Doorgroeien? Zo ga je het gesprek aan met je baas!

Herken je dat gevoel? Alsof je dag in dag uit hetzelfde liedje afspeelt op je werk? Je voelt dat er meer in zit en je fantaseert weleens over die leuke functie van een collega. Of misschien wel over een hele andere baan. Je beseft je dat als je niets doet er ook niets verandert. Maar... Hoe ga je het gesprek aan met je baas? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Happy you happy boss

Het kan natuurlijk zijn dat je twee handen op één buik bent met je werkgever maar voor de meesten onder ons is het toch best spannend om je ambities te delen. Je bent niet alleen. Onderzoek van Gallup wijst uit dat slechts 19 procent van de medewerkers zijn leidinggevende aan de jas trekt. Zonde. Want jouw baas is er juist bij gebaat dat je eerlijk bent over je behoeftes. Vind je het nog lastig om onder woorden te brengen wat je precies wil? Dan helpt het om je ambities en talenten eens voor jezelf op een rijtje te zetten. Zo kun je makkelijker het gesprek met je baas aangaan.

Je bent nooit uitgeleerd

Kennis kan vele deuren voor je openen. Bijvoorbeeld naar die ene leuke functie of naar meer verantwoordelijkheid. En het bedrijf waar je werkt plukt er ook de vruchten van. Wist je dat veel bedrijven daarom budgetten hebben om een opleiding of cursus te kunnen volgen? Maar ook als jouw werkgever dat budget niet heeft zijn er voor jezelf genoeg mogelijkheden om een opleiding of cursus te financieren. Hier vind je een hele rits met financiële mogelijkheden. Geld kan dus bijna geen excuus meer zijn om niet te gaan voor die droombaan.

Bereid het gesprek voor

Oké. Je hebt voor jezelf een beeld van waar je naartoe wilt. In het gesprek met je leidinggevende is het handig dat je kunt motiveren waarom en hoe je wilt doorgroeien. Vertel wat je ‘plan’ is, wat je wil bereiken, wat je ambities zijn en welke verantwoordelijkheden of taken je het liefst zou willen krijgen. Zo laat je zien dat je er goed over na hebt gedacht. Probeer het gesprek aan het begin van de dag en week in te plannen. Dan zijn zowel jij als je leidinggevende nog fris en fruitig.

Make a plan

De kogel is door de kerk. Samen met je leidinggevende kun je aan de slag met een plan. Wanneer start je bijvoorbeeld met een opleiding of cursus en voor welke vorm en welk niveau ga je dan? Wist je dat je bijvoorbeeld al in 2 jaar een AD-diploma kunt halen? En dat je deeltijd of duaal kunt studeren zoals jij dat wilt? Zo kun je zelf bepalen wanneer je wat extra tijd of juist wat minder tijd aan je studie besteedt. En last but not least; je kunt de opdrachten uitvoeren binnen het bedrijf waar je werkt. Zo kunnen je werken en studeren goed combineren. Je leest hier alles over de verschillende vormen en niveaus.

Een nieuw liedje

Het kan soms verleidelijk zijn om in je comfortzone te blijven en het gesprek uit te stellen. Toch is het een goed idee om het gewoon te doen. Het voelt misschien oncomfortabel maar het geeft nieuwe energie. Zie het als dat ene liedje wat je al de hele tijd op repeat hebt staan. Na tien keer is het wel tijd voor een nieuw nummertje.

Ben je er wel uit? En wil jij je ontwikkelen met een opleiding of cursus? Ga het gesprek dan snel aan met je leidinggevende. Dan kun je in september nog beginnen. Twijfel je nog over welke opleiding of cursus het beste aansluit bij jouw ambities? Laat je dan adviseren door onze studiekeuzeadviseur of bezoek een van onze voorlichtingsevents.