. Dit zijn projecten als professionele website, information systems, battle bot en innovate. De vakinhoudelijke onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer programmeren, webtechnieken, database management en computer netwerken. Ook werk je aan persoonlijke vaardigheden als mondelinge- en schriftelijke communicatie, wiskundige vaardigheden en onderzoek.Studieloopbaanbegeleiding is onderdeel van het eerste jaar.

Als student heb je daarnaast veel informeel contact met docenten; ze kennen je bij naam en begeleiden je graag tijdens het dagelijkse spreekuur.

In het tweede en afsluitende jaar, verdiep jij je vooral in ICT-beheer en legt de nadruk op het ontwikkelen en verbeteren van de ICT-infrastructuur, inclusief de bedrijfsprocessen. Je volgt vakken op het gebied van IT architectuur, testen, IT service management, database en security. Daarnaast werk je aan real-life cases die zijn ingebracht door bedrijven samen met jouw projectgroep. De studie wordt afgesloten met een afstudeeropdracht. en proeve van bekwaamheid. Studenten voeren hun afstudeeropdracht uit bij bedrijven als Itass, Ordina en de Belastingdienst en werken aan opdrachten op het gebied van processen structureren binnen een afdeling, security en het opzetten van databases.

Atelier

De ICT-Beheer opleiding in Emmen heeft een state-of-the art atelier: Het Internet of Things Lab (IoT Lab). Een studieomgeving voorzien van de nieuwste innovatieve apparaten, zoals een Microsoft Surface Hub, Virtual Reality apparaten en robots. Naast dit atelier, beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab, waar studenten hun ideeën kunnen verwezenlijken door het driedimensionaal te printen op een van de vele 3D-printers. Daar staat ook een lasersnijder.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Unieke specialisatie IT Security

In het tweede en afsluitende jaar kun je kiezen uit de specialisaties ICT-Beheer en IT Security.

ICT-Beheer

Verdiep jij je in ICT-Beheer dan ligt de nadruk op het ontwikkelen en verbeteren van de ICT-infrastructuur, inclusief de bedrijfs-processen. Je sluit de studie af met een praktijkopdracht en proeve van bekwaamheid.

IT Security

Kies je voor IT Security dan ligt de nadruk op de veiligheid van ICT systemen. Je leert hoe je een systeem kunt beveiligen en hoe je de veiligheid kunt testen. De theorie hiervoor pas je direct toe in de praktijk. Je sluit deze specialisatie af met de module Certified Ethical Hacker (CEH), een internationaal erkende certificering waarbij je -met toestemming vooraf-probeert de IT systemen van een organisatie te hacken. Je doet dit door je technische skills te gebruiken, maar ook door je social engineering vaardigheden in te zetten.

CEH is een uitgebreid studie- en certificeringsprogramma dat zich bezighoudt met de nieuwste beveiligingsdrempels, geavanceerde aanvalstactieken en praktische real-time demonstraties. Je leert hoe de perimeterverdediging werkt en gaat dan verder met het scannen en aanvallen van netwerken. Daarna leer je om indringers tegen te houden en welke stappen je moet volgen om een systeem te beveiligen. Aan het einde presenteer je je bevindingen, vaak ook voor de directie van de organisatie. Je werkzaamheden hebben dus direct impact!

Uniek in Europa

Bedrijven zijn dringend op zoek naar goed opgeleide IT Security specialisten, dus banen liggen voor het oprapen na je studie! Daarnaast is NHL Stenden in heel Europa de enige aanbieder van het CEH certificaat.

Onderwerpen die aan bod komen

 • ICT Infrastructuur
 • Social Engineering
 • Tooling rondom beveiliging
 • Ethiek
 • Security

Doorstroom naar de bachelor

Na deze opleiding kun je door middel van een individueel schakelprogramma doorstromen naar de Informatica of ICT Bachelor.

Mogelijke beroepen

 • Ethical Hacker
 • Penetration tester
 • Red team / blue team member
 • Security Engineer
 • Systeembeheerder (Security)
 • Cyber Securityconsultant

Meer weten?

Wil je meer weten over deze unieke specialisatie? Neem contact op met Niels Doorn via niels.doorn@nhlstenden.com.

Vaardigheden

Je leert ingewikkelde problemen aan te pakken en ‘de uitzonderingen op de regel’ te herkennen. In de Fabrication Laboratory (Stenden MyConcept) leer je met innovatieve en hoogwaardige technische apparaten (zoals een 3D-printer) te werken, waarmee je alles kunt ontwerpen en realiseren.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding ICT-Beheer het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.