Een computer laten leren van wat hij ziet en waarneemt; het fascineert Klaas Dijkstra al jaren. Als onderzoeker is hij betrokken bij het lectoraat Computer Vision, dat zich richt op het automatiseren van visuele systeeminspecties. Klaas doet momenteel promotieonderzoek naar hyperspectrale camera's en kunstmatige intelligentie om civiele drones slimmer en nauwkeuriger te maken.

Na de hbo-studie Technische Informatica heb ik een Master of Science bij het Limerick Institute of Technology in Ierland gevolgd, waar ik afstudeerde in de optimalisatie van trainbare visuele systemen. Ik ben net begonnen aan mijn promotieonderzoek naar hyperspectrale beeldanalyse op drones met behulp van kunstmatige intelligentie. Hoe leer je een computer op basis van de beelden een beslissing te nemen? De computer moet namelijk uiteindelijk een praktisch uitvoerbaar advies geven aan de eindgebruiker. Daar komt geen onderzoeker meer aan te pas.”

Praktische oplossingen voor het werkveld

“Al meer dan tien jaar doe ik nu onderzoek naar het automatiseren van visuele inspecties en het blijft fascinerend om de mogelijkheden te onderzoeken waarop je de computer kunt laten leren van wat hij ziet. De nieuwe technieken en methoden houden dit onderzoeksgebied altijd uitdagend. Het mooie aan praktijkgericht onderzoek vind ik dat je praktische oplossingen aan het werkveld biedt, die organisaties en bedrijven daadwerkelijk in de praktijk kunnen gebruiken.” 

“Unmanned Aerial Vehicles (UAVs), ook wel drones genoemd, maken een belangrijk deel uit van ons onderzoek. UAVs bieden kansen voor mooie nieuwe toepassingen maar maken automatische visuele inspecties wel ingewikkelder. Wanneer je net als wij veel met drones werkt, krijg je automatisch te maken met strenge wet- en regelgeving om de veiligheid te waarborgen. Vandaar dat we intern een aantal piloten hebben opgeleid en we ons als hogeschool hebben gecertificeerd als luchtvaartmaatschappij. Bovendien werken we met officieel gekeurde drones. Zo kan ons onderzoek een nog grotere vlucht nemen.”

LinkedIn

Lectoraat