Vaktherapie verkort (Creatieve Therapie)

B Vaktherapie, Bachelor, voltijd

Werk je in de hulpverlening en wil je jouw creativiteit professioneel inzetten? Of heb je een creatief vak en wil je je talent gebruiken om mensen te helpen? Kies dan voor de verkorte opleiding Vaktherapie!

 • In 2,5 jaar word je opgeleid tot specialist in de therapievorm muziek of beeldend vormen
 • Je krijgt veel persoonlijke aandacht van onze docenten
 • De opleiding sluit goed aan bij de actuele ontwikkelingen in het vakgebied

Wat staat je te wachten?

De verkorte opleiding Vaktherapie duurt 2,5 jaar. Je leert je hoe je mensen met psychische problemen helpt door kunstzinnige middelen te gebruiken, waarbij de nadruk ligt op beeldend vormen - bijvoorbeeld tekenen en handenarbeid - of muziek. Aan het begin van je opleiding kies je voor een van deze therapievormen. De vaste lesdag van de opleiding is de maandag.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Vaktherapie?

Als vak therapeut heb je te maken met cliënten die vaak moeilijk praten over hun problemen. Jij helpt hen om zichzelf uit te drukken door middel van kunst. Je komt verschillende problematieken tegen: vrouwen met anorexia, oorlogsslachtoffers, ouderen met een depressie en kinderen met autisme, maar ook gevangenen of mensen met een burnout.

Met het hbo-diploma Vaktherapie op zak kun je als zelfstandig vak therapeut een eigen praktijk starten. Je kunt ook aan de slag in bijvoorbeeld een psychologenpraktijk, het speciaal onderwijs, de geestelijke gezondheidszorg, instellingen voor verstandelijk gehandicapten of dagverblijven voor ouderen. Vaktherapeuten worden ook ingezet om advies te geven bij veranderings- en ontwikkelingsprocessen bij bedrijven. 

vt_verkort_creatieve_therapie_sfeer

Toelatingseisen verkorte opleiding Vaktherapie

Voor de verkorte opleiding Vaktherapie heb je relevante, actuele en aantoonbare ervaring met het medium beeldend vormen of muziek (tenminste 150 uur) nodig. Verder moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • Je beschikt over een HSAO- of een kunst- of onderwijsopleiding en minimaal twee jaar werkervaring in de hulpverlening.
 • Je hebt een mbo-diploma en relevante werkervaring in de hulpverlening gedurende vijf jaar.
 • Voor Muziek: je beschikt over voldoende muzikaliteit, begeleidingsvaardigheden, muzikaal improvisatievermogen, zangexpressie en kennis van muziekstijlen.

Selectieprocedure

Voor de verkorte opleiding Vaktherapie moet je meedoen aan een selectieprocedure. We beoordelen eerst je competenties en cv. Als deze positief beoordeeld zijn, krijg je een assessment. Voor Muziek moet je ook een muzikale toelatingstest doen. Op de inschrijfpagina vind je meer informatie over de selectieprocedure en het aanmelden voor een selectiedag.

studeren_lwd

Opbouw studie

De verkorte opleiding Vaktherapie leert je hoe je mensen met psychische problemen helpt door kunstzinnige middelen te gebruiken. Aan het begin van je opleiding kies je voor een van de twee therapievormen die we aanbieden: muziek of beeldend vormen. Coaching, preventie, begeleiding, behandeling en training spelen een belangrijke rol tijdens de opleiding. Ook leer je hoe je met onderzoek je hulpverlening ondersteunt.

Muziek

Kies je voor de specialisatie Muziek, dan maak je gebruik van de bewezen invloed die muziek heeft op de hersenfuncties die onder meer emoties en lichaamsinspanning aansturen. Muziektherapie heeft een positief effect op bijvoorbeeld dementerende ouderen, vluchtelingen en kinderen met autisme. Tijdens de opleiding leer je om samen met kinderen met autisme muzikaal bezig te zijn.

Beeldend Vormen

Bij Beeldend Vormen gebruik je beeldende technieken als tekenen, schilderen, boetseren, beeldhouwen en construeren. Dit kan allerlei gevoelens bij een cliënt oproepen. Het kan cliënten ook helpen zichzelf beter te leren kennen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Jaar 1

Kennismaking met werkterrein

Je hebt 1 lesdag per week. Je oriënteert je op het vak van vak therapeut en houdt je bezig met de observatie en behandeling van cliënten. Je brengt het geleerde in de praktijk door stage te lopen.

Verdieping leerstof en stage

Je loopt stage en krijgt een aantal uren per week les. Je verdiept je verder in de door jou gekozen therapievorm en werkt toe naar een professioneel niveau. Verder volg je een aantal dagdelen lessen rond een bepaald thema, bijvoorbeeld systeemtherapie, therapeutische gespreksvaardigheden of multimedia.

Afstuderen

Je werkt 1 lesdag per week aan je afstudeeronderzoek. De nadruk ligt op professionalisering en integratie van theorie en praktijk. Verder schrijf je een eenvoudige behandelmodule en studeer je af in jouw specialisatie. Via het lectoraat Social Work and Arts Therapies kun je praktijkgericht onderzoek uitvoeren.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Vaktherapie het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.