Vaktherapie verkort (Creatieve Therapie)

B Vaktherapie, Bachelor, voltijd

Werk je al in de hulpverlening en ben je creatief? Of heb je een creatief vak en wil je je talent op een andere manier benutten? Dan is de verkorte opleiding Vaktherapie jouw studie!

Vanaf 1 september 2018 is de naam van deze opleiding gewijzigd van 'Creatieve Therapie (verkort)' naar 'Vaktherapie (verkort)'

 • Je wordt in 2,5 jaar opgeleid tot specialist in de therapievorm (medium) beeldend vormen of muziek.
 • Je krijgt veel persoonlijke aandacht.
 • Je opleiding sluit goed aan bij ontwikkelingen in je toekomstige vakgebied.

Wat staat je te wachten?

De verkorte opleiding Vaktherapie leert je hoe je mensen met psychische problemen helpt door kunstzinnige middelen te gebruiken en wel met beeldend vormen of muziek. In 2,5 jaar word je opgeleid tot creatief therapeut en kun je cliënten doelgericht en praktisch behandelen en begeleiden. De vaste lesdag van de opleiding is de maandag.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Vaktherapie

Met het hbo-diploma Vaktherapie op zak kun je als zelfstandig therapeut een eigen praktijk starten. Je kunt ook aan de slag in een psychologenpraktijk, het speciaal onderwijs, de vluchtelingenopvang, de geestelijke gezondheidszorg, instellingen voor verstandelijk gehandicapten, dagverblijven voor ouderen, of organisaties voor speciale doelgroepen. Creatief therapeuten kunnen ook advies geven bij veranderings- en ontwikkelingsprocessen in bedrijven. 

Specialist in creatieve uitingen

Als creatief therapeut ben je specialist in het herkennen en vertalen van creatieve uitingen. Je weet hoe je kunstzinnige materialen gericht inzet bij de diagnose en behandeling van cliënten. Je probeert je cliënten dichter bij zichzelf te laten komen en oplossingen te leren vinden voor iets waarover ze moeilijk kunnen praten. Je komt verschillende problematieken tegen, zoals vrouwen met anorexia, ouderen met een depressie, slachtofferhulp, kinderen met autisme, gevangenen, mensen met burnout, maar ook loopbaanbegeleiding.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • creatief of vaktherapeut binnen bijvoorbeeld een psychiatrisch ziekenhuis, de verslavingszorg, jeugdhulpverlening, revalidatiecentrum of het speciaal onderwijs
 • zelfstandig therapeut in je eigen praktijk 
vt_verkort_creatieve_therapie_sfeer

Toelatingseisen verkorte opleiding Vaktherapie

Voor de verkorte opleiding Vaktherapie heb je relevante, actuele en aantoonbare ervaring met het medium beeldend vormen of muziek (tenminste 150 uur) nodig. Verder moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • Je beschikt over een HSAO- of een kunst- of onderwijsopleiding en minimaal twee jaar werkervaring in de hulpverlening.
 • Je hebt een mbo-diploma en relevante werkervaring in de hulpverlening gedurende vijf jaar.
 • Voor Muziek: je beschikt over voldoende muzikaliteit, begeleidingsvaardigheden, muzikaal improvisatievermogen, zangexpressie en kennis van muziekstijlen.

Selectieprocedure

Voor de verkorte opleiding Vaktherapie moet je meedoen aan een selectieprocedure. We beoordelen eerst je competenties en cv. Als deze positief beoordeeld zijn, krijg je een assessment. Voor Muziek moet je ook een muzikale toelatingstest doen. Op de inschrijfpagina vind je meer informatie over de selectieprocedure en het aanmelden voor een selectiedag.

studeren_lwd

Opbouw studie

De verkorte opleiding Vaktherapie leer je hoe je mensen met psychische problemen helpt door kunstzinnige middelen te gebruiken en wel met beeldend vormen of muziek. Aan het begin van je opleiding kies je voor een van deze therapievormen, oftewel mediums. Ook leer je in de opleiding hoe je met onderzoek de therapie en behandeling ondersteunt. In 2,5 jaar word je opgeleid tot creatief therapeut en kun je cliënten doelgericht en praktisch behandelen en begeleiden.

Beeldende Therapie

Bij Beeldend Vormen gebruik je beeldende technieken als tekenen, schilderen, boetseren, beeldhouwen en construeren. Dit kan allerlei gevoelens bij een cliënt oproepen. Het kan cliënten ook helpen zichzelf beter te leren kennen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Muziektherapie

Bij Muziek gebruik je de bewezen invloed die muziek heeft op de hersenfuncties die emoties, cognitie, beweging en lichaamsinspanning aansturen. Muziektherapie heeft een positief effect op bijvoorbeeld dementerende ouderen, vluchtelingen en kinderen met autisme. Tijdens de opleiding leer je om samen met kinderen met autisme muzikaal bezig te zijn. NHL Stenden Hogeschool werkt hiervoor samen met Jeugdhulp Friesland en de landelijke Stichting Papageno.

Jaar 1

Kennismaking met werkterrein

Je hebt één lesdag per week waarbij de aandacht ligt bij oriëntatie op het therapeutschap, observatie en behandeling. Je brengt het geleerde in de praktijk door stage te lopen.

Verdieping leerstof en stage

Je loopt stage en krijgt een aantal uren per week les. Je verdiept je verder in het medium en werkt toe naar een professioneel niveau. Verder zijn er themadagdelen met aandacht voor bijvoorbeeld systeemtherapie, therapeutische gespreksvaardigheden en multimedia.

Afstudeerfase

Je werkt één lesdag per week aan je afstudeeronderzoek. De nadruk ligt op professionalisering en integratie van theorie en praktijk. Verder schrijf je een eenvoudige behandelmodule en studeer je af in jouw medium. Daarnaast kun je praktijkgericht onderzoek uitvoeren via het lectoraat Social Work and Arts Therapies.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Vaktherapie het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.