Cybersafety: rechtshandhaving in een digitale samenleving

Wil je bijdragen aan de veiligheid in een digitaliserende samenleving? Ontdekken hoe de digitalisering van veiligheidsrisico's het beleid van overheden, bedrijven en het gedrag van het publiek beïnvloedt?  Ontdekken hoe hacken een van de meest voorkomende vormen van criminaliteit in Nederland is geworden? Dan is Cybersafety: rechtshandhaving in een digitale samenleving de minor die je zoekt!

Kenmerken

Startmoment

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

EC's

 • 30 EC's

Type minor

 • Voor alle hbo-opleidingen

Interessegebied

 • Bestuur en recht

Inhoud van de minor

Het centrale thema van deze module is ‘Safety in a digitised society’. Cybercriminaliteit is alle criminaliteit waar ICT wordt gebruikt als middel en/of als doel. Enkele voorbeelden van cybercriminaliteit zijn hacken, ransomware, kinderpornografie en e-fraude. Implicaties van de digitaliserende maatschappij op veiligheidsrisico’s, wetgeving en beschermende maatregelen worden aan bod gebracht middels (gast)colleges, workshops en opdrachten. De minor behandelt trends en ontwikkelingen in cybercriminaliteit en cybersafety.

Verder leer je over digitale weerbaarheid van in de maatschappij, bedrijven en scholen. In het cybercrime experiment (stop or become a cybercriminal) zal je zelf experimenten in het verhogen van deze digitale weerbaarheid. Dankzij de nieuwigheid van het veld en groeiende bewustzijn van cybersafety hebben voorgaande studenten producten ontwikkeld die nog steeds door de private sector worden gebruikt. Verder leer je over implicaties voor gemeente en overheid. We behandelen bijvoorbeeld de vraag wat de burgemeester bij een toekomstige project X dreiging zou kunnen doen. De focus van deze minor wordt niet gelegd op de technische kant, maar de menselijke kant. 

Opzet van de minor

In de minor worden (gast)colleges aangeboden en opdrachten uit het werkveld. De leerdoelen zijn primair gefocust op het vergaren van cybersafety kennis, onderzoek en beleid. Opdrachten en experimenten worden verkregen in samenwerking met onze partners. We proberen ook een werkbezoek te organiseren. In het verleden zijn we bijvoorbeeld geweest bij Scyber (cybersecurity en safety centrum) op Schiphol en het Defensie Cyber Commando Centrum.  

Toetsing

 • Literatuuronderzoek
 • Tentamen
 • Beleidsplan
 • Assesment met aanvullende opdrachten zoals een peer lecture, cyber-experiment (stop or become a cybercriminal) en een beleidsanalyse.

Doelgroep

De minor Safety in a digitised society is bedoeld voor bachelor studenten die in het derde jaar van een studie zitten op het gebied van veiligheid, recht, forensisch onderzoek of ICT. Studenten van de NHL Stenden hogeschool evenals studenten van andere hogescholen worden welkom geheten bij deze minor. De minor richt zich niet op de technische maar de menselijke kant van cybercriminaliteit. Desondanks, wordt een minimum interesse in technologische ontwikkelingen vereist.   

Safety in a digitised society is een minor op intermediate niveau. Daarom gelden de volgende eisen voor participanten:

 • Studenten hebben een propedeuse gehaald   
 • Studenten hebben een minimum van 55 EC in het tweede jaar van de studie   

  

Vragen?

Heb je vragen over deze minor? Stel ze via het online formulier.