Maritiem Instituut Willem Barentsz organiseert internationale conferentie

donderdag 11 oktober 2018

Het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) heeft namens de International Association for Safety and Survival training (IASST) een internationale conferentie georganiseerd in hotel Schylge. De IASST is een internationale organisatie waarbij wereldwijd veiligheidstraining centrums en zeevaartscholen zijn aangesloten met als doel het verbeteren van veiligheidstrainingen wereldwijd door uitwisseling van kennis. Tweemaal per jaar organiseert een van de aangesloten leden een bijeenkomst waarbij een dag een seminar gehouden wordt. Een keer in de drie jaar wordt er door een van de leden een tweedaagse conferentie georganiseerd waarbij er gedurende deze twee dagen lezingen en presentaties worden gegeven.

IASST

Het MIWB was dit jaar de organisator van een internationale conferentie dat als thema had “the implication of the Polar Code on Safety and Survival Training”. Door de toenemende vaart in de poolgebieden is er internationaal regelgeving opgesteld voor de scheepvaart in deze gebieden. Deze regelgeving heeft o.a. betrekking op de veiligheidsuitrusting van schepen en ook op de veiligheidstrainingen voor bemanningen van schepen die varen in deze gebieden (de Polar Code).

Tijdens de conferentie gaven een 13 tal nationale en internationale sprekers hun kijk op het nut en de noodzaak van de regelgeving met betrekking tot uitrusting en training onder de “Polar Code”. Bestuurslid van de IASST en tevens docent aan het MIWB, Henk Spanjer, had als organisator van de conferentie sprekers weten regelen uit Duitsland, Canada, Zweden, Denemarken, Frankrijk, Noorwegen, Nederland en Japan. De bezoekende IASST leden waren afkomstig uit Canada, Verenigde Staten, Ierland, Frankrijk, Spanje, Nigeria, Noorwegen, Roemenië, Letland, Finland, Rusland, Japan, Griekenland en Taiwan. Ook niet IASST leden waren welkom op de tweedaagse conferentie. In totaal werd de conferentie door ruim 50 geïnteresseerden bezocht.

Voorafgaand aan de conferentie hadden de IASST leden op zaterdag al een jaarvergadering gehad gevolgd door een Workshop over het gebruik van “Virtual Reality” in veiligheidstraining. De zondag werd door de organisatie benut om de IASST leden kennis te laten maken met het eiland. Zo werd er een busrit gemaakt met de bus van Westbank waarbij onder andere het Wrakkenmuseum, het Drenkelingenhuisje en het KNRM reddingstation Paal 8 werden bezocht. De KNRM zou hierbij een demonstratie verzorgen waarbij de reddingboot Frans Hogewind zou worden gelanceerd. Vlak voor aankomst van de groep werd Station Paal 8 echter gealarmeerd waardoor de groep een echte uitruk van het materieel kon aanschouwen. Na terugkomst van de ‘Frans Hogewind’ werd deze nogmaals voor het gezelschap gelanceerd. Na afloop van deze demonstratie werd er door de IASST voorzitter een gift van 500 Britse ponden voor KNRM station Paal 8 overhandigd aan de bemanning. Al met al kunnen het MIWB en de IASST terugkijken op een boeiende en leerzame bijeenkomst.