
Zijn boten en water echt jouw passie? Wil je alles leren over het ontwerpen en bouwen van luxe jachten, containerschepen of offshore-constructies? Ben je stressbestendig, innovatief en ondernemend en zie jij een internationale carrière wel zitten? Dan is de opleiding Maritieme Techniek echt iets voor jou!
De wereld van maritieme techniek verandert erg snel. Veel hightech ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Bijvoorbeeld de nieuwste ontwerpsoftware, het gebruik van moderne materialen zoals carbon en composiet en productieprocessen die geautomatiseerd worden. Tijdens de opleiding volgen we de nieuwste technologische trends en ontwikkelingen op de voet en blijf jij up-to-date.
Voordat een schip het water in gaat, is er heel veel gebeurd. Het schip is nauwkeurig ontworpen en alle onderdelen zijn perfect op elkaar afgestemd. Dat is een heel proces. Tijdens de opleiding leer je daar alles over, zodat je uiteindelijk zelf als scheepsbouwkundig ingenieur aan de slag kan om schepen te ontwerpen.
De opleiding Maritieme Techniek is onderdeel van het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB). Dit instituut valt onder NHL Stenden Hogeschool. Het MIWB heeft twee locaties: Terschelling en Leeuwarden. Op Terschelling worden de bacheloropleidingen Maritiem Officier en Ocean Technology gegeven. Jij krijgt les in Leeuwarden, maar af en toe ga je naar Terschelling om te werken aan projecten. Het MIWB bestaat al meer dan 140 jaar en is één van de beste maritieme instituten in Nederland. Het heeft o.a. een uniek simulatorcentrum, eigen opleidingsschepen, goede practicumlokalen en werkplaatsen, een restaurant en een studentencampus. Bovendien zijn het schoolgebouw en de campus kortgeleden compleet gerenoveerd dus alles is gloednieuw!
De opleiding heeft een eigen studievereniging Sv NES waar je als student lid van kunt worden. De studievereniging organiseert leuke activiteiten waar je aan mee kunt doen, bijvoorbeeld excursies naar maritieme bedrijven, een introductieweek voor eerstejaarsstudenten en zeilraces. Ook organiseert Sv NES ieder jaar een symposium over de nieuwste maritieme ontwikkelingen. Hier zijn veel maritieme bedrijven bij aanwezig.
De mogelijke functies in binnen- en buitenland zijn talrijk. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als ontwerper, constructeur, surveyor of projectmanager bij bedrijven als DEKC Maritime, Damen, Van Oord, Barkmeijer Shipyards, Royal Niestern Sander of Vripack.
De kans is groot dat je na je afstuderen snel een baan op niveau vindt. Het maritieme bedrijfsleven zit namelijk te springen om hoogopgeleide scheepsbouwkundig ontwerpers. Afgestudeerden Maritieme Techniek hebben een hoog startsalaris in vergelijking met de andere beroepssectoren in Nederland (bron: Keuzegids hbo 2020).
Voor de opleiding Maritieme Techniek heb je één van de volgende diploma’s nodig:
Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.
“Mijn liefde voor boten leidde me naar NHL Stenden. En daar heb ik geen moment spijt van gehad.”
Wil je na deze opleiding verder studeren? Dat kan! Je kunt tijdens de studie een pre-master volgen aan de Technische Universiteit Delft. Je kunt dan binnen twee jaar je masteropleiding afronden. Als je een paar jaar werkervaring hebt, kun je ook onze masteropleiding Marine Shipping Innovations op Terschelling volgen. Hier leer je alles over het bedenken en uitvoeren van maritieme innovaties.
In het tweede jaar volg je een zogenaamde werkvloerstage. Hier maak je intensief kennis met het beroepenveld. Je werkzaamheden variëren van lassen tot monteren. Deze stage is bij een werf of een ander bedrijf dat maritieme (deel) producten maakt. In het derde jaar volg je een kantoorstage. Je kijkt over de grenzen van de opleiding heen en leert samenwerken met collega’s die een andere achtergrond hebben.
Wil je meer? Dan kun je vanaf jaar 2 een Scholarship volgen; je werkt dan één dag in de week bij een maritiem bedrijf. Je krijgt daarvoor betaald en bouwt direct aan je cv!
Tijdens de opleiding leer je over verschillende onderdelen die komen kijken bij het ontwerp en bouw van een schip. Deze onderdelen zijn:
Ontwerpen
Je doorloopt alle stappen van een scheepsontwerp. Deze stappen samen noemen we de ‘ontwerpspiraal’. Dit omvat o.a. het ontwerp, het lijnenplan, de hoofdafmetingen, prijsbepaling, gewicht, stabiliteit, trimmen (hoe een schip in het water ligt), weerstand en voortstuwing van een schip.
Hydromechanica
Je leert waarom een schip drijft, wat een schip stabiel maakt en houdt, en over weerstand, voortstuwing en scheepsbewegingen.
Constructieleer
Je krijgt ook les over maritieme constructieleer. Net als woningen en gebouwen, bestaat een schip ook uit een bepaalde constructie. Deze vormt de romp van het schip. Je maakt constructieplannen en ontwerpt specifieke constructies.
Maritieme Werktuigkunde
Tijdens de ontwerpfase kies je ook de maritieme systemen voor het schip. Afhankelijk van de functie van het schip moet de motor groot of klein, zuinig of juist snel zijn. Ook maak je keuzes in welk drinkwatersysteem en koel- en vriessystemen geschikt zijn.
In het eerste jaar krijg je vakken als:
Er is geen betere leerschool dan de praktijk, dus ga je meteen aan de slag met een aantal opdrachten. Zo ontwerp je in teamverband een rompvorm en je bouwt dit scheepsmodel na in de NHL Stenden-werkplaats. Aan de hand van een sleeptest kijk je welk team het slimste ontwerp heeft gemaakt. Verder werk je aan een project naar keuze. Bedrijven uit de verschillende branches (offshore, jacht-, scheeps- en waterbouw) dragen hiervoor opdrachten aan. Je werkt samen met studenten van andere technische opleidingen.
Je gaat een week naar Terschelling. In groepen voer je verschillende opdrachten uit in de practicumlokalen en op de moderne simulatoren van het MIWB.
Je krijgt vakken als:
Je gaat dit jaar een zeiljacht ontwerpen. In dit ontwerp moet je naast creativiteit en esthetica ook denken aan stabiliteit, weerstand en voorstuwing, constructie en sterkte-aspecten.
In opdracht van een rederij ontwerp je een innovatief containerschip. Je presenteert het ontwerp aan de reder net zoals in het bedrijfsleven wordt gedaan, inclusief alle documentatie.
Je loopt een werkvloerstage bij een maritiem bedrijf, bijvoorbeeld een werf. De stage is bedoeld om je een beeld te geven van wat er zich op de werkvloer afspeelt. Werkzaamheden zijn bijvoorbeeld lassen en monteren.
Je krijgt vakken als:
Je werkt samen met een groep aan een innovatief en duurzaam schip. Je wordt hierin begeleid door professionals uit het maritieme bedrijfsleven. Tijdens dit project ga je een week naar Terschelling voor de Marine Awareness Course en krijg je een andere blik op de interactie tussen mens, het schip en de zee. Verder maak je dit jaar in het Basic Engineering project een constructieplan dat bestaat uit tekeningen en een technisch dossier.
Je loopt een kantoorstage bij een bedrijf naar keuze. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met het ontwerpen, berekenen, tekenen of onderhouden van maritieme objecten zoals koopvaardijschepen, baggerschepen, zeil- en motorjachten en offshore schepen.
Je loopt stage bij een bedrijf naar keuze. Je brengt je opgedane technische en theoretische kennis in de praktijk. Het kan hierbij gaan om het ontwerpen, berekenen, tekenen of onderhouden van maritieme objecten, zoals: (koopvaardij)schepenbaggerschepen zeil- en motorjachten offshore schepen
In het vierde jaar kies je een minor. Wil je een motorjacht ontwerpen, verdiep je je verder in de wereld van de reders of in de maritieme kant van de olie- en gaswinning? Loop je een extra half jaar stage? Of wil je doorgaan voor een master en volg je het schakeljaar van Maritime Technology aan de TU Delft?
Je rondt je studie af met een eindopdracht van een half jaar, die je uitvoert bij een bedrijf in de branche van jouw specialisatie. Je solliciteert bij het bedrijf waar je wilt afstuderen en formuleert samen een afstudeeropdracht. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een ontwerp- of onderzoeksopdracht.
Tijdens de opleiding ga je af en toe naar het MIWB op Terschelling om te werken aan projecten. In het eerste jaar ga je hier een week naartoe voor het practicum elektrotechniek en hydrauliek. In het tweede jaar ga je een dag naar Terschelling voor het project ‘Offerte Ontwerp’. Je werkt dan samen met studenten van de opleiding Maritiem Officier. Als ontwerper is het namelijk belangrijk om te weten wat de wensen zijn voor een schip vanuit de gebruiker (zeevarenden). Door ervaringen uit te wisselen met de zeevarende studenten van het MIWB, kun je nog betere schepen ontwerpen! Je kunt in het laatste jaar van je studie ook kiezen om een minor van een half jaar te volgen op het eiland.
Tijdens de bacheloropleiding Maritieme Techniek staat de praktijk centraal. Je werkt onder andere aan de praktijkprojecten:
In teamverband ontwerp je een strokend schip met de ontwerpsoftware Maxsurf. Na het ontwerpen, bouw je je eigen schip in de NHL Stenden-werkplaats. Om te kijken welk team het slimste ontwerp heeft gemaakt, testen jullie de schepen door middel van een sleepproef. Uiteraard is er een beloning voor de winnaars.
Je kunt kiezen uit een aantal bedrijfsprojecten. Bedrijven van verschillende branches (offshore, jacht-, scheeps- en waterbouw) dragen hiervoor projecten aan.
Tijdens dit project doorloop je het volledige proces van het zeiljacht-ontwerp. In dit ontwerp moet je naast creativiteit en esthetica ook denken aan stabiliteit, weerstand en voorstuwing, constructie en sterkte-aspecten.
Je maakt een constructieplan. De eindproducten zijn constructietekeningen en een technisch constructiedossier. Deze worden ter keuring aangeboden bij een classificatiebureau.
Wil je meer, dan heb je de kans om vanaf het tweede studiejaar de een scholarship plek te zoeken in het bedrijfsleven. Je werkt dan één dag in de week in een maritiem bedrijf. In ruil daarvoor ontvang je een beurs en bouw je direct aan je cv.
Tijdens dit project leer je werken met 3D scheepsbouwconstructie-software en je leert alles over goed communiceren met de klant of de opdrachtgever (vaak een werf). Bij oplevering moet er een overzichtelijk bouwpakket liggen, bestaande uit sectietekeningen en geneste plaatinformatie.
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.
Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.