Foto van inschrijven voor je hbo-opleiding

Inschrijven: hoe doe je dat?

Met een inschrijving zet je de eerste stap richting jouw studie. Je regelt de inschrijving via Studielink. Hieronder vind je de stappen die je hiervoor doorloopt.

Inschrijven voor september 2019

Wil je in september 2019 starten met een opleiding van NHL Stenden? Dan doe je via Studielink een verzoek tot inschrijving bij NHL Stenden. 

Meld je direct aan via Studielink

Inschrijven voor februari 2019 of op andere instroommomenten

Bij veel opleidingen van NHL Stenden is het mogelijk om in februari of op een ander moment in te stromen. Deze instroommomenten vind je op de opleidingspagina’s. Wil je op een ander moment in het jaar starten met een opleiding van NHL Stenden? Dan dien je via Studielink een verzoek tot inschrijving in bij NHL Stenden. Hierbij geef je het startmoment van de opleiding aan.

Na-inschrijving

Naast de instroom op de vastgestelde instroommomenten, zijn er twee situaties waarbij instroom buiten de reguliere data mogelijk wordt toegestaan. Dit noemen we ook wel een na-inschrijving. Meer informatie over de mogelijkheden en het inschrijfproces van een na-inschrijving.

Voordat je je inschrijft

Check voor je je inschrijft of je voldoet aan alle toelatingseisen. Heb je het benodigde diploma en profiel wanneer je met de opleiding begint? Moet je misschien nog een toelatingsexamen doen? Controleer het voor de zekerheid. Heb je een DigiD? Vraag hem anders direct aan!

Inschrijven via Studielink

Je schrijft je in op Studielink, de inschrijfportal van het ministerie van Onderwijs. Je volgt hiervoor de onderstaande stappen.

 • Ga naar www.studielink.nl en kies voor “Inloggen met DigiD”.
 • Log in met je DigiD gebruikersnaam en wachtwoord.
 • Vul in het volgende scherm jouw persoonsgegevens in.
 • Activeer je account volgens de instructies van Studielink.
 • Kies jouw studie, de startdatum en inschrijfvorm. Geef ook aan of je als eerstejaars of als hogerejaars student start. Starten als hogerejaars student kan alleen met toestemming van de instelling.
 • Controleer je gegevens en bevestig je aanvraag.
 • Je komt nu op je eigen dashboard terecht. Dit is je overzichtspagina. Je kunt hier onder ‘Opleidingen’ het verzoek terugvinden.
 • In Mijn To Do lijst vind je de mogelijkheid voor het invullen van je betaalgegevens. Klik daarop en volg de stappen. Je kunt dit ook later doen, als het maar voor de start van je studie is.

Meer weten over het inschrijven via Studielink? Bekijk het stappenplan op de site van Studielink of bekijk de instructievideo.

Na je inschrijving

Binnen een paar dagen ontvang je van NHL Stenden een bericht over:

 • de opleiding of opleidingen van NHL Stenden waarvoor je je hebt ingeschreven;
 • het intakegesprek of de selectieprocedure;
 • wat je verder nog moet aanleveren.

De Studiekeuzecheck

Heb je je ingeschreven, dan krijg je een uitnodiging voor de Studiekeuzecheck. Deze check laat je zien hoe goed jij je hebt georiënteerd. Hoe beter jij je oriënteert, hoe groter de kans is dat je succesvol je studie doorloopt en hoe sneller je kunt afstuderen. De Studiekeuzecheck levert je een individueel advies op. Het advies dat je krijgt is niet bindend, maar we nemen bij een negatief advies contact met je op om het resultaat te bespreken. Voor voltijdopleidingen geldt dat de Studiekeuzecheck verplicht is wanneer je je na 1 mei inschrijft. Ook in dit geval is het resultaat van de test geen bindend advies.

Toelatingsprocedure

Het kan zijn dat je een toelatingsprocedure moet doorlopen, bijvoorbeeld een selectiedag, toelatingsexamen of studiekeuzegesprek. Check dit bij je opleiding.

Uitschrijven

Ben je klaar met je studie of stop je vroegtijdig met je opleiding? Dan dien je via Studielink een verzoek tot uitschrijving in. Meer informatie over het uitschrijven voor een opleiding.