Organisatie advies

Ben jij geïnteresseerd in het functioneren van organisaties? Kijkt het jou leuk om organisaties beter te laten functioneren? In deze minor ga je met een groepje studenten aan de slag bij echte organisaties. Je krijgt te maken met een opdrachtgever en een echt organisatie probleem. Hoe zorg je ervoor dat de organisatieproblemen van de opdrachtgever worden opgelost? Wat vergt dat van jou als adviseur? Hoe ga je om met de opdrachtgever? Hoe kun je jezelf inzetten? Wat voor soort instrumenten passen bij jou?  

In deze minor wordt zowel gekeken naar technieken om de organisatie beter te laten functioneren, als naar jezelf.  

Kenmerken

Startmoment

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

EC's

 • 30 EC's

Type minor

 • Voor alle hbo-opleidingen

Interessegebied

 • Bestuur en recht
 • Economie en Management

Inhoud van de minor

In de eerste periode maak je kennis met de opdrachtgever. Dit zal meestal een organisatie zijn die functioneert in of rond het openbaar bestuur. Je gaat actief aan de slag met verschillende technieken om het functioneren van organisaties te analyseren. Hiertoe geef je zelf presentaties. Daarnaast leer je hoe je een offerte moet schrijven. Je sluit de eerste periode af met een presentatie van een procesanalyse, een offerte en een analyse van het organisatieprobleem bij jou opdrachtgever. Je presenteert je offerte aan de opdrachtgever en docenten.  

In de tweede periode ga je stevig aan de slag met hetgeen je zelf hebt gepresenteerd bij de offerte. Je leert jezelf beter kennen, door middel van diverse technieken. Daarnaast krijg je verdiepende colleges over de technieken om organisaties door te lichten, zoals INK, 7-s model, cultuurscans, etc. Bij organisaties draait hem om mensen. Kun je mensen overtuigen? Goede zelfkennis is dus essentieel. Hoe steek jij in elkaar? Via enkele trainingen word je geholpen (adviseren, schrijven), maar jij bent aan zet. Welke modellen passen bij jou als adviseur? Waarmee zou je graag verder willen? Denk je meer in structurerende modellen? Of juist meer in zachte modellen (de mens-kant).   

Opzet van de minor

Lesopzet: 

 • Het analyseren van processen;
 • Hoe je een organisatie analyseert in zijn functioneren; 
 • Je gaat aan de slag met jezelf als adviseur (wat voor soort adviseur ben jij, welke methoden en technieken passen daarom bij je);
 • Je moet zelf dingen doen, zoals presenteren;
 • Je leert een offerte te schrijven. 

Toetsing

In deze minor moet je een aantal onderdelen aanleveren. Wij werken DBE, dus je laat zien dat je kennis kunt toepassen en erop kunt reflecteren. Dat betekent dat je kennis niet wordt getoetst door tentamens, maar aan de hand van wat je laat zien in de opdrachten en presentaties.  

In periode 1 Je lever je een offerte en een procesanalyse die worden beoordeeld. 

In periode 2 Schrijf je een adviesrapport, presenteer je welke instrumenten bij je passen (en laat je zien waarom ze juist bij jou passen) en krijg je een assessment.  

Tussentijds moet je regelmatig dingen presenteren. Dat zul je als adviseur ook moeten doen. Deze presentaties worden overigens niet beoordeeld, er bestaat wel kans dat we daar in de assessments op terug komen.  

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit studenten die zichzelf als adviseur zien. Intern bij een eigen organisatie, of extern bij een adviesbureau. Het betreft een 3e jaars minor, waar verder geen bijzondere toelatingseisen voor gelden. Het is wel handig als je over enige theoretische kennis beschikt ten aanzien van het functioneren van organisaties.  

Behalve voor studenten die willen werken in het openbaar bestuur, kan deze minor interessant zijn voor studenten die zich zien werken in anderen organisaties en meer willen weten over hoe organisaties functioneren. Denk aan overheidsinstanties (studenten Thorbecke), welzijnsinstellingen (studenten van de sociale studies), scholen (studenten pabo en VO & Mbo), woningbouwcorporaties (studenten Bouwkunde).   

Vragen?

Heb je vragen over deze minor? Stel ze via het online formulier.