Internationalisering

Studeer jij verpleegkunde? En wil je je blik verruimen en ervaren hoe de zorg er buiten Nederland aan toegaat? In deze minor ga je naar het buitenland om de lokale zorg te bestuderen. Daar leer je hoe je op een adequate manier zorg levert in een niet-Nederlandse setting. En hoe je mensen van andere culturen in Nederland kan ondersteunen. Je maakt ook een analyse van de overeenkomsten en verschillen tussen twee gezondheidssystemen.

 • Doe kennis op die bijdraagt aan de ontwikkeling en deskundigheid van het verpleegkundig beroep.
 • Reflecteer op jouw persoonlijke en professionele groei.
 • Krijg de vrijheid om zonder strakke leerdoelen aan de slag te gaan.

Kenmerken

Startmoment

 • Februari

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

EC's

 • 30 EC's

Type minor

 • Voor specifieke hbo-opleiding(en)

Interessegebied

 • Zorg en Welzijn

Inhoud van de minor

Incidenteel leren 
De minor internationalisering gaat uit van incidenteel leren. Dit betekent dat je leert van de zaken die je gaat tegen komen tijdens de minor. Dit betekent ook dat vrijwel elke student een ander portfolio aanlevert, omdat ze in zeer verschillende situaties zitten.  Doordat er geen strakke leerdoelen zijn, betekent het dat jullie veel vrijheid hebben om aan de slag te gaan. Het is dus niet zo dat jullie perse een zorgplan moeten schrijven. Maak gebruik van deze vrijheid en wees creatief!   

Criteria 
Ondanks de vrijheid zijn er wel een aantal zaken die jullie moeten gaan aantonen tijdens deze minor, namelijk: 

 • CanMED’s: 1, 2, 3, 4 & 5
 • Het aantonen van persoonlijke groei
 • Het aantonen van kwalitatief goede zorg in een buitenlandse setting of het volgen van een buitenlands les programma
 • Vergelijking van de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en het minor land
 • Verantwoording uren.   

Deze zaken moeten jullie aantonen in het portfolio en het eindgesprek. Het portfolio dient natuurlijk te voldoen aan de criteria voor verslaglegging. 

Opzet van de minor

Er zijn verschillende wijzen waarop jullie de CanMED’s kunnen aantonen; reflecties d.m.v. Korthagen/STARRT, uitwerken van casuïstiek, literatuurstudie, praktijk onderzoek, etc. Het is de bedoeling dat alle CanMED’s apart aangetoond worden.    

Het aantonen van persoonlijke groei kan het beste door middel van een reflectieverslag. Dit verslag kun je schrijven aan het eind van de minor periode. Denk na over wat deze periode in het buitenland heeft betekent voor jouw persoonlijke groei en jouw professionele groei. Hoe gaat deze ervaring jouw toekomstige beroepsuitoefening bepalen? 

Als het goed is komt dit voldoende naar voren in de omschrijving van de verschillende CanMED’s rollen. Ga je lessen volgen of een cursus doen? Zet de certificaten daarvan in de bijlage.    

Voor de vergelijking van culturen kunnen jullie het Sunrise model gebruiken. In de handleiding kunnen jullie dit model vinden. Het Sunrise model omschrijft een aantal factoren die van invloed zijn op de zorg. Omschrijf deze factoren en geef ook jouw mening hierop.   

In totaal moeten jullie 15*28 uren of 30*28 uren verantwoorden. Dit zijn uren die je besteed in een instelling, culturele trips, voorbereiding, etc. Zorg ervoor dat jullie de uren goed bijhouden en dat jullie ook uren laten aftekenen die jullie in een instelling doorbrengen.    

De uren die je besteed aan verslaglegging dien je bij te houden in een logboek, op te nemen in je portfolio / verslag.   

Toetsing

De minor wordt afgesloten door middel van een criterium gericht interview (CGI). Het portfolio dient vijf werkdagen van te voren gedeeld te worden met de assessoren. 

Doelgroep

Deze Minor is bedoeld voor studenten Verpleegkunde. 
 

Deze minor wordt aangeboden door de Opleiding tot Verpleegkunde.

Vragen?

Heb je vragen over deze minor? Stel ze via het online formulier.