De samenleving speelt een belangrijke rol bij de opleiding. Je leert je te verhouden tot voortdurende veranderingen en leert te functioneren en innoveren in de crossovers tussen verschillende domeinen. Een groot deel van het jaar werk je in interdisciplinaire teams aan projecten. Daarbij ligt de nadruk van de opleiding op jouw leerproces en persoonlijke groei. Hierbij houden we rekening met wat je al kunt en wat je wilt bereiken. Een aantal onderwerpen komt sowieso aan bod. Bijvoorbeeld de theorie achter Design methodieken en workshops prototyping. Daarnaast is een deel van het programma on demand. De onderwerpen hiervoor worden bepaald naar aanleiding van de ontwikkeldoelen van jou als student en de vraagstukken waar je aan werkt. Je krijgt onderwijs in diverse vormen zoals workshops, projecten en online cursussen.
Studieopbouw Master Design Driven Innovation deeltijd
Hieronder vind je een uitleg over de opbouw en de mogelijkheden van de Master Design Driven Innovation.
Bij de master Design Driven Innovation werk je aan je ontwikkeling op vijf leeruitkomsten:
- Systemen en Interactie: Leer strategieën om complexe systemen te begrijpen en hun onderlinge afhankelijkheden in kaart te brengen.
- Onderzoek en Ontwerp: Verkrijg de vaardigheden om duurzame waarde te creëren door ontwerpinterventies en reflecteer methodisch op de resultaten.
- Organisatie en Facilitering: Leer duurzame waardeproposities te ontwikkelen, stakeholderwaarde te integreren en transitieprocessen effectief te begeleiden.
- Verantwoording en Overtuiging: Ontwikkel de vaardigheid om kaders voor ontwerp- en onderzoeksinterventies vast te stellen en overtuigend te rapporteren aan belanghebbenden.
- Subjectivering en Vorming: Cultiveer zelfreflectie en professionele nieuwsgierigheid, en ontwikkel een ethische, inspirerende ontwerpersmentaliteit.
Een aantal onderwerpen komt sowieso aan bod. Bijvoorbeeld de theorie achter Design methodieken en workshops prototyping. Daarnaast is een deel van het programma on demand. De onderwerpen hiervoor worden bepaald naar aanleiding van de ontwikkeldoelen van onze studenten en de vraagstukken waar ze aan werken. Je krijgt onderwijs in diverse vormen, bijvoorbeeld:
- projecten
- gastlessen
- masterclasses
- workshops
- case studies
- locatie bezoeken
- literatuur
- online cursussen
De studio is de centrale plek van de opleiding. In deze studio werk je in interdisciplinaire teams aan complexe maatschappelijke vraagstukken. Samen met andere studenten, bedrijven, organisaties, overheden en burgers werk je aan ideeën, concepten en scenario’s die een oplossing kunnen bieden voor de vraagstukken.
Voorbeelden van vraagstukken zijn:
- Hoe kunnen krimpregio’s kwaliteit, waarde en betekenis behouden?
- Hoe kunnen we de hoeveelheid zwerfplastic verminderen?
- Hoe kunnen we duurzaam recreëren en tegelijkertijd de beste ervaringen hebben?
- Hoe kunnen we de sociale samenhang en veerkracht in wijken verbeteren?
- Hoe kunnen we wijken ontwikkelen die 100% circulair zijn?
- Hoe kunnen we duurzame mobiliteit voor iedereen bieden?
Tijdens de opleiding werk je toe naar het uitvoeren van een masterproef. Een deel hiervan doe je in groepsverband en een ander deel individueel.
De inhoud en vorm van deze proof hangt af van jouw persoonlijke leerdoel. Van het ontwikkelen van duurzame recreatieconcepten tot het onderzoeken van methoden voor co-creatie met kinderen; met jouw masterproef bewijs jij dat je kunt innoveren op masterniveau.
Het onderwijsconcept van de opleiding Design Driven Innovation
Design Based Education is het unieke onderwijsconcept van NHL Stenden. Zo ga je aan de slag met real-life vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Zowel binnen als buiten de hogeschool werk je samen met de medestudenten, docenten en onderzoekers. Je leert door te doen en te reflecteren.
Lees meer over ons onderwijssysteem
Ontwerpperspectief - Werken aan oplossingen voor complexe vraagstukken
Het ontwerpproces is de inspiratiebron voor de manier waarop leren en werken in de opleiding vorm krijgen. De ontwerpbenadering draagt bij aan het vinden van oplossingen voor complexe problemen en het creëren van waardevolle nieuwe ideeën, producten of diensten. Kenmerken van het ontwerpproces zijn: omgevings- en mensgerichtheid, engagement, een iteratief ontwikkelingsproces met daarbinnen ruimte voor experimenteren, creativiteit, out-of-the-box denken, de ontwikkeling van nieuwe concepten en het testen van prototypes. De ontwerpgerichte werkwijze sluit aan bij het onderwijsconcept Design Based Education dat door de NHL Stenden hogeschool wordt gehanteerd.
Internationale mogelijkheden
Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.
X-Honours
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Onderwijscatalogus
Is dit de opleiding die je zoekt?
Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!