Masteropdracht student Marine Shipping Innovations brengt Jumbo Shipping mooie innovatie

woensdag 24 maart 2021

De masteropdracht van student Marine Shipping Innovations Bob Heikoop heeft zijn werkgever Jumbo Shipping een nuttige en aansprekende innovatie opgeleverd. Als afstudeeronderwerp koos Bob voor een onderzoek naar “vliegroest” op de heavy-lift schepen van Jumbo, die ontstaat na het verwijderen van zeevasten aan boord. Bob ontwikkelde hiervoor een prototype bandslijpmachine met afzuiging en opvang die niet alleen sneller is dan bestaande methoden om de restanten van tijdelijke lasnaden te verwijderen, maar ook schoner voor het milieu, gezonder voor de gebruikers en het professionele uiterlijk van het schip in stand houdt.

Vliegroest

De heavy-lift schepen van Jumbo zijn technisch en operationeel in uitstekende staat, maar de dekken en rompzijden vertonen duidelijk roestsporen. Dit wordt veroorzaakt door de corrosie van staaldeeltjes die worden verspreid tijdens het verwijderen van tijdelijke op het dek gelaste zeevasten. Naast staaldeeltjes worden tijdens dit verwijderingsproces ook verfdeeltjes gevormd en die zijn schadelijk zijn voor het milieu en voor de menselijke gezondheid. Ook is het verwijderen van deze tijdelijke zeevasten een tijdrovende en ongemakkelijke klus voor de scheepsbemanning.

Masteropdracht

Bob, Chief Officer bij Jumbo Shipping en in 2018 begonnen aan de masteropleiding Marine Shipping Innovations (MSI), wilde iets aan deze situatie veranderen: "Ik wilde voor mijn masteropdracht een praktisch probleem waar Jumbo mee te maken had combineren met een onderwerp dat maatschappelijk belangrijk is op het gebied van duurzaamheid. Met het oplossen van het probleem van de vliegroest konden we beide bereiken. Ten eerste: Het verkleinen van onze ecologische voetafdruk door het vrijkomen van verf- en staaldeeltjes te verminderen. Ten tweede: Het voorkomen, of in ieder geval verminderen, van het roestige uiterlijk."

Innovatie

De belangrijkste vraag die Bob moest beantwoorden was op welke nieuwe manier de resterende lasnaden verwijderd konden worden die ontstaan na het wegsnijden van de zeevasten zonder dat er staal- en verfdeeltjes worden verspreid. De oplossing was een modificatie aan de Fein GIMS-75 bandslijpmachine, waar Bob een deeltjesvanger, een afzuigsysteem en een opvangbak aan toevoegde. De prestaties van het resulterende prototype apparaat werden vervolgens geverifieerd op vier afzonderlijke parameters: i) Verwijdering van de verflaag, ii) Verwijdering van het bovenste deel van de afgebrande las, iii) Verwijdering van het onderste deel van de afgebrande las en iv) Afvlakking van de omringende verflaag.

De resultaten waren zeer positief. "We waren erg enthousiast over het resultaat. Door de aanpassingen aan de GIMS-75 vangt de machine nu de staal- en verfdeeltjes vrijwel volledig op. In termen van duurzaamheid komen er geen deeltjes meer in het milieu terecht. Een onvoorzien positief bijeffect was dat de machine ook gemiddeld drie keer zo snel was als de huidige manier van werken, wat het commercieel zeer interessant maakt", aldus Bob.
Het prototype leverde ook voordelen op voor de gezondheid. "Voor de bemanning die de bestaande methode gebruikte, betekende dit dat je de hele dag op handen en knieën met een haakse slijper op het dek van het schip aan het werk was. Terwijl gebruikers nu achter dit prototype kunnen lopen in een staande positie. Het is ergonomisch beter en het produceert veel minder trillingen."

De Master Marine Shipping Innovations

De tweejarige deeltijdopleiding Master Marine Shipping Innovations leidt studenten op tot innovatieve maritiem experts binnen het bedrijf waar ze werkzaam zijn. Praktijkgericht onderzoek, innovatie en duurzaamheid staan centraal. De opdrachten waar tijdens de studie aan gewerkt wordt, kunnen toegepast worden in de eigen organisatie. Docent Eelco van Rietbergen: “Deze innovatie is een mooi voorbeeld van de relevantie van onze opleiding voor de maritieme sector. We zijn trots dat onze opleiding heeft bijgedragen aan deze innovatieve, duurzame oplossing die zowel de student als het bedrijf weer een stap verder heeft geholpen. In de toekomst willen we uiteraard nog veel meer van dit soort voorbeelden aan ons portfolio toevoegen.”

Bron: Jumbo’s innovative prototype belt sander reduces flash rust (jumbomaritime.nl)