Sustainable Polymers

Biologisch afbreekbare verpakkingen en frisdankflessen gemaakt uit planten: toekomstmuziek of realiteit? Realiteit! Deze producten zijn zelfs al in de supermarkt te vinden. Ben jij geïnteresseerd in dit soort groene kunststoffen, dan is de minor Sustainable Polymers iets voor jou. Je verdiept je in allerlei duurzame materialen die deel gaan uitmaken van de circulaire economie, waarin fossiele grondstoffen worden uitgebannen en vervangen door hernieuwbare, afbreekbare of recyclebare materialen. 3D-printen met frituurolie, plastic maken uit bacteriën of een bierfust recyclen: je kunt het zo gek niet bedenken of het het kan in deze minor!

 • Ga aan de slag met een real-life vraagstuk uit het bedrijfsleven.
 • Bedenkt unieke, creatieve oplossingen.
 • Presenteer jouw idee op een symposium.

Kenmerken

Startmoment

 • Februari

Locatie

 • Emmen
 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

EC's

 • 30 EC's

Type minor

 • Voor specifieke hbo-opleiding(en)

Interessegebied

 • Techniek

Inhoud van de minor

Tijdens de minor Sutainable Polymers ga je samen met onderzoekers van het lectoraat Duurzame Kunststoffen aan de slag met een concreet vraagstuk uit het bedrijfsleven. Om te komen tot een oplossing worden de stappen van de Design Thinking onderzoekscyclus toegepast: Emphatize, Define, Ideate, Prototype & Test. Gedurende de minor word je hierin ondersteund met workshops, practica en (gast)colleges. Aan het eind presenteer je de oplossing in een paper, op een poster, en aan het publiek tijdens het afsluitende symposium. 

Door een intensieve samenwerking met het lectoraat Circular Plastics is het voor studenten mogelijk om naar eigen voorkeur een keuze te maken uit de aangeboden onderwijseenheden van zowel de minor Sustainable Polymers als de minor Circular Plastics. De thema’s die hierbij aan bod komen zijn: Circulaire Economie, Verpakkingstechnologie, Kunststofrecycling en Polymeren. 

Opzet van de minor

Je werkt tijdens de minor aan de volgende leeruitkomsten:   

 • Je bent in staat de sociale context van een maatschappelijk vraagstuk te doorgronden met behulp van wetenschappelijke literatuur en te vertalen naar een concrete onderzoeksvraag. 
 • Je  voert toegepast onderzoek uit in een projectomgeving naar duurzame kunststofproducten en/of processen op basis van een vraagstuk uit het regionale bedrijfsleven. 
 • Je communiceert de oplossing voor de onderzoeksvraag in een wetenschappelijk paper, op een poster en aan het publiek tijdens een symposium. 

Toetsing

De leeruitkomsten worden getoetst aan de hand van o.a. schriftelijke toetsen, opdrachten, rapportage, presentaties en assessments.     

Toelatingseisen

Je bent derde- of vierdejaars HBO student (propedeuse afgerond) en volgt een technische opleiding, bij voorkeur een die voldoet aan de competentieprofielen van ‘Bachelor of Engineering’ of ‘Bachelor of Applied Sciences’. Studenten van overige technische opleidingen zijn ook welkom. Aan de hand van een intakegesprek kunnen zij aantonen over de benodigde voorkennis te beschikken.   
De locatie waar de minor wordt verzorgd is Emmen. Een aantal activiteiten zullen plaatsvinden op NHL Stenden locatie Leeuwarden, dan wel bij een bedrijf/opdrachtgever. 

Vragen?

Heb je vragen over deze minor? Stel ze via het online formulier.