Afbeelding
Header minormarkt
Afbeelding
Header minormarkt
Minor

Sustainable Polymers

Start in
februari
Ec
30 ECTS
Locatie
Emmen & Leeuwarden

Biologisch afbreekbare verpakkingen en frisdankflessen gemaakt uit planten: toekomstmuziek of realiteit? Realiteit! Deze producten zijn zelfs al in de supermarkt te vinden. Ben jij geïnteresseerd in dit soort groene kunststoffen en wil je een bijdrage leveren aan de Sustainable Development Goal "Industrie Innovatie en Infrastructuur", dan is de minor Sustainable Polymers iets voor jou. Je verdiept je in allerlei duurzame materialen die deel gaan uitmaken van de circulaire economie, waarin fossiele grondstoffen worden uitgebannen en vervangen door hernieuwbare, afbreekbare of recyclebare materialen. 3D-printen met frituurolie, plastic maken uit bacteriën of een bierfust recyclen: je kunt het zo gek niet bedenken of het kan in deze minor!

  • Ga aan de slag met een real-life vraagstuk uit het bedrijfsleven.
  • Bedenkt unieke, creatieve oplossingen.
  • Presenteer jouw idee op een symposium.

 

Deze minor wordt ook aangeboden in het Engels. Kijk voor meer informatie over deze minor op de Engelse website.

Inhoud van de minor

Tijdens de minor Sustainable Polymers ga je samen met onderzoekers van het lectoraat Duurzame Kunststoffen aan de slag met een concreet vraagstuk uit het bedrijfsleven. Om tot een oplossing te komen worden de stappen van de Design Thinking onderzoekcyclus toegepast: Emphatize, Define, Ideate, Prototype & Test. Gedurende de minor wordt de student hierin ondersteund met workshops, practica en (gast)colleges. Aan het eind van de minor worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd in een paper en aan het publiek tijdens het afsluitende symposium. 
Door een intensieve samenwerking met het lectoraat Circular Plastics is het voor de studenten mogelijk om naar eigen voorkeur een keuze te maken uit de aangeboden onderwijseenheden van zowel de minor Sustainable Polymers als de minor Circular Plastics. De thema’s die hierbij aan bod komen zijn; Circulaire Economie, (Bio)Polymeren, Onderzoek en Literatuur, Verpakkingstechnologie, Recyclen van Kunststoffen en Synthese & Verwerking.

Opzet van de minor

Je werkt tijdens de minor aan de volgende leeruitkomsten:   

  • Je bent in staat de sociale context van een maatschappelijk vraagstuk te doorgronden met behulp van wetenschappelijke literatuur en te vertalen naar een concrete onderzoeksvraag. 
  • Je kunt met de opgedane kennis een inschatting geven aan mate van circulariteit en impact op het milieu van een product door het toepassen van circulaire (onderzoeks- en ontwerp)methodieken.
  • Je  voert toegepast onderzoek uit in een projectomgeving naar duurzame kunststofproducten en/of processen op basis van een vraagstuk uit het regionale bedrijfsleven. Of: formuleer eigen leeruitkomst in overleg met begeleiders.
  • Je communiceert de oplossing voor de onderzoeksvraag in wetenschappelijk taalgebruik en bent in staat om onderzoeksresultaten te interpreteren en bediscussiëren.

Studiekenmerken

Start in
februari
Locatie
Emmen & Leeuwarden
Taal
Engels en Nederlands
EC's
30 ECTS
Type minor
Voor specifieke hbo-opleiding(en)
Sustainable Development Goals

Deze minor draagt bij aan...

Vragen?

Heb je vragen over deze minor? Stel ze via het online formulier.

Stel je vraag