Constructies

Wil jij dieper duiken in de materie van constructieberekeningen? En ontdekken hoe een constructie van een gebouw of brug precies functioneert? Dan is deze minor iets voor jou. Je leert stabiliteitsberekeningen te maken van elke constructie, waarbij je de invloed van de fundering meeneemt. Ook verdiep je je in de werking van gespannen beton. Met de minor Constructies heb je een streepje voor als je straks gaat werken bij een ingenieursbureau of aannemer.

  • Analyseer constructies van complexe gebouwen.
  • Pas de theorie uit hoorcolleges toe in de praktijk.
  • Werk constructieberekeningen uit in een ontwerprapport.

Kenmerken

Startmoment

  • Februari

Locatie

  • Leeuwarden

Taal

  • Nederlands

EC's

  • 30 EC's

Type minor

  • Voor specifieke hbo-opleiding(en)

Interessegebied

  • Techniek

Inhoud van de minor

Voor de minor Constructies volg je twee vakken: Staalconstructies en Betonconstructies, en maak je een hoofdopdracht. Voor de beide vakken maak je meerdere opdrachten die beoordeeld worden. De theorie die in de hoorcolleges wordt gegeven, wordt in de werkcolleges met uitwerkingen toegepast. Hiermee ben je goed in staat de opdrachten gedurende de periode uit te werken.  

Bij staalconstructies komen verschillende statisch onbepaalde constructies voorbij en wordt gerekend aan elastische en plastische doorsneden. Ook worden stalen momentverbindingen behandeld en wordt gerekend aan stabiliteit  
Voor het vak betonconstructies wordt stap voor stap een constructie in z’n geheel doorgerekend. Per opdracht wordt een deel behandeld, waarvan je de uitkomsten weer nodig hebt in de volgende opdracht. Aan het einde van de eerste periode, heb je een totale constructie doorgerekend. In de tweede periode wordt in meerdere opdrachten de voorspanning van een brug bepaald en getoetst. 

In de hoofdopdracht kies je zelf voor een onderwerp. Hiervan maak je een in de eerste periode een constructief VO (Voorlopig Ontwerp) en in de tweede periode een DO (Definitief Ontwerp). Beide uitgewerkte ontwerprapporten worden beoordeeld en deze moet je ook toelichten in een assessment. Na het assessment  volgt een beoordeling.  

Opzet van de minor

In de hoofdopdracht kies je zelf voor een onderwerp. Hiervan maak je een in de eerste periode een constructief VO (Voorlopig Ontwerp) en in de tweede periode een DO (Definitief Ontwerp). Beide uitgewerkte ontwerprapporten worden beoordeeld en deze moet je ook toelichten in een assessment. Na het assessment  volgt een beoordeling.  

Staalconstructies 1 wordt je aangeboden in de hoorcolleges. In de werkcolleges moet je de aangeboden theorie toepassen in 6 opdrachten die je wekelijks indient. Elke opdracht wordt beoordeeld met een cijfer. Als het gemiddelde van deze beoordelingen na weging groter is dan 5,5 heb je 5EC behaald. Voor het vak betonconstructies 1 wordt hetzelfde principe gebruikt van hoorcolleges met werkcolleges en meerdere opdrachten. 
Daarnaast maak je een hoofdopdracht. Deze maak je zelfstandig als opmaat voor het afstudeeronderzoek van het 4e jaar. Wel is er wekelijks begeleiding van docenten. In de hoofdopdracht ben je vrij te onderzoeken wat je wilt. Het goed afronden van de hoofdopdracht levert je 5EC op.  

In de tweede periode wordt het principe van de eerste periode herhaalt. Met verschil dat er bij de vakken staalconstructies en betonconstructies 3 opdrachten worden gegeven. Hierdoor is er meer tijd om je te verdiepen en de juiste detaillering uit te werken. Zowel voor staalconstructies 2 als voor betonconstructies 2 zijn 5EC te behalen. 

 Ook voor de hoofdopdracht in de tweede periode wordt meer diepgang. Je werkt een deel van het VO ontwerp uit naar een DO ontwerp. Na voldoende afronding van het rapport met assessment ontvang je 5EC. 

Toetsing

Alle opdrachten die voor de vakken betonconstructies en staalconstructies worden gemaakt worden beoordeeld door een vakdocent.   Voor de hoofdopdracht van de eerste periode wordt een rapport beoordeeld door dezelfde vakdocent. In de tweede periode wordt het eindoordeel bepaald door zowel een beoordeling van het ontwerprapport als ook de beoordeling van een presentatie van dat rapport met een assessment. Hier kunnen meerdere docenten bij aanwezig zijn.     

Toelatingseisen

De ingangseis voor deze minor voor studenten Bouwkunde is dat de propedeuse is behaald en dat de minoren Woningbouw en Utiliteit zijn gevolgd. Voor de Studenten Civiel techniek is de eis dat de propedeuse is behaald en de minoren Water en Wegen moeten zijn gevolgd. Van overige geïnteresseerden wordt een gelijkwaardige niveau verwacht.    
De minor Constructies is bestemd voor de 3e jaar student bouwkunde en Civiele techniek die zich wil verdiepen in constructies. Met deze minor heb je een goede basis voor een carrière als constructeur bij een ingenieursbureau of aannemer.  

Vragen?

Heb je vragen over deze minor? Stel ze via het online formulier.