Hoe stimuleer je als leraar actief burgerschap? Hoe zorg je ervoor dat leerlingen begrijpen hoe de samenleving werkt? En hoe leidt je ze op tot zelfbewuste en kritische burgers die een bijdrage leveren aan de maatschappij? Hierover gaat de minor Bildung en Burgerschap. Je verdiept je in onderwerpen als democratie, participatie en identiteitsvorming. En ontdekt jouw rol als docent in burgerschapsonderwijs.
Burgerschap is een belangrijk thema in het onderwijs van nu. Maar wat verstaan we eigenlijk onder burgerschaps-onderwijs? De Onderwijsraad over burgerschap, een aantal trefwoorden: Sociale vorming’ ‘Brede cultuuroverdracht’, ’Kennis van tradities en moraal’, ‘Vorming persoon’, ’Functioneren in de samenleving’, ‘Dialoog aangaan’, ‘Standpunt bepalen’
Scholen hebben een wettelijke opdracht om in hun onderwijsaanbod aandacht te hebben voor burgerschap. Op de middelbare school dienen leerlingen kennis te maken met verschillende achtergronden en culturen van leeftijdsgenoten, teneinde een pluriforme samenleving, actief burgerschap en sociale integratie te bevorderen. Eén van de taken van het onderwijs is leerlingen of studenten op te leiden tot ‘een burger die volwaardig deelneemt aan de maatschappij’. Een concreet voorbeeld in het middelbaar onderwijs is het ontwikkelen van kritische denkvaardigheden.
In deze minor verdiep je je in de theorie van bildung en burgerschap, doe je onderzoek in een authentieke context van de onderwijspraktijk en vorm je een visie op burgerschapsonderwijs.
30 EC’s, onderverdeeld in vier opdrachten (leeruitkomsten, LUK’s):
Beoordeling door het behalen van de vier leeruitkomsten (opdrachten)
Uitsluitend toegankelijk voor studenten van een tweedegraads lerarenopleiding of Pabo en/of studenten met werk- stage-ervaring binnen het onderwijs
Heb je vragen over deze minor? Stel ze via het online formulier.