Matthieu Wiersma

Matthieu Wiersma (19) voer tijdens de masterclass met JR Shipping naar Finland

Placeholder

”Dit is wat ik wil, dat weet ik nu 100% zeker.”

Een ervaring rijker
“Begin november mocht ik samen met vier andere studenten veertien dagen meevaren op het M.s. Empire van JR Shipping uit Harlingen. Onze opleiding heeft met JR Shipping geregeld dat tweedejaarsstudenten aan het begin van het schooljaar mee mogen tijdens een masterclass. In ons geval voeren we vanuit Hamburg via Bremen naar Polen, Litouwen, Letland, Estland en Finland. Veertien dagen later stonden we weer in Hamburg, een geweldige ervaring rijker.”

Dit is het echte werk
“De Empire is een schip van 170 meter lang. Dit is het echte werk, dacht ik toen ik hem zag liggen. We werden verwelkomd door de crew en kregen onze eigen hut toegewezen. Daarna mochten we ons klaarmaken voor het echte werk, want we konden meteen de handen uit de mouwen steken. De eerste week heb ik in de machinekamer gewerkt en in week twee stond ik op de brug en het dek. Het was fantastisch om te zien hoe alles in de praktijk werkt. Wat we op school met de simulator oefenden, stond nu levensgroot voor ons. Ontzettend imponerend."

Handen uit de mouwen
“Als volwaardige crewleden mochten we allerlei werkzaamheden uitvoeren. Zo heb ik wacht gelopen met de tweede stuurman op de brug, mocht ik de communicatieapparatuur van het schip testen en hebben we stabiliteitsberekeningen met de hand gemaakt om het beladingsprogramma op de computer na te rekenen. Ik vind motoren heel gaaf en had het geluk dat er voor die week heel veel onderhoudswerkzaamheden waren ingepland. Zo hebben we de 21 brandstofpompen voor de generatoren uit elkaar gehaald en de zuigveren van de cilinders in de motor gecontroleerd. We stonden met maar liefst acht personen in de motor. Dan pas krijg je echt een goed beeld hoe groot zoiets is.”

100% zeker
“Ik heb tijdens de masterclass aan boord meteen mijn sollicitatiebrief geschreven en werd uitgenodigd voor een gesprek. Twee weken geleden kreeg ik te horen dat ik ben aangenomen om straks mijn stage bij JR Shipping te lopen. Ik kan bijna niet wachten om weer aan boord te gaan. Ik weet nu waar ik het voor doe en dat geeft me een enorme boost. Dit is wat ik wil, dat weet ik nu 100% zeker.”