Afbeelding
minor-header-blauwe-pijl
Afbeelding
minor-header-blauwe-pijl
Minor

Sustainable Polymers

Start in
februari
Ec
30 ECTS
Locatie
Emmen & Leeuwarden

Biologisch afbreekbare verpakkingen en frisdankflessen gemaakt uit planten: toekomstmuziek of realiteit? Realiteit! Deze producten zijn zelfs al in de supermarkt te vinden. Ben jij geïnteresseerd in dit soort groene kunststoffen en wil je een bijdrage leveren aan de Sustainable Development Goal "Industrie Innovatie en Infrastructuur", dan is de minor Sustainable Polymers iets voor jou. Je verdiept je in allerlei duurzame materialen die deel gaan uitmaken van de circulaire economie, waarin fossiele grondstoffen worden uitgebannen en vervangen door hernieuwbare, afbreekbare of recyclebare materialen. 3D-printen met frituurolie, plastic maken uit bacteriën of een bierfust recyclen: je kunt het zo gek niet bedenken of het het kan in deze minor!

  • Ga aan de slag met een real-life vraagstuk uit het bedrijfsleven.
  • Bedenkt unieke, creatieve oplossingen.
  • Presenteer jouw idee op een symposium.

Inhoud van de minor

Tijdens de minor Sutainable Polymers ga je samen met onderzoekers van het lectoraat Duurzame Kunststoffen aan de slag met een concreet vraagstuk uit het bedrijfsleven. Om te komen tot een oplossing worden de stappen van de Design Thinking onderzoekscyclus toegepast: Emphatize, Define, Ideate, Prototype & Test. Gedurende de minor word je hierin ondersteund met workshops, practica en (gast)colleges. Aan het eind presenteer je de oplossing in een paper, op een poster, en aan het publiek tijdens het afsluitende symposium. 

Door een intensieve samenwerking met het lectoraat Circular Plastics is het voor studenten mogelijk om naar eigen voorkeur een keuze te maken uit de aangeboden onderwijseenheden van zowel de minor Sustainable Polymers als de minor Circular Plastics. De thema’s die hierbij aan bod komen zijn: Circulaire Economie, Verpakkingstechnologie, Kunststofrecycling en Polymeren. 

Opzet van de minor

Leeruitkomsten
Je werkt tijdens de minor aan de volgende leeruitkomsten:   

  • Je bent in staat de sociale context van een maatschappelijk vraagstuk te doorgronden met behulp van wetenschappelijke literatuur en te vertalen naar een concrete onderzoeksvraag. 
  • Je kunt met de opgedane kennis een inschatting geven aan mate van circulariteit en impact op het milieu van een product door het toepassen van circulaire (onderzoeks- en ontwerp)methodieken.
  • Je  voert toegepast onderzoek uit in een projectomgeving naar duurzame kunststofproducten en/of processen op basis van een vraagstuk uit het regionale bedrijfsleven. 
  • Of: formuleer eigen leeruitkomst in overleg met begeleiders.
  • Je communiceert de oplossing voor de onderzoeksvraag in wetenschappelijk taalgebruik en bent in staat om onderzoeksresultaten te interpreteren en bediscussiëren.

Studiekenmerken

Start in
februari
Locatie
Emmen & Leeuwarden
Taal
Engels
EC's
30 ECTS
Type minor
Voor specifieke hbo-opleiding(en)

Vragen?

Heb je vragen over deze minor? Stel ze via het online formulier.

Stel je vraag