
Studieopbouw Technische Informatica
Binnen Informatica kun je voor twee bacheloropleidingen kiezen: Informatica en Technische Informatica, waarvoor je dezelfde propedeuse volgt. In het eerste jaar leer je beide opleidingen kennen, zo kun je aan het eind van de propedeuse de voor jou meest geschikte opleiding kiezen.

Kennismaken met het vakgebied
In het eerste jaar volgen studenten van de opleidingen Informatica en Technische Informatica hetzelfde programma. Dit is een breed en gevarieerd programma, waarin je kennismaakt met de verschillende aspecten van Informatica.
In elke periode van het studiejaar staat een thema centraal, zoals Web Development en Design, het programmeren van hardware en software en netwerkbeheer. Gedurende het hele jaar zal je ondersteund worden door studieloopbaanbegeleiders en docenten die je helpen met jouw professionele vaardigheden.
Periode 1
Werk aan je basisvaardigheden programmeren in het vak Web development. Pas deze toe in het project Web Development en Design waarin de gebruikerservaring centraal staat.
Periode 2
Leer de principes van het opzetten en onderhouden van een netwerk en installeer een webserver met database binnen het project Database Application Management. Ontwerp, realiseer en programmeer met database systemen in het vak Database Engineering.
Periode 3
Bij Object Oriented Programming zet je de eerste stappen richting het programmeren van een software applicatie. Pas deze kennis toe in project Battlebots waarin het programmeren van hardware centraal staat.
Periode 4
Project Innovate geeft jou als student de vrije keuze om zelf een project te starten. Altijd al een goed idee gehad voor een app? Misschien toch iets meer met hardware willen doen? Project Innovate geeft je de mogelijkheid om dit idee te realiseren.
Verdieping
Vanaf jaar 2 zal je al in aanraking komen met projecten van externe opdrachtgevers. Er zijn veel bedrijven die een vraag bij de opleiding neerleggen. Je gaat samen met ander studenten aan de slag om iets te ontwikkeling dat een antwoord kan zijn op deze vraag.
Daarnaast volg je vakken in de door jou gekozen richting Technische Informatica, waaronder Java, IT service management, embedded systems, object georiënteerd ontwerpen, operating systems, algoritmen en datastructuren en C#.
Stage
Het eerste half jaar van het derde jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze in Nederland of in het buitenland. Studenten lopen stage bij bedrijven als Capgemini Engineering, Cross Point en Eekels en werken aan opdrachten op het gebied van testen, productbeveiliging en tracering.
Verdere verdieping
Na je stage verdiep jij je verder in de leerstof en volg je vakken op het gebied van programmeerbare logica, IT-architectuur, digitale techniek, design patterns en C#.
Minor
In de eerste twee periodes van jaar 4 zul je een minor volgen. Klik op het kopje Minoren hieronder om meer te lezen over de minoren die wij in Emmen aanbieden. Natuurlijk heb je ook de mogelijkheid om een minor bij een andere opleiding te volgen.
Afstuderen
Als laatste in het programma ga je afstuderen. Toon binnen een professionele omgeving aan dat jij klaar bent voor het echte werk. In deze laatste stappen laat je zien wat je de afgelopen jaren hebt geleerd en komen kennis en vaardigheden samen in de voltooiing van een afstudeeropdracht. Studenten voeren hun afstudeeropdracht uit bij bedrijven als Wireless Value, Manter en Thales en werken aan opdrachten op het gebied van neutrale netwerken, procesbesturing, beveiligingssystemen en technische toepassingen.
In Emmen bieden wij de volgende minoren aan:
- Certified Ethical Hacking
NHL Stenden biedt als enige hogeschool in Europa de minor Certified Ethical Hacking aan. Wil jij leren hoe je bedrijven kunt helpen zich te wapenen tegen cyberaanvallen? In de minor Certified Ethical Hacking (CEH) leer je hoe je een (bedrijfs)netwerk en/of systeem kunt hacken, met als doel te leren hoe je het bedrijf kunt wapenen tegen deze aanvallen. CEH is een uitgebreid studie- en certificeringsprogramma dat zich bezighoudt met de nieuwste beveiligingsdrempels, geavanceerde aanvalstactieken en praktische real-time demonstraties. Nadat je weet hoe aanvallers te werk gaan, leer je om deze indringers tegen te houden en welke stappen je moet volgen om een systeem beter te beveiligen.
- Blockchain Technology
Deze minor is bedoeld voor iedereen die meer kennis, ervaring en inzicht wil opdoen in Distributed Ledger Technology en haar toepassingen. Tijdens deze minor leer je over het ontstaan, de principes en de werking van blockchaintechnologie
- Secure Programming
De software development life cycle (SDLC) is cruciaal bij het ontwikkelen van applicaties. In de minor ga je onderzoeken hoe secure programming onderdeel gemaakt kan worden van de SDLC en welke technieken je kunt toepassen. In de minor ga je groepsgewijs een “secure” Android of iOS applicatie ontwikkelen.
- Hack@Sea
Je gaat onderzoek doen naar maritieme cyber security. Mogelijke onderwerpen voor je onderzoek zijn bijvoorbeeld AIS Spoofing, Port Systems of Cyber Awareness van maritieme medewerkers. De opdracht wordt in de eerste week van de minor bepaald door jou en de onderzoeksgroep Maritime Cyber Security.
- Professional Software Development in Java
Deze minor is voor Java developers die beter voorbereid willen zijn op het ontwikkelen van software voor grote organisaties. Hoewel programmeren de belangrijkste kernvaardigheid is, gebruiken veel grote organisaties frameworks zoals Spring (Boot) en Hibernate in combinatie met strategieën zoals dependency injection, het lagenmodel en REST. In de minor worden al deze onderwerpen behandeld.
Uniek Onderwijsconcept
De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol. Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.
Lees meer over Design Based Education
Internet of Thins Lab
De Technische Informatica-opleiding in Emmen heeft een state-of-the art atelier: het Internet of Things Lab (IoT Lab). Een studieomgeving voorzien van de nieuwste innovatieve technologie, zoals een Microsoft Surface Hub, virtual-realityapparaten en robots. Naast dit atelier beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab. Daar kun je jouw ideeën verwezenlijken door ze te printen met een van de vele 3D-printers, of middels lasersnijden.
X-Honours
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Onderwijscatalogus