Proces Optimisation

Wil je leren wat ervoor nodig is om organisaties te helpen bij veranderingen? Ontdekken wat ervoor nodig is om als organisatie de klant centraal te stellen? Leren om iets écht te veranderen, blijvend? Dan is de minor Procesoptimalisatie de juiste keuze voor jou!

Kenmerken

Startmoment

  • Februari
  • September

Locatie

  • Leeuwarden

Taal

  • Nederlands

EC's

  • 30 EC's

Type minor

  • Voor alle hbo-opleidingen

Interessegebied

  • Economie en Management

Inhoud van de minor

In deze vierdejaars minor ga je bij een opdrachtgever een proces te verbeteren. Samen met een medestudent ben je gemiddeld twee dagen in deze organisatie werkzaam om oplossingen te bedenken, na een grondige analyse, en deze te implementeren.    

De oplossingen die je aandraagt zorgen bijvoorbeeld voor minder wachttijd of voorraden. Of de doorloopsnelheid en kwaliteit wordt verhoogd. Misschien zorgen je oplossingen wel voor meer veiligheid in een proces. Je zorgt er in ieder geval voor dat je oplossingen van toegevoegde waarde zijn. Om dit te kunnen bereiken is het wel vereist dat je basiskennis van operations management hebt. Door opleiding of door zelfstudie.  

Opzet van de minor

In de minor Procesoptimalisatie ga je bij een opdrachtgever een opdracht uitvoeren. Jij gaat samen met een andere student onderzoeken hoe het proces kan worden verbeterd. Deze verbeteringen ga je dan ook implementeren en borgen. Hiervoor gebruiken we de A3 methodiek. Dit onderdeel wordt afgesloten met een assessment.  

Naast de opdracht worden er ook bijeenkomsten en workshops georganiseerd. De bijeenkomsten staan in het teken van de Lean Six Sigma theorie (greenbelt niveau) en wordt afgesloten met een tentamen. In de workshops leer je de vaardigheden die noodzakelijk zijn om een proces te kunnen optimaliseren.  

Toetsing

  • Knowledge of POP   
  • Assessment of POP 

Doelgroep

Deze minor kan als een afstudeeronderdeel van de opleiding Bedrijfskunde MER worden gekozen. Studenten van de opleiding Bedrijfskunde MER krijgen voorrang boven studenten van andere opleidingen. In semester 2 is het mogelijk dat de minor op maandagmiddag en -avond wordt gepland in verband met deelname door studenten flexibel onderwijs. Maximaal 40 studenten.    

Minor wordt in semester 1 in het Nederlands aangeboden. In semester 2 wordt de minor in het Nederlands aangeboden tenzij er native speakers zijn. Dan wordt de minor in het Engels aangeboden. 

Vragen?

Heb je vragen over deze minor? Stel ze via het online formulier.