Leeuwarder studenten maken kunst voor een groenere binnenstad

Afbeelding
Leeuwarder studenten maken kunst voor een groenere binnenstad

De kunst van studenten uit Leeuwarden kom je op de meest verrassende plekken van de Leeuwarder binnenstad tegen. Neem bijvoorbeeld het kunstwerk op de Verlaatsbrug aan de Tesselschadestraat of het mozaïek in Kringloopboulevard de Estafette. En als je in het Broodhuys of de Blokhuispoort een Pakje Kunst uit de automaat trekt, is de kans aanwezig dat je hierin een kunstwerkje van een Leeuwarder student aantreft. Veel van dit soort lokale kunstprojecten worden gerealiseerd in samenwerking met studenten van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (DBKV) van NHL Stenden Hogeschool. Ook nu zijn studenten van de opleiding druk in de weer om een kunstzinnige én duurzame bijdrage aan de binnenstad van Leeuwarden te leveren in het project BeeStreets. Studente Lara de Vries en docent Floris de Jonge vertellen meer over dit waarde(n)volle project.

Het project BeeStreets is een initiatief van bewoners en ondernemers uit de binnenstad van Leeuwarden. Het doel: een toekomstbestendige groene binnenstad, waar mens en bij blij van worden. Toen Lara de opdracht kreeg om de winkelstraten van Leeuwarden op een duurzame manier op te fleuren, begon haar creatieve brein op volle toeren te draaien. “Ik probeerde een link te leggen met de verschillende winkels en horecazaakjes,” vertelt de tweedejaars studente. “Al snel kwam ik op twee concrete ideeën: een kunstwerk met koffiekopjes, om aan te sluiten bij de koffiezaakjes in de buurt. En daarnaast het idee om een plantenbak in de vorm van een bh te maken, omdat er ook een lingeriezaak in de straat zit.” Beide ideeën werden zeer enthousiast ontvangen door de lokale middenstand, maar Lara had maar tijd om één project zelf op te pakken. Een klasgenoot pakte het project met de koffiekopjes op en Lara ging aan de slag met de bh-plantenbak. “Ik wilde een soort van mini-experience maken. Voor de onoplettende voorbijganger een plantenbak met hele lange planten. Maar als je goed kijkt, blijkt het een bh te zijn. Hoe leuk is dat?”

Verbinding met regio en onderwijs

De opleiding DBKV staat aangeschreven als beste opleiding in haar soort. Studenten werken binnen het studieprogramma regelmatig mee aan dit soort lokale projecten. Deze projecten hebben niet alleen als doel om kunst tentoon te stellen. Vaak komt het voort vanuit een streven om de wereld beter, groener of gewoon mooier te maken. De opleiding DBKV in Leeuwarden haalde dit jaar voor de tweede keer het predicaat Topopleiding in de Hbo Keuzegids. En een deel van dat succes is te danken aan de verbinding van de opleiding met kunstzinnige en duurzame projecten uit de regio zoals BeeStreets. Floris legt uit hoe dit binnen zogeheten ateliers gebeurt. “Elke periode hebben studenten drie verschillende soorten vakken: theorie, vaardigheden en ateliers”, vertelt de docent. “Het BeeStreets project valt onder het atelier Toegepaste Vormgeving. Voor dit atelier zoeken we naar lokale opdrachtgevers die iets bijdragen aan de samenleving. Onze studenten hebben in het verleden bijvoorbeeld ook gewerkt voor de Culturele Hoofdstad.” Dit soort projecten zijn typische projecten binnen het onderwijsconcept Design Based Education van NHL Stenden. Samenwerken met de regio en interdisciplinair werken zijn belangrijke aspecten van de manier waarop het onderwijs van de hogeschool is vormgegeven.

Het overbrengen van de waarde van kunst

De opleiding DBKV in Leeuwarden scoort in de Keuzegids Hbo 2020 goed op alle beoordeelde aspecten, zoals inhoud en voorbereiding op de loopbaan. Daarbij hoort ook het krijgen en ontvangen van feedback, iets waar Lara met haar opleidingsgenoten continu mee bezig is. “Mijn klasgenoten vinden het, net als ik, belangrijk om te werken aan projecten met maatschappelijke relevantie. Het aanpakken van problemen en aankaarten van taboes, dat is echt iets wat past bij de studenten van onze opleiding. We helpen elkaar ook om echt beter te worden. Niet alleen als kunstenaar, maar ook als docent.” Floris herkent daarin ook een van de onderscheidende aspecten van de opleiding in Leeuwarden. “Alle andere DBKV opleidingen horen bij een kunstacademie, maar die van ons zit binnen een lerareninstituut. Die focus op maatschappelijke relevantie willen we niet alleen aan onze studenten doorgeven. We zien ook dat onze studenten dit weer meenemen naar de scholen waar zij voor de klas staan. Ook op die manier dragen onze studenten wat bij aan de ontwikkeling van onze regio.” Lara ziet het in ieder geval al helemaal voor zich. “Hoe gaaf is het dat je met een groep jongeren zoiets kunt doen? Met zijn allen mini-bh’s maken om uiteindelijk de stad mooier én groener te maken. Geweldig dat je de toegevoegde waarde van kunst zo concreet kunt maken.”

Meer nieuws