Leesbevordering

Het leesniveau van Nederlandse kinderen daalt al jaren en het leesplezier van hen neemt ook nog eens af. Wil jij daar verandering in brengen? Ben jij de leesbevorderaar van de toekomst? Zie jij jezelf over enkele jaren het leesbeleid op een basisschool mede vormgeven en uitvoeren als leescoördinator? Dan is deze minor iets voor jou. Je wordt opgeleid tot een door Stichting Lezen gecertificeerd leescoördinator. Dat is een leesspecialist die het leesbevorderingsbeleid op een basisschool opstelt, uitvoert en evalueert.

Tijdens de minor lees je veel boeken, je voert veel leesbevorderingsactiviteiten / werkvormen uit in de praktijk en je doet onderzoek naar het leesbeleid op je stageschool.

Kenmerken

Startmoment

  • Februari

Locatie

  • Assen

Taal

  • Nederlands

EC's

  • 30 EC's

Type minor

  • Voor specifieke hbo-opleiding(en)

Interessegebied

  • Onderwijs

Inhoud van de minor

De minor bestaat uit drie onderdelen:

1 Open boek: opleiding tot gecertificeerd leescoördinator.

Je gaat het leesbeleid op je eigen stageschool onderzoeken. Dit onderzoek leidt tot een leesplanadvies. Bij het met goed gevolg afronden van de minor, ontvang je het door Stichting Lezen uitgegeven certificaat ‘Leescoördinator pabo-variant’.

2 Jeugdliteraire actualiteiten en de canon van de Nederlandse jeugdliteratuur.

Je werkt aan je eigen literaire competentie door minimaal 40 boeken te lezen tijdens het semester. Daarbij komen zowel klassiekers als zeer recent verschenen boeken aan de orde.

3 Werkvormen leesbevordering, bij alle vakken.

Je leert vele werkvormen op het gebied van leesbevordering kennen en je probeert ze uit in de praktijk. Docenten van alle vakken op de pabo komen gastcolleges verzorgen over jeugdliteratuur en leesbevordering bij hun eigen vak.

Opzet van de minor

Open boek: opleiding leescoördinator 12 EC
Jeugdliteraire actualiteiten en de canon van de Nederlandse jeugdliteratuur 9 EC
Werkvormen Leesbevordering, bij alle vakken 9 EC

Toetsing

De toetsing van de minor bestaat uit:

  • Presentatie beroepsproduct: advies leesplan
  • Portfolio
  • Leeskring

Doelgroep

De minor is bedoeld voor studenten van de pabo die in de laatste fase van hun opleiding zitten. Geïnteresseerde studenten van andere opleidingen worden van harte uitgenodigd om contact op te nemen via het onderstaande formulier om te bepalen of deelname aan de minor mogelijk is.  

Vragen?

Heb je vragen over deze minor? Stel ze via het online formulier.