
Studieopbouw Werktuigbouwkunde
Bij Werktuigbouwkunde doe je veel praktijkervaring op door je stage en praktijkopdrachten. Daarnaast neem je tijdens verschillende excursies regelmatig een kijkje in de keuken van je toekomstige collega’s. Een goede voorbereiding op het echte werk!

Projecten
Er is geen betere leerschool dan de praktijk! Je gaat meteen aan de slag met praktijkopdrachten. In het eerste jaar doe je bijvoorbeeld:
- Hefwerktuig
In dit project ga jij aan de slag met het ontwerpen en bouwen van een mechanische constructie voor het verticaal verplaatsen van een voorwerp. - Bedrijfsproject
Je kunt samen met studenten Elektrotechniek, Informatica en Maritieme Techniek kiezen uit een aantal bedrijfsprojecten zoals:
- ontwerp van een robotstofzuiger
- ontwerp van een elektrische auto
- ontwikkelen van een internetapplicatie of webapplicatie
Vakken
- Statica
- Wiskunde
- Productietechniek
- CAD
- Besturingstechniek
- Mechatronica
- Materiaalkunde
- Productietechniek
- Tekenen/Construeren (CAD)
Naast de technische vakken, leer je in jaar 1 ook meer over communicatie en projectmanagement.
Projecten
Je werkt aan projecten waarin je je theoretische kennis gaat toepassen. In opdracht van de onderzoeksgroepen, zoals Smart Sustainable Manufacturing of Duurzame Kunststoffen, werk je aan real-life cases om samen met bedrijven te komen tot innovatieve plannen, ontwerpen en prototypes. Een deel van het onderwijs is flexibel en daarmee zelf in te vullen: je leert wat jij nodig hebt om tot een goed projectresultaat te komen.
Vakken
Je verdiept je verder in theoretische vakken als werktuigonderdelen, dynamica, thermodynamica, stromingsleer, aandrijftechniek en regeltechniek. Naast deze technische vakken, komen ook communicatie en projectmanagement dit studiejaar uitgebreider aan bod. De vakken sluiten zo veel mogelijk aan bij de kennis die je nodig hebt om de projecten te kunnen uitvoeren.
Stage
In het derde jaar ga je op stage en pas je jouw kennis en vaardigheden toe bij een bedrijf. Je stageopdracht is afhankelijk van je stagebedrijf. Soms werk je mee aan lopende projecten, soms krijg je een eigen project en moet je een technisch probleem oplossen. Je kunt ook stage lopen in het buitenland.
Keuzemogelijkheden
Je kiest een minor die past bij jouw ambities. De opleidingen Werktuigbouwkunde in Leeuwarden en Emmen bieden verschillende minors aan:
- Composite Design Solutions
- High Tech Systems
Ook kan je een minor volgen bij een andere technische opleiding binnen de hogeschool, bijvoorbeeld:
- Computer Vision and Data Science
- Ondernemen
Of volg alvast een traject als voorbereiding op de universiteit, bijvoorbeeld de pre-master Mechanical Engineering aan de Rijksuniversiteit
Specialisatie
In het vierde jaar krijg je de mogelijkheid om op basis van je persoonlijke interesse een afstudeerrichting te kiezen in Leeuwarden of Emmen. Deze afstudeerprofielen zijn nog in ontwikkeling.
Afstuderen
Je rondt je studie af met een afstudeeropdracht van een half jaar. De opdracht wordt altijd uitgevoerd voor een bedrijf of onderzoeksinstituut. Je kunt uit een ruim aanbod van opdrachten kiezen, bijvoorbeeld: het maken van een ontwerp van een helikopterlift voor een megajacht of optimalisatie van een robotapplicatie.
Met één been in de praktijk
Tijdens de studie Werktuigbouwkunde doe je regelmatig praktijkopdrachten afkomstig van het bedrijfsleven. Deze doe je samen met je medestudenten. Je kunt kiezen uit verschillende projecten waardoor je meteen ontdekt welk type opdracht het beste bij je past.
Buitenland
Ben je avontuurlijk? De hogeschool heeft verschillende contacten met andere Europese universiteiten en hogescholen in het kader van Erasmus, het uitwisselingsprogramma van de EU. Bijvoorbeeld in Finland, Frankrijk en Portugal. Daarnaast kan je ook zelf een plan indienen om een deel van je studie in het buitenland te doen, bijvoorbeeld voor stage, een minor of afstuderen.
Twee locaties
Je kunt de opleiding Werktuigbouwkunde ook in Emmen volgen. In Leeuwarden en Emmen zijn jaar 1 en jaar 2 gelijk. Ook kun je ervoor kiezen om in jaar 3 of 4 op de andere locatie een specifieke minor of afstudeerrichting te volgen als deze beter past bij jouw ambities.
Onderwijscatalogus