Corona update 6 mei 2021

donderdag 06 mei 2021

Zoals eerder aangekondigd worden er zelftesten ingezet voor alle studenten en medewerkers in het hoger onderwijs. Deze gratis zelftesten kun je vanaf nu aanvragen via een landelijk distributiesysteem van SURF. De zelftesten zijn niet verplicht. We doen wel een beroep op ieders verantwoordelijkheid en vragen je een zelftest af te nemen voordat je naar de hogeschool komt. Doe dit thuis en kom alleen bij een negatieve testuitslag én zonder klachten naar school. Door preventief te testen vergroten wij de veiligheid voor onszelf en voor anderen en zorgen we er samen voor dat er meer fysiek onderwijs mogelijk is

Doel en belang zelftesten

  • De zelftesten in het onderwijs zijn onderdeel van een bredere introductie van zelftesten in de Nederlandse samenleving als extra instrument om het coronavirus te bestrijden. Het zorgt ervoor dat we vaker en sneller kunnen vaststellen of we ongemerkt besmet zijn en dus besmettelijk kunnen zijn voor anderen. Preventief testen voorkomt een verdere verspreiding van het virus.

Aanvragen van een zelftest

  • Vanaf 5 mei jl. kun je gratis zelftesten bestellen via zelftestonderwijs.nl. Je logt in met je NHL Stenden account. Na je aanvraag wordt de set kosteloos opgestuurd naar het opgegeven adres. SURF streeft ernaar de set na uiterlijk 5 werkdagen te versturen. Degenen die geen NHL Stenden-account hebben, nemen contact op met het secretariaat van hun opleiding. Afnemen van een zelftest
  • De zelftest kun je eenvoudig zelf afnemen en analyseren met de testkit. Bekijk de instructievideo van jouw zelftestmerk voor een uitleg. Je vindt een link onder “Hoe werkt de zelftest?” op de Veelgestelde vragen-pagina van zelftestonderwijs.nl.
  • De test geeft na 15 tot uiterlijk 30 minuten de uitslag. Alleen bij een negatieve testuitslag kom je naar school. Houd je binnen de hogeschool nog wel steeds aan de maatregelen: kom alleen binnen de afgesproken tijden, was je handen, houd 1.5 meter afstand en draag een mondkapje als je je binnen school verplaatst.
  • Is de test positief? Kom dan niet naar school en laat je testen bij de GGD-teststraat.
  • Heb je klachten of ben je in contact geweest met iemand die corona heeft? Kom dan niet naar de hogeschool en volg de actuele richtlijnen van het RIVM met betrekking tot thuisblijven. Het is niet de bedoeling om dan een zelftest te doen en met een negatieve uitslag naar school te komen. Twijfel je of je naar school mag? Raadpleeg onze handige beslisboom.
  • Ben je al gevaccineerd of heb je het coronavirus gehad? Ook dan vragen we je een zelftest te doen, voordat je naar de hogeschool komt. Je kunt besmet zijn en het virus nog steeds overdragen. Q&A Voor alle overige belangrijke informatie met betrekking tot zelftesten verwijzen we je graag naar de website zelftestonderwijs.nl. It’s up to us We zijn blij dat er sinds 26 april jl. weer meer mogelijk is en alle medewerkers en studenten weer 1 keer per week naar school mogen. Met de inzet van zelftesten hopen we dat onze deuren steeds een stukje verder openen. Zijn er voor jou redenen dat je nog niet naar school wilt of kunt komen, bijvoorbeeld omdat je kwetsbaar bent of in het buitenland verblijft? Neem dan contact op met je opleiding om dit te bespreken.

Erica Schaper, Marc Otto,  Oscar Couwenberg