Ad Maritieme Techniek

Ad Maritieme Techniek, Associate degree, duaal

Zit jij in de scheepsbouw, jachtbouw, waterbouw of offshore? Wil je meer verdieping in Maritieme Techniek en daarnaast blijven werken of juist vanuit de technische sector naar het maritieme domein? Dan is de associate degree Maritieme Techniek duaal echt een opleiding voor jou.

 • De enige Ad opleiding Maritieme Techniek duaal in het Noorden.
 • Combineer werk en studie.
 • Vergroot je carrièrekansen in het maritieme werkveld.
 • Plan je theorietoetsen zelf in, wanneer jij er klaar voor bent.
 • Één dag(deel) per week naar school, lesstof veelal digitaal beschikbaar.

Werk en studie combineren

Met deze opleiding kun je werk en studeren (blijven) combineren. Je kunt terecht in de jachtbouw, offshore, scheepsbouw of waterbouw. Je doorloopt tijdens de opleiding een aantal stappen van het ontwerpproces van schepen en ontwikkelt je verder in de maritieme wereld.

Wat staat je te wachten?

De nadruk van de opleiding ligt op het ontwerpen van schepen. Je doorloopt een aantal stappen van het ontwerpproces en combineert hierbij de theorie met de praktijk. De stappen zijn onder andere: het ontwerp, stabiliteit, trimmen (hoe het schip in het water ligt), weerstand en voortstuwing van het schip. Werk je momenteel al binnen de maritieme sector? Dan geeft de opleiding je de mogelijkheid om door te groeien. Werk je momenteel in de technische sector en wil je je meer specialiseren in het maritieme domein? Dan biedt deze studie je een sterke basis. 

Associate degree

Een associate degree is een tweejarig programma. Het niveau ligt tussen een mbo-4 en een hbo-bacheloropleiding. Heb je het Ad-programma succesvol afgerond? Dan ontvang je een diploma van deze hogere beroepsopleiding.

Studieopbouw Ad Maritieme Techniek duaal

De studieduur van de opleiding is twee tot drie jaar, afhankelijk van je achtergrond en inspanningen. De opleiding bestaat uit negen modules van in totaal 120 studiepunten (European credits, EC’s). Tijdens je studie werk je 24-32 uur per week binnen de maritieme sector, bij je werk- of stageplek. Daarnaast ga je één dag(deel) naar school. Per week ben je ongeveer 16 uur met je studie bezig. Het aantal uren dat je aan zelfstudie besteedt, verschilt per persoon.

Maritiem Instituut Willem Barentsz

De opleiding Maritieme Techniek valt onder het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MWIB). Het MIWB is onderdeel van NHL Stenden Hogeschool. Op locatie Terschelling worden de bacheloropleidingen Maritiem Officier en Ocean Technology gegeven. Als je kiest voor de opleiding Maritieme Techniek dan krijg je les in Leeuwarden. Je gaat af en toe naar Terschelling om te werken aan projecten.

Studiekenmerken

Diploma

 • Associate degree

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

2 jaar

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
 • Wettelijk collegegeld 2020/2021€ 2143,-
Bekijk alle kosten

Werkveld

De duale opleiding Maritieme Techniek biedt je de mogelijkheid om door te groeien naar functies, zoals:

 • Ontwerper bij een ontwerp- of engineeringsbureau.
 • Constructief tekenaar: je helpt de constructeur van een project om de (bouw)tekeningen verder uit te werken.
 • Constructief engineer van deelconstructies bij een ontwerp- of engineeringsbureau: jouw technische kennis is een belangrijke schakel in het totale ontwerpproces.
 • Werkvoorbereider/systeemintegratie en ondersteuning leverancier.
 • Assistent afdelingshoofd productie grotere werf: met jouw oog voor detail en zicht op het grotere geheel ben je als assistent afdelingshoofd de perfecte schakel tussen theorie en praktijk.
 • Coördinator bouwproces

Toelatingseisen Ad Maritieme Techniek duaal

Voor de Ad Maritieme Techniek gelden de volgende toelatingseisen:

Havo
 • NT,
 • NG + natu of nlt
 • NT,
 • NG + natu of nlt,
 • EM + natu
 • mbo-domein niveau 4*

Je bent toelaatbaar met een mbo-4 diploma (alle domeinen) of met een havo of vwo-diploma met het juiste profiel, vakkenpakket of verwantschap. Daarnaast is het gewenst dat je tijdens de opleiding een relevante werk- of stageplek hebt, om je praktijkopdrachten uit te voeren.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint. Meer over het 21+ toelatingsonderzoek.

Opbouw studie

Tijdens de studie doorloop je een aantal stappen van de ontwerpcyclus van een schip. De studieduur is twee tot drie jaar, afhankelijk van je achtergrond en inspanningen. De opleiding bestaat uit negen modules. Tijdens je studie werk je 24-32 uur per week in de maritieme sector, bij je werk- of stageplek. Daarnaast ga je één dag(deel) naar school. Per week ben je ongeveer 16 uur met je studie bezig. Het aantal uren dat je aan zelfstudie besteedt, verschilt per persoon.

De modules
 1. Verkenning werkveld
  Je leert het maritieme werkveld kennen en legt de basis voor de rest van je studie.
 2. Rompontwerp
  Je leert om met 3D-softwareprogramma’s een rompontwerp van een schip te maken.
 3. Schetsontwerp
  Je leert om een schetsontwerp te maken, door het ontwerpproces gestructureerd en onderbouwd te doorlopen.
 4. Scheepsconstructies
  Je leert over diverse mogelijkheden voor scheepsconstructies en welke krachten van invloed zijn op het skelet van een schip.
 5. Bedrijfsprobleem
  Je onderzoekt – voor het bedrijf waar je werkt- een relevant en actueel probleem in één van de deelgebieden van de maritieme techniek en zoekt via verschillende methodieken een passende oplossing.
 6. Een schip construeren
  Je berekent en maakt een productietekening van een deel van een maritieme constructie.
 7. Jachtontwerp
  Je ontwerpt een jacht, laat regelgeving los op grote en kleine jachten en je toont aan dat je verschillende manieren van jachtbouw kent.
 8. Bedrijfsprobleem
  Je onderzoekt –voor het bedrijf waar je werkt- een relevant en actueel probleem in één van de deelgebieden van de scheepsbouw. Je zoekt via verschillende methodieken een passende oplossing en adviseert het bedrijf op basis hiervan. Daarnaast stel je je portfolio samen waaruit blijkt dat jij de vaardigheden hebt van een echte maritieme techneut.
 9. Offerte-ontwerp-project
  Samen met bachelorstudenten Maritieme Techniek doorloop je de gehele ontwerpcyclus van een schip; van idee tot eindproduct.

Specialisaties

Onderwijsconcept