Mahmoud bijna klaar voor hbo: 'Nog even het examen Engels halen'

donderdag 11 juli 2019

Ze komen uit landen als Syrië, Iran en Albanië en hebben met elkaar gemeen dat ze ambitie hebben. Ze willen arts worden, bouwkunde studeren of een ICT-opleiding volgen. Maar je kunt nog zo slim zijn, als je uit een andere cultuur komt en een andere moedertaal hebt, moeten er heel wat obstakels overwonnen worden om hier te studeren.

mahmoud_bijna_klaar_voor_hbo

Daarin voorziet het schakeljaar, een samenwerkingsproject van NHL Stenden en roc Friesland College dat hoogopgeleide vluchtelingen en anderstaligen de kans biedt een hbo-opleiding te volgen. De deelnemers volgden vakken als Nederlands, wiskunde, Engels, studievaardigheden en culturele diversiteit. Een coach begeleidde de studenten bij het maken van de juiste studiekeuze.

,,Ik heb een heel bijzonder jaar achter de rug. Het was leuk, maar soms ook zwaar. In het begin durfde ik niks te vragen en al helemaal niet voor een groep te presenteren, en nu sta ik hier, voor jullie’’, vertelde de Syrische Ula Hayatleh in het Engels. Zij gaat de Engelstalige opleiding international business volgen. 

Lees verder in de Leeuwarder Courant

Door: Ines Jonker
Foto: Niels Westra