
Studieopbouw Master Design Driven Innovation deeltijd
Hieronder vind je een uitleg over de opbouw en de mogelijkheden van de Master Design Driven Innovation.

De samenleving speelt een belangrijke rol bij de opleiding. Je leert je te verhouden tot voortdurende veranderingen en leert te functioneren en innoveren in de crossovers tussen verschillende domeinen. Een groot deel van het jaar werk je in interdisciplinaire teams aan projecten. Daarbij ligt de nadruk van de opleiding op jouw leerproces en persoonlijke groei. Hierbij houden we rekening met wat je al kunt en wat je wilt bereiken. Een aantal onderwerpen komt sowieso aan bod. Bijvoorbeeld de theorie achter Design methodieken en workshops prototyping. Daarnaast is een deel van het programma on demand. De onderwerpen hiervoor worden bepaald naar aanleiding van de ontwikkeldoelen van jou als student en de vraagstukken waar je aan werkt. Je krijgt onderwijs in diverse vormen zoals workshops, projecten en online cursussen.
Bij de master Design Driven Innovation werk je aan de ontwikkeling van vijf leeruitkomsten:
- Design discourse: leer te onderzoeken, ontwerp om te leren. Je gereedschapskist met ontwerptools moet goed gevuld zijn.
- Value Creation: oplossing moeten waarde(n)vol zijn voor de gebruikers en overige stakeholders.
- Human and Systems interactions: een interventie is altijd onderdeel van een systeem.
- Sustainable Development: oplossingen moeten toekomstbestendig zijn.
- Leadership and Change: veranderprocessen moeten ontworpen en gefaciliteerd worden.
Een aantal onderwerpen komt sowieso aan bod. Bijvoorbeeld de theorie achter Design methodieken en workshops prototyping. Daarnaast is een deel van het programma on demand. De onderwerpen hiervoor worden bepaald naar aanleiding van de ontwikkeldoelen van onze studenten en de vraagstukken waar ze aan werken. Je krijgt onderwijs in diverse vormen, bijvoorbeeld:
- projecten
- gastlessen
- masterclasses
- workshops
- case studies
- locatie bezoeken
- literatuur
- online cursussen
De studio is de centrale plek van de opleiding. In deze studio werk je in interdisciplinaire teams aan complexe maatschappelijke vraagstukken. Samen met andere studenten, bedrijven, organisaties, overheden en burgers werk je aan ideeën, concepten en scenario’s die een oplossing kunnen bieden voor de vraagstukken.
Voorbeelden van vraagstukken zijn:
- Hoe kunnen krimpregio’s kwaliteit, waarde en betekenis behouden?
- Hoe kunnen we de hoeveelheid zwerfplastic verminderen?
- Hoe kunnen we duurzaam recreëren en tegelijkertijd de beste ervaringen hebben?
- Hoe kunnen we de sociale samenhang en veerkracht in wijken verbeteren?
- Hoe kunnen we wijken ontwikkelen die 100% circulair zijn?
- Hoe kunnen we duurzame mobiliteit voor iedereen bieden?
Tijdens de opleiding werk je toe naar het uitvoeren van een masterproef. Een deel hiervan doe je in groepsverband en een ander deel individueel.
De inhoud en vorm van deze proof hangt af van jouw persoonlijke leerdoel. Van het ontwikkelen van duurzame recreatieconcepten tot het onderzoeken van methoden voor co-creatie met kinderen; met jouw masterproef bewijs jij dat je kunt innoveren op masterniveau.
Onderwijsconcept
Het onderwijs van de deeltijd master Design Driven Innovation is gebaseerd op een praktijkgericht ontwerpperspectief. Je bedenkt in onze creatieve ruimte De Studio oplossingen voor real-life complexe maatschappelijke vraagstukken te ontwerpen. Dit doe je samen met docenten, lectoren en externe stakeholders. Elke student werkt op basis van een persoonlijke leerroute aan de ontwikkeling van de zes leeruitkomsten van de opleiding. De mate waarin de student zich deze leeruitkomsten eigen heeft gemaakt wordt integraal getoetst op basis van een individueel portfolio en een persoonlijk assessment.
Ontwerpperspectief - Werken aan oplossingen voor complexe vraagstukken
Het ontwerpproces is de inspiratiebron voor de manier waarop leren en werken in de opleiding vorm krijgen. De ontwerpbenadering draagt bij aan het vinden van oplossingen voor complexe problemen en het creëren van waardevolle nieuwe ideeën, producten of diensten. Kenmerken van het ontwerpproces zijn: omgevings- en mensgerichtheid, engagement, een iteratief ontwikkelingsproces met daarbinnen ruimte voor experimenteren, creativiteit, out-of-the-box denken, de ontwikkeling van nieuwe concepten en het testen van prototypes. De ontwerpgerichte werkwijze sluit aan bij het onderwijsconcept Design Based Education dat door de NHL Stenden hogeschool wordt gehanteerd.
Onderwijscatalogus