Ad ICT Beheer

Ad ICT-Beheer, Associate degree, voltijd

Wil jij jezelf in twee jaar ontwikkelen tot ICT-professional? Heb jij plezier in oplossingen zoeken en ben je geïnteresseerd in IT Security en Internet of Things? Dan is de opleiding ICT-Beheer van NHL Stenden in Emmen iets voor jou!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Na slechts twee jaar ben je klaar voor het echte werk.
 • 95% van de studenten heeft na de studie direct een baan, ook internationaal.
 • Je doet veel praktijkopdrachten voor zowel regionale MKB bedrijven als grote internationale organisaties.
 • Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk: docenten kennen je bij naam en begeleiden je graag tijdens het dagelijkse spreekuur. 
 • Je kunt je specialiseren in ICT Beheer of IT Security. 

NIEUW: IT security specialisatie!

Tijdens deze tweejarige opleiding je kiezen uit de specialisaties ICT-Beheer en IT Security. Kies je voor IT Security dan ligt de nadruk op de veiligheid van ICT systemen en leer je hoe je een systeem kunt beveiligen en hoe je de veiligheid kunt testen. Je sluit deze specialisatie af met de module Certified Ethical Hacker (CEH), een internationaal erkende certificering waarbij je -met toestemming vooraf-probeert de IT systemen van een organisatie te hacken. NHL Stenden in heel Europa de enige aanbieder van het CEH certificaat.

Meer info

Internet of Things Lab

De opleiding ICT-Beheer in Emmen heeft een state-of-the art atelier: het Internet of Things Lab (IoT Lab). Een studieomgeving voorzien van de nieuwste innovatieve technologie zoals een Microsoft Surface Hub, Virtual Reality apparaten en robots. Naast dit atelier beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab. Daar kun je jouw ideeën verwezenlijken door ze te printen met een van de vele 3D-printers. Of aan de slag te gaan met een lasersnijder.

Studiekenmerken

Diploma

 • Associate degree

Start studie

 • September

Locatie

 • Emmen

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

Met een Associate degree-diploma ICT-Beheer op zak maak je grote kans op een baan in de informatie- en communicatietechnologie. Je kunt alle kanten op: het bedrijfsleven, de overheid en non-profitorganisaties in binnen- en buitenland.

Als ICT-specialist heb je verantwoordelijk werk. Jij zorgt ervoor dat hardware, software en netwerken optimaal ingericht zijn voor de gebruikers. Je beheert de infrastructuur van een bedrijf of organisatie en zorgt ervoor dat die belangrijke bedrijfsprocessen ondersteunt. Elke dag heb je te maken met de nieuwste technologieën. Je werk is dus niet gauw saai.

Lijkt het je geweldig om bedrijfsnetwerken in te richten en te beheren? Games, websites en filmpjes te ontwikkelen? Of software te ontwerpen voor gadgets of technische toepassingen? Dan is ICT-Beheer echt iets voor jou. Je wordt opgeleid tot ICT-beheerder op hbo-niveau. Uitdagende beroepen met een universele taal in een wereld waarin automatisering en digitalisering steeds belangrijker worden. Met de Ad-opleiding ICT-Beheer ben je heel flexibel. Je maakt kennis met vier verschillende vakgebieden en wordt opgeleid tot een functie op middenmanagementniveau. Je kunt na de opleiding aan de slag in zowel het bedrijfsleven als bij de overheid. Natuurlijk kun je ook voor jezelf beginnen als adviseur of dienstverlener. Met de Ad-opleiding ICT-Beheer kun je alle kanten op. Wil je toch doorleren? Dat kan ook. Na het eerste jaar kun je naadloos overstappen naar de bacheloropleiding Informatica. Het is maar net wat je wilt.

Mogelijke beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • Ethical Hacker
 • Penetration tester
 • Red team / blue team member
 • Security Engineer
 • Systeembeheerder (Security)
 • Cyber Securityconsultant

Wat je ook kiest, de kans op werk na je opleiding ICT-Beheer is zeer groot. 

Toelatingseisen ICT-Beheer

Voor de opleiding ICT-Beheer heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • Niveau 4

 

Twijfel je over jouw toelating? Doe dan de check op toelatingstoetsen.nl

*Heb je een diploma dat hier niet vermeld wordt? Neem dan contact op via studentinfo@nhlstenden.com. De toelatingseisen zijn gebaseerd op de actuele wettelijke regels. Deze regels kunnen wijzigen. Kijk voor de actuele toelatingseisen op nhlstenden.com.

patrick luchies

“Met het Ad diploma op zak kon ik doorstromen naar de bachelor Informatica.”

Alumnus AD ICT-Beheer / Student Informatica Lees verder

In twee jaar extra een bachelordiploma

Heb je de Ad-opleiding ICT-Beheer met goed resultaat afgerond? Dan kun je direct aan de slag in de ICT. Mocht je de smaak te pakken hebben en nog meer willen leren: het programma van de associate degree sluit uitstekend aan op de vierjarige hbo-opleiding Informatica. Je kunt na het afronden van het eerste jaar doorstromen in het tweede jaar van de bacheloropleiding. Je volgt dan de afstudeerrichting ICT-Beheer.

studeren_algemeen

Studieopbouw ICT-Beheer

De opleiding ICT-Beheer gaat over netwerken, databases, ICT-infrastructuren, programmeertalen, webtechnologie en multimedia. In twee jaar word je opgeleid tot specialist op deze gebieden.

We werken met het DBE onderwijsconcept. Je werkt aan projecten die ook in de praktijk voor kunnen komen. We zorgen voor goede begeleiding en voor ondersteunende leerlijnen zodat je over de kennis en vaardigheden beschikt die je nodig hebt in de projecten. Je past alles wat je leert direct toe in je project.

Jaar 1: Kennismaking met beroep

In het eerste jaar van de opleiding Technische Informatica, de propedeuse, volg je dezelfde vakken als studenten van de opleiding informatica. Je leert beide opleidingen goed kennen, zo kun je aan het eind van het eerste jaar kiezen met welke opleiding je verder wilt.

In het eerste jaar komen alle facetten van ICT aan bod. Centraal staat het opdoen van basiskennis. Je volgt vakken op het gebied van programmeren, computernetweken, databases en communicatie. Tijdens de studie werk je elke periode aan een project in groepen van ca. 8 studenten. Dit zijn real-life cases die zijn ingebracht door bedrijven.

Als student heb je daarnaast veel informeel contact met docenten; ze kennen je bij naam en begeleiden je graag tijdens het dagelijkse spreekuur.

In het tweede en afsluitende jaar kun je kiezen uit de specialisaties ICT-Beheer en IT Security. Verdiep jij je in ICT-Beheer dan ligt de nadruk op het ontwikkelen en verbeteren van de ICT-infrastructuur, inclusief de bedrijfsprocessen. Je sluit de studie af met een praktijkopdracht en proeve van bekwaamheid. Je kunt je afstudeeropdracht uitvoeren bij bedrijven als Itass, Ordina of de Belastingdienst, waar je aan de slag gaat met opdrachten op het gebied van processen structureren binnen een afdeling, security of het opzetten van databases.

Kies je voor IT Security dan ligt de nadruk op de veiligheid van ICT systemen. Je leert hoe je een systeem kunt beveiligen en hoe je de veiligheid kunt testen. De theorie hiervoor pas je direct toe in de praktijk. Je sluit deze specialisatie af met de module Certified Ethical Hacker (CEH), een internationaal erkende certificering waarbij je -met toestemming vooraf probeert de IT systemen van een organisatie te hacken. Je doet dit door je technische skills te gebruiken, maar ook door je social engineering vaardigheden in te zetten.

Atelier

De opleiding ICT-Beheer in Emmen heeft een state-of-the art atelier: het Internet of Things Lab (IoT Lab). Een studieomgeving voorzien van de nieuwste innovatieve technologie zoals een Microsoft Surface Hub, Virtual Reality apparaten en robots. Naast dit atelier beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab. Daar kun je jouw ideeën verwezenlijken door ze te printen met een van de vele 3D-printers. Of aan de slag te gaan met een lasersnijder.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Unieke specialisatie IT Security

In het tweede en afsluitende jaar kun je kiezen uit de specialisaties ICT-Beheer en IT Security.

ICT-Beheer

Verdiep jij je in ICT-Beheer dan ligt de nadruk op het ontwikkelen en verbeteren van de ICT-infrastructuur, inclusief de bedrijfs-processen. Je sluit de studie af met een praktijkopdracht en proeve van bekwaamheid.

IT Security

Kies je voor IT Security dan ligt de nadruk op de veiligheid van ICT systemen. Je leert hoe je een systeem kunt beveiligen en hoe je de veiligheid kunt testen. De theorie hiervoor pas je direct toe in de praktijk. Je sluit deze specialisatie af met de module Certified Ethical Hacker (CEH), een internationaal erkende certificering waarbij je -met toestemming vooraf-probeert de IT systemen van een organisatie te hacken. Je doet dit door je technische skills te gebruiken, maar ook door je social engineering vaardigheden in te zetten.

CEH is een uitgebreid studie- en certificeringsprogramma dat zich bezighoudt met de nieuwste beveiligingsdrempels, geavanceerde aanvalstactieken en praktische real-time demonstraties. Je leert hoe de perimeterverdediging werkt en gaat dan verder met het scannen en aanvallen van netwerken. Daarna leer je om indringers tegen te houden en welke stappen je moet volgen om een systeem te beveiligen. Aan het einde presenteer je je bevindingen, vaak ook voor de directie van de organisatie. Je werkzaamheden hebben dus direct impact!

Uniek in Europa

Bedrijven zijn dringend op zoek naar goed opgeleide IT Security specialisten, dus banen liggen voor het oprapen na je studie! Daarnaast is NHL Stenden in heel Europa de enige aanbieder van het CEH certificaat.

Onderwerpen die aan bod komen

 • ICT Infrastructuur
 • Social Engineering
 • Tooling rondom beveiliging
 • Ethiek
 • Security

Doorstroom naar de bachelor

Na deze opleiding kun je door middel van een individueel schakelprogramma doorstromen naar de Informatica of ICT Bachelor.

Mogelijke beroepen

 • Ethical Hacker
 • Penetration tester
 • Red team / blue team member
 • Security Engineer
 • Systeembeheerder (Security)
 • Cyber Securityconsultant

Meer weten?

Wil je meer weten over deze unieke specialisatie? Neem contact op met Niels Doorn via niels.doorn@nhlstenden.com.

Vaardigheden

Je leert ingewikkelde problemen aan te pakken en ‘de uitzonderingen op de regel’ te herkennen. In de Fabrication Laboratory (Stenden MyConcept) leer je met innovatieve en hoogwaardige technische apparaten (zoals een 3D-printer) te werken, waarmee je alles kunt ontwerpen en realiseren.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding ICT-Beheer het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.