Creative Communities

Leuk dat je geïnteresseerd bent in deze minor, maar je was niet de enige! Helaas is het niet meer mogelijk deze te minor te volgen in semester 2 van studiejaar 2020-2021.

Vind jij een inclusieve samenleving belangrijk? En heb jij creatieve ideeën om mensen met elkaar te verbinden, zodat iedereen erbij hoort? In deze minor ga je bezig met de vraag: hoe zorgen we ervoor dat mensen een goed leven kunnen leiden in onze steeds veranderende samenleving. Waarbij iedereen kan meedoen, ook mensen in kwetsbare omstandigheden. En welke rol spelen economische factoren, de toenemende ongelijkheid en beleidskeuzes waarin het individu voorop staat. Je leert hoe in dit krachtenveld mooie kansen kunnen worden benut. Die zorgen voor samenhang en preventieve en duurzame oplossingen.

Let op: deze minor bevat een Grand Tour-deel. In semester 1 is het op dit moment niet mogelijk een deel van de minor in Zuid-Afrika te volgen. In semester 2 kan dit wel.

Kenmerken

Startmoment

  • Februari
  • September

Locatie

  • Leeuwarden
  • Zuid-Afrika

Taal

  • Nederlands

EC's

  • 30 EC's

Type minor

  • Voor specifieke hbo-opleiding(en)

Interessegebied

  • Zorg en Welzijn

Inhoud van de minor

We zoeken: Pioniers die integraal en op creatieve wijze willen investeren in vraagstukken in het sociale domein.

Leren is ontdekken hoe je in co-creatie sociale vraagstukken kunt aanpakken in de praktijk. Hoe? Door te leren hoe je generalistisch kan werken en wat je specialisme is. Door met creatieve middelen beweging te creëren bij mensen en sociale verbinding tot stand te brengen samen met de mensen voor wie het bedoeld is. Door elkaars taal te leren verstaan. Door nieuwsgierig te zijn naar de meerwaarde van samenwerken vanuit verschillende disciplines. Uitgangspunt is DBE-onderwijs. We werken samen met gastdocenten van kenniskring Welzijn Nieuwe Stijl, Thorbecke Academie, de Werkplaats Sociaal Domein en het werkveld

Opzet van de minor

Centraal staat dat je in deze minor gaat samenwerken aan een opdracht vanuit de praktijk. Door vanuit verschillende perspectieven, samen met studenten van verschillende opleidingen, maatschappelijke vragen onder de loep te nemen ontwikkelen we producten/projecten die een creatieve bijdrage kunnen bieden aan de vraag. Denk hierbij aan een spel, tool of concept voor het creëren van bewustwording bijvoorbeeld door middel van community art. De vorm is vrij en komt tot stand mede door een analyse die je uitvoert met betrokkenen.

Aan het begin van de minor wordt er middels een pitch door de verschillende Ateliers een keuze gemaakt waar je je aan verbindt.

Toetsing

DBE leeruitkomsten op integratieve wijze verwerkt in een eindproduct en presentatie.  

Bijzonderheden

De minor is daarmee ook geschikt voor alle studenten die te maken hebben met vraagstukken gerelateerd aan het sociale domein (op gebied van welzijn, beleid, mobiliteit, veiligheid, gezondheid, creativiteit, kunst/cultuur, communicatie, economisch, vrije tijd).

De minor staat open voor studenten vanaf jaar 2. Voorwaarde voor toelating is dat je jaar 1 aantoonbaar voldoende hebt afgerond. De studenten Social Studies hebben de eerste keus. Aanvullend kunnen studenten van andere opleidingen deelnemen.

Let op: De minor kan zowel in Leeuwarden en praktijkwerk op locatie, in ateliers Sociaal Domein in Friesland worden gevolgd of bij februari inschrijving (semester 2) kan er in periode 4 deelgenomen worden aan een project in Zuid-Afrika*.

*Voor de optie Zuid-Afrika is het belangrijk om tijdig, voor de start van de minor, je inschrijving geregeld te hebben. Tevens is de voertaal van het project in Zuid-Afrika (deels) Engelstalig.

De kosten voor projecten in het buitenland zijn voor eigen rekening. En eventuele excursie- of materiaal kosten zijn (deels) voor eigen rekening. De kosten en literatuur zullen bij aanvang van de minor worden bekend gemaakt.

Vragen?

Heb je vragen over deze minor? Stel ze via het online formulier.