Studiekeuzestress tips

Ga jij bij het kiezen voor een studie ook niet over één nacht ijs? Bekijk jij ook eerst alle mogelijkheden? Daar komt soms wat keuzestress bij kijken en dat is helemaal niet nodig. Er zijn namelijk een aantal manieren om je keuze net iets makkelijker te maken. Hieronder vind je een aantal tips:

Tip 1: Luister naar jezelf, niet naar een ander

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar een studie kies je voor jezelf. Het gaat tenslotte om jouw toekomst. Laat je dus niet beïnvloeden, ook niet door goedbedoelde suggesties. Wat doe je bijvoorbeeld als je vader wil dat je in zijn voetsporen treedt? Of als graag samen met een goede vriend(in) wil studeren? Blijf ook dan naar jezelf luisteren en zet je eigen toekomst centraal. Vergeet niet dat je niet de enige bent die aan een nieuwe studie begint. Vrienden zijn dan vaak snel gemaakt.  

Tip 2: Proef de sfeer 

Wil je je echt goed oriënteren, dan zul je verder moeten kijken dan alleen de inhoud van een opleiding. Daar kun je mee beginnen door de sociale media van hogescholen te bekijken. Dit geeft vaak al een goede sfeerimpressie. Je kunt ook een bezoek brengen aan bijvoorbeeld een Open Dag. Om uiteindelijk echt te weten hoe de sfeer is, kun je een dagje meelopen of Proefstuderen. Ideaal om alle ins en outs van een opleiding te weten te komen! Benieuwd naar de sfeer bij NHL Stenden? Kom een dagje meelopen, proefstuderen of bezoek op 17 november onze open dag.  

Tip 3: Kijk ook naar buitenlandse mogelijkheden

Een trip naar het buitenland is ideaal om jezelf beter te leren kennen, buiten je comfortzone te stappen en gave nieuwe dingen te ontdekken. Dit is ook de reden dat velen kiezen voor een tussenjaar. Maar wist je dat er ook andere mogelijkheden zijn? Wie weet is er een leuke minor, een mooi buitenlands programma of zijn er mogelijkheden op buitenlandse vestigingen. Verken ook eens de mogelijkheden voor internationale opleiding, stages of minors in het buitenland. En wat dacht je van een grand tour?

Tip 5: Laat je verrassen

Studies die mijlenver uit elkaar lijken te liggen, hebben soms meer raakvlakken dan je denkt. Staar je dan ook niet blind op studies binnen een bepaald interessegebied. Dat je ‘iets met mensen’ wilt doen, betekent niet dat je automatisch bij een opleiding in de zorg uitkomt. Misschien wil je wel voor mensenrechten opkomen en past een studie rechten meer bij jou. Oftewel; laat je verrassen en doe eens een studiekeuzetest. Die is binnen vijf minuten gemaakt en brengt je misschien weer nieuwe inzichten.

Tip 4: Vraag studie-advies van onafhankelijke adviseur

Als je door de bomen het bos niet meer ziet kan een beetje hulp geen kwaad. Kijk dan eens samen met een studie-adviseur naar waar jouw talenten en interesses liggen. Hij of zij kent bovendien ontzettend veel opleidingen en specifieke kenmerken. Zelf nog zoekende? Vraag gerust vrijblijvend een studiekeuzegesprek aan.

Tip 6: Kijk verder dan je studie

Misschien weet je inmiddels welke opleiding je wilt gaan volgen. Heb je daarbij ook nagedacht over in welke stad je dat wilt gaan doen? Waar je de leukste kroegjes vindt, wat de kamerhuur is en welke activiteiten er voor studenten worden georganiseerd? Het zijn allemaal dingen waar je rekening mee kunt houden.

Twijfel je nog welke studie je wilt gaan volgen? Met meer dan 140 opleidingen zit er bij NHL Stenden vast een passende opleiding voor je bij. Bekijk ze allemaal in ons opleidingsaanbod.