Welke mastertype ben jij?

Overweeg jij te starten met een master? Heb je je plafond nog niet bereikt na je bachelor of wil je je verder verdiepen in jouw vakgebied? Dan kan kiezen voor een masterstudie zowel bij een hogeschool als een universiteit. Maar wat zijn nu de verschillen tussen een hbo-master (professionele master) en een wo-master (wetenschappelijke master)? Hieronder vind je vragen die je op weg helpen om een keuze te maken.

Ben jij een theoretisch of praktijkgericht type?

Het belangrijkste verschil tussen een hbo-master en wo-master is het soort onderzoek dat je uitvoert. Een hbo-master richt zich op de beroepspraktijk, dus je gaat altijd aan de slag met een praktijkvraag. Door middel van praktijkonderzoek werk je aan innovatie in het werkveld. Een hbo-master wordt daarom een professionele master genoemd.

Bij een master aan de universiteit richt je je op wetenschappelijk en theoretisch onderzoek. De nadruk ligt op onderzoekvaardigheden, theorie en kennisontwikkeling. Het is maar net wat het beste bij je past.

Ga jij voor een voltijd of deeltijd master?

Je kunt zowel bij een universiteit als hogeschool een master in deeltijd of voltijd volgen. Universiteiten hebben over het algemeen een breder aanbod voltijd masteropleidingen waar hogescholen een ruimer aanbod deeltijdmasters aanbieden.

Kies je voor een schakeljaar of wil je direct doorstromen?

Kies je voor een hbo-master dan kun je gelijk starten aan een master als deze aansluit op je bachelor. Wil je de wo-master volgen dan is de kans groot dat je één of meer schakeljaren nodig hebt. Bij deeltijd hbo-master heb je relevante werkervaring in het vakgebied van je studie.

Voordelen van een master:

Internationaal erkende mastertitel

Na het afronden van een master ontvang je een mastertitel passend bij je vakgebied, zoals Master of Arts, Master of Science, Master of Education etc. Daarbij maakt het niet uit of je je masteropleiding binnen het hbo of binnen het wo hebt gevolgd. Het succesvol afronden van de wo-master Biologie levert je bijvoorbeeld de titel Master of Science op, net als het afronden van de hbo-master Serious Gaming. Met een mastertitel vergroot je jouw kansen in binnen- en buitenland.

De lat ligt even hoog

Het opleidingsniveau van beide vormen ligt even hoog. Het is zowel bij de hbo-master als de wo-master hard werken en het aantal EC’s is hetzelfde. De master is landelijk zowel voor het wo als het hbo op niveau 7 ingedeeld. Als je een praktijkgericht type bent dan is het aan te raden om hbo-master te doen en als je meer theoretisch ingesteld bent, is de wo-master waarschijnlijk meer iets voor jou.

leven-lang-leren

Je krijgt een financiële tegemoetkoming

Als student mag je, of je nu binnen het hbo of het wo studeert, altijd één bekostigde bachelor en één bekostigde master volgen. Daarbij maakt het niet uit of de master direct aansluit op de bachelor of dat deze pas na een aantal jaren werkervaring wordt gevolgd. Je kunt bijvoorbeeld na een hbo-bachelor een wo-master volgen maar ook hbo-master na een wo-bachelor is niet ongewoon.

Meer kansen op de arbeidsmarkt

Het is een open deur, maar met een masteropleiding en een master degree geeft je CV het gouden randje en een voorsprong op anderen.

Benieuwd welke master bij je past?

Bekijk welke professionele hbo-masters bij jouw wensen passen. NHL Stenden biedt meer dan 20 masteropleidingen aan. Haal het maximale uit je ambities en geef je (toekomstige) carrière glans.

Wil je voltijd of deeltijd studeren?

NHL Stenden biedt een ruim aanbod aan vol-en deeltijd masteropleidingen. Ben je geïnteresseerd in een voltijd master? Bezoek dan de online open dag op 10 juni. Bekijk de voltijd masters en stel je vragen aan docenten. >Meer informatie

Of heb je een baan of druk sociaal leven en wil je studeren in deeltijd? Neem dan een kijkje op de Infoavond Werken & Studeren op 22 juni. >Meer informatie

Meer weten over studeren aan een hbo-master?

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast en wil je graag meer weten over studeren aan een professionele hbo-master? Neem dan een gerust een kijkje op onze website of neem contact op met: studentinfo@nhlstenden.com.

Heb je behoefte aan persoonlijk advies?

Meld je dan aan voor een gesprek met onze studiekeuzeadviseur. We staan graag voor je klaar.