Docent-onderzoeker Avelien Haan over de onderwijsbegroting in de Leeuwarder Courant

woensdag 16 september 2020

Wel cadeautjes maar geen visie in onderwijsbegroting van 44 miljard

Zomer-, herfst- of weekendscholen of verlengde schooltijden. Van het ministerie van onderwijs moeten scholen alles uit de kast halen om leerachterstanden en studievertraging door corona weg te werken.

Ministers Ingrid van Engelshoven. FOTO ANP

Foto Leeuwarder Courant / ANP

Tot de zomervakantie van volgend jaar is daarvoor extra geld uitgetrokken. Ook is er geld om ervoor te zorgen dat mbo’ers toch op stage kunnen en voor peuters die door de coronamaatregelen geen gebruik hebben kunnen maken van voorschoolse educatie. Al die investeringen waren eerder al bekend geworden.

Geen zicht op lange termijn

Het klinkt allemaal mooi, maar eigenlijk is het een begroting van 43,7 miljard euro zonder toekomstperspectief. Docent-onderzoeker Avelien Haan van hogeschool NHL Stenden is teleurgesteld. ,,Ik vond het mooi dat de koning in de troonrede de emotionele kant van de coronacrisis benoemde en hoop bood. Maar het is ergerlijk dat dit in me miljoenennota ook zo wordt gepresenteerd’’, zegt Haan, werkzaam bij de Thorbecke Academie, die zich bezighoudt met bestuurskunde en overheidsmanagement. ,,Er is geen zicht op de lange termijn. Dat extra geld van nu moet straks weer een keer opgehoest worden. Hoe dan? En door wie? Ik ben bang, net als de Raad van State overigens, dat het op het bordje komt van de jongere generaties.”
 

Lees verder in de Leeuwarder Courant >