Lieuwe Nijboer rondt als eerste zijn studie digitaal af

dinsdag 31 maart 2020

De Nederlandse locaties van onze hogeschool zijn in verband met het coronavirus tot 1 juni gesloten, en dat betekent voor iedereen grotere veranderingen. Hoe studeer je als student bijvoorbeeld af terwijl je niet meer fysiek naar de hogeschool kunt? Hoe regel je dat als docent of afstudeerbegeleider? NHL Stenden is druk bezig om het onderwijs op afstand zo in te richten, dat zoveel mogelijk onderwijsactiviteiten en toetsen waaronder afstudeerassessments door kunnen gaan. Student Lieuwe Nijboer is de eerste student Technische Bedrijfskunde bij wie dit is gelukt. Hij rondde zijn afstudeeronderzoek online af via Microsoft Teams, en heeft daarmee alles binnen voor zijn diploma.

Lieuwe Nijboer

Online afstuderen: gelukkig ging het goed

Lieuwe geeft toe dat hij het spannend vond om zijn assessment online te doen: “Het is toch de belangrijkste presentatie van je studie en daarom moet deze wel echt goed gaan. Online is wel anders dan face-to-face, maar tot 1 juni wachten was voor mij nog minder ideaal geweest. Gelukkig ging het allemaal goed.” Lieuwe voerde zijn afstudeeronderzoek uit bij Enitor Promo, een kunststofprofielenproducent uit Buitenpost. Hij deed daar veel onderzoek naar productuitval/scrap met als doel dit te reduceren.

Het optimaal benutten van de mogelijkheden die er zijn

Ook voor de examinatoren was de situatie natuurlijk compleet nieuw. Examinator Stephan Wouters legt uit: “Er zitten voor- en nadelen aan. Je hoeft geen lokaal meer te zoeken, het plannen van het gesprek ging vrij snel en ook voor Lieuwe was deze flexibiliteit gunstig. Het nadeel? De emotionele ontlading aan het einde van een afstudeerzitting maak je toch echt heel anders mee.” Tweede examinator Rink Glazema vult aan: “Het ging soepeler en efficiënter dan gedacht. Ik vergat op een gegeven moment dat we niet in dezelfde ruimte waren. Het voelde wel vreemd om Lieuwe niet even een hand te geven en hem in het echt te feliciteren. We hebben afgesproken om dit zo mogelijk bij een diploma uitreiking nog eens over te doen.”

Online onderwijs

NHL Stenden is druk bezig het online onderwijs vorm te geven. We zien dat dat op heel veel plekken heel goed gaat. Daar is dit een prachtig voorbeeld van. We weten uiteraard ook dat er nog uitdagingen liggen. Om onze docenten én studenten zo goed mogelijk te faciliteren bieden we op onze website uitgebreide informatie aan over online onderwijs. Denk aan videotrainingen en Q&A’s voor docenten en studenten. Verder worden webinars en uitlegsessies verzorgd en staat er een supportteam klaar om waar nodig te ondersteunen. Ook zien we dat docenten en ook studenten elkaar een helpende hand bieden. De saamhorigheid en flexibiliteit van medewerkers en studenten is enorm. Dat maakt het werken en studeren in deze uitzonderlijke situatie extra bijzonder.