Altijd al willen weten hoe het kan dat het EU-beleid zo’n invloed heeft op je regio? In de minor Multilevel Governance verken je de verhouding tussen de Europese Unie, Nederland en jouw provincie of gemeente. Wie bepaalt bijvoorbeeld wat er moet gebeuren met de waterkwaliteit? En waarom? Deze intensieve minor is onderdeel van de premasterroute naar de academische master GLiDS (Governance and Law in Digital Society).
De minor Multilevel Governance beslaat die rechtsgebieden die iets zeggen over de verhouding tussen overheden onderling en tussen overheid en inwoners. Omdat de minor onderdeel is van de premasterroute naar de academische masters GLiDS en Recht & Bestuur, zit er een stevige juridische component in en gebruik je dezelfde stof als de studenten die hun voorbereidende bachelor aan de universiteit volgen. Je begint met de modules Staatsrecht II en Europees Recht. Je leert hoe de Europese en Nationale Overheid zijn ingericht en waarom dat zo is. Daarnaast maak je een start met de praktijkopdracht, waarvoor je de doorwerking van een Europese Richtlijn in beeld gaat brengen. In de tweede periode ga je verder met de praktijkopdracht en heb je daarnaast de modules Bestuurlijke Organisatie en Materieel Bestuursrecht. Bij Bestuurlijke Organisatie hoor je hoe het openbaar bestuur zicht ontwikkelt en bij Materieel Bestuursrecht leer je hoe de rechter oordeelt over het handelen van het bestuur. Na deze minor weet je hoe de verhoudingen tussen de verschillende overheidslagen in elkaar zitten en weet jij je weg te vinden in het complexe openbaar bestuur.
Toetsing onderdelen:
Competenties:
Literatuur:
Planning toetsing:
Propedeuse behaald, stage jaar 3 behaald, max 5 EC niet behaald.
Mogelijke deelnemers: Studenten HBO-rechten, Bestuurskunde/ Overheidsmanagement, European Studies en Integrale Veiligheidskunde
Heb je vragen over deze minor? Stel ze via het online formulier.