Facilitaire visie op innovatie en duurzaamheid in het onderwijs

vrijdag 19 maart 2021
NHL Stenden presents three best practices in webinar during CSU Innovation Boost

Hoe kun je als facilitaire afdeling binnen een onderwijsinstelling het verschil maken? Hoe integreer je duurzaamheidsambities in je totale dienstverlening en hoe blijf je innoveren? Onlangs verzorgde directeur Facility Management Mathijs Rutten samen met drie studenten  (Danielle Bijsterbosch, Nathnael Nigus en Carlotte Roncoli) een webinar over deze onderwerpen. Hij gaf tijdens de CSU Innovatie Boost een facilitaire kijk op innovatie en duurzaamheid in het onderwijs. CSU, partner in schoonmaak, nam tijdens dit online event professionals uit de facilitaire wereld, universitaire onderzoekers, productontwerpers en andere relaties een week lang mee door het snel veranderde facilitaire werkveld. Hiermee wilde CSU praktische inzichten en tips voor vandaag en morgen meegeven.

Onze hogeschool illustreerde haar kracht in innovatie en duurzaamheid aan de hand van drie best practices waarin volop geparticipeerd wordt door studenten:

  1. De Green Wave. Dit is een initiatief en beweging van medewerkers en studenten die met elkaar een bijdrage leveren aan een duurzame hogeschool. Ze stimuleren Green Thinking, wat betekent dat elke stap, hoe klein ook, er één is richting een duurzamere wereld voor de volgende generatie. Van praktische tips over het aanschaffen van een duurzame kerstboom tot een #coronawastechallenge om op te roepen samen mondkapjes van de straat op te ruimen, dergelijke initiatieven komen bij de ambassadeurs vandaan. Je kunt je bij de Green Wave aansluiten, stuur hiervoor een e-mail naar de Green Wave.
  2. De toegepaste technologie en innovaties in het verbouwde Notiz Hotel en het bijbehorende Restaurant Wannee. Elke beslissing die binnen het hotel en restaurant wordt genomen, is gebaseerd op de vier basisprincipes die bijdragen aan een beter milieu/toekomstbestendig klimaat: kwaliteit, duurzaamheid, innovatie en cultuur. Zo heeft Notiz Hotel onder andere waterbesparende douchekoppen en kranen. En de koffie komt van de enige koffieraffinaderij in Nederland die 100% gecertificeerde koffie levert en volledig klimaatneutraal werkt! Ook wordt er gekookt volgens het Dutch Cuisine concept, wat betekent dat groenten de hoofdrol spelen in de gerechten en ingrediënten lokaal en bewust worden ingekocht rekening houdend met het seizoen. De gerechten zijn minder belastend voor het milieu, doordat het aantal voedselkilometers wordt beperkt en er minder vlees en vis wordt gebruikt. Niet voor niets heeft het Notiz Hotel voor de negende keer op rij de Golden Green Key kwaliteitsprijs behaald; het hoogst haalbare internationale keurmerk voor duurzame bedrijven.
  3. De mooiste innovatieve en duurzame creaties in het X-Lab. Dit is de huiskamer van X-Honours, studenten die naast hun opleiding werken aan innovatieve oplossingen voor real-life vraagstukken van echte opdrachtgevers. Denk aan een solar taxi voor het Welcome to the Village festival of een interactieve game om jeugd in beweging te maken. De X-Honours hebben een 3D-printer tot hun beschikking en ook hierin vloeit de duurzaamheid voort. Er wordt inkt gebruikt dat voor meer dan 90% gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen!

“Als Facilitair scheppen wij de kaders en dagen we studenten uit om gezamenlijk aan de slag te gaan. Innovatie zit al in kleine dingen, heb lef, begin gewoon en ga samen uitproberen, ontdekken en leren!”, aldus Mathijs. Kijk de sessie hier terug.