Promoveren moet ook aan hogescholen kunnen

woensdag 02 oktober 2019

Praktijkgericht onderzoek op het hbo moet niet alleen op bachelor- en masterniveau aangeboden worden, maar in de toekomst óók op doctors (PhD) niveau. Hiervoor pleiten de Vereniging van Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten. Onze lector Maritime Law Welmoed van der Velde was te gast in de studio bij NPO Radio 1 om hier uitleg over te geven.

promoveren-moet-ook-aan-hogescholen-kunnen

Het MIWB biedt momenteel de masteropleiding Marine Shipping Innovations aan. Veel van de mooie onderzoeken die binnen deze opleiding worden uitgevoerd, vragen om een (PhD-niveau) - vervolgonderzoek. Dit is momenteel niet mogelijk in Nederland, waardoor studenten hiervoor uitwijken naar het buitenland die deze mogelijkheden wel biedt. En dat is zonde. “Het verdient zichzelf terug als we de kennis kunnen vergroten binnen de hogescholen en ten behoeve van de Nederlandse industrie. Dat is volgens mij een investering die je zeker zou moeten doen.”

Op 27 september hebben de hogescholen en universiteiten een gezamenlijk position paper gepubliceerd. Hier zijn gezamenlijke ambities en prioriteiten benoemd voor de komende jaren, waaronder het aanbod van opleidingen die volgen op een masteropleiding. Deze opleidingen zouden op het hbo gericht zijn op het verleggen van grenzen in de beroepspraktijk.

Bekijk- en luister het radiofragment hier terug.