Wil jij pedagogisch werk doen en kinderen en jongeren helpen? En hun ouders ondersteunen bij de opvoeding? Deze minor gaat over het helpen bij lichte opvoedingsproblematiek, om te voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige situaties. Je leert hoe je kinderen en jongeren helpt in hun eigen omgeving: thuis, op school en in de buurt. Preventie, eigen verantwoordelijkheid en vroegtijdige zorg dichtbij huis staan centraal. De minor sluit daarmee aan op de actuele ontwikkelingen in het werkveld als de Jeugdwet, Wmo en passend onderwijs.
Na het volgen van deze minor is de student in staat om op basis van kennis een visie te ontwikkelen rondom thema’s binnen de nulde- en eerstelijns pedagogisch setting en daaruit voortvloeiend beleid en weet preventie en begeleiding (zowel gericht op kinderen als op (beroeps)opvoeders binnen de nul- en eerstelijns pedagogische zorg vorm te geven en uit te voeren.
Samengevat, vertaald naar subdoelen, betekent het dat de student na het volgen van de minor in staat is om:
Bovenstaand doel is vertaald naar gedragsindicatoren voor de 9 beschreven beroepscompetenties op het tweede en derde beheersingsniveau (beslissen en ontwikkelen).
Integrale opdrachten (integratie vaardigheden en kennis), gekoppeld aan praktijk.
De student volgt bij voorkeur een opleiding binnen het sociale domein en heeft ervaring in het werken met de doelgroep. Tevens is deze minor ook zeer geschikt voor (bijvoorbeeld social work-)studenten die interesse hebben in het werken met jongeren/jongerenwerk. Bij twijfel over toelating kan contact gezocht worden met de minorcoördinator.
De kosten voor literatuur zal bij aanvang van de minor worden bekend gemaakt. Aanvullende informatie, op aanvraag. Bij voldoende deelname (> 15 studenten) zal de minor plaatsvinden in semester 1 (studiejaar 2020-2021).
Heb je vragen over deze minor? Stel ze via het online formulier.