Meer beweging voor kinderen dankzij activiteitenkaarten

Afbeelding
activiteitenkaart mer beweging voor kinderen

Door te doen gebeurt het. Daar geloven we in bij NHL Stenden. In de rubriek Students on Stage vertellen onze studenten hoe zij met passie en bevlogenheid hun steentje bijdragen in de praktijk. Kelly, Aaltsje en Monique, drie studenten van de opleiding Pedagogiek, vonden een manier om met activiteitenkaarten medewerkers binnen de pedagogiek te helpen om kinderen meer te laten bewegen.

Docenten, studenten en kinderdagverblijven uit de regio zijn enthousiast over deze manier om beweging te stimuleren!

Uit onderzoek van de studenten blijkt dat zo’n 44% van de kinderen tot 12 jaar te weinig beweegt. Dat houdt in dat ze de dagelijkse beweegnorm van een uur per dag matig-intensief bewegen vaak niet halen. Studenten Kelly Lageweg, Monique van der Wal en Aaltsje Kroes deden dit onderzoek voor hun minor ‘Ontwikkelingsstimulering en Opvoedingsondersteuning’. Ze vonden de uitkomsten schokkend en zochten daarom naar een oplossing. Kelly legt uit: “Initiatieven als Gezonde School zorgen er gelukkig wel al voor dat kinderen steeds meer bewegen, maar bieden niet altijd genoeg houvast voor de pedagogisch medewerker. Wij ontwikkelden de activiteitenkaarten met de naam MAKkelijk Bewegen als een makkelijke en laagdrempelige manier om kinderen meer te laten bewegen.”

Laagdrempelige oplossingen

Inactiviteit is voor niemand goed en zeker niet voor kinderen. Het pakket activiteitenkaarten is bedoeld om het laagdrempelig te maken om meer te bewegen, zonder dat het een vast onderdeel van een lesprogramma hoeft te zijn. De kaarten zijn makkelijk te pakken en bovendien gaat het om activiteiten die niet lang duren. Het pakket is vooral bedoeld om inspiratie te bieden aan pedagogisch medewerkers om kinderen aan te zetten tot beweging. Handig voor als er bijvoorbeeld een pauze nodig is halverwege een middag of als het tijd is voor de kinderen om extra energie kwijt te raken.  

Op de kaarten staan beschrijvingen van mogelijkheden voor beweging. Dit in drie categorieën: dagelijks, binnen en buiten. Van spelletjes als Annemaria Koekoek tot kleine manieren om beweging te implementeren in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld door kinderen zelf hun etensbordje te laten pakken van een nét iets hogere plank. “We maken gebruik van oefeningen waar weinig materiaal voor nodig is en die weinig tijd kosten. Ook zijn er vaak variaties per activiteit voor verschillende leeftijden. Het zijn activiteiten die je even tussendoor kunt doen als er bijvoorbeeld tien loze minuutjes in een dag zitten”, aldus Kelly. De laagdrempeligheid van de oefeningen staat centraal. 

De ervaringen met het spel

De activiteitenkaarten zijn getest binnen de buitenschoolse opvang en daar wordt positief gereageerd. Studente Aaltsje: “Docenten, studenten en kinderdagverblijven uit de buurt zijn net als ons erg enthousiast over het idee! Wij hopen dan ook dat het snel gebruikt kan worden in meer buitenschoolse opvangen, kinderdagverblijven en wie weet later basisscholen.” De studentes zijn inmiddels in gesprek met een uitgever om de kaarten op de markt te brengen.

Korte lijnen tussen werkveld en opleiding

De activiteitenkaarten zorgen voor een stukje bewustwording in de kinderopvang: “Het is soms alsof kinderen niet meer weten welke actieve spelletjes ze kunnen doen omdat ze zo aan de buis gekluisterd zijn”, aldus Bettina van der Veen. “De activiteitenkaarten hebben ons als Pedagogisch Medewerkers geholpen nieuwe spelletjes te leren en we zien na een proef dat kinderen die spelletjes ook vanuit zichzelf nu heel veel doen.” De kaarten zijn ook een goede manier om samen en alleen te leren spelen. “Kinderen moeten soms over een drempel om buiten hun comfortzone te gaan. Op de kaarten staan makkelijke spellen in verschillende varianten, dat maakt het ook eenvoudig voor bijvoorbeeld stagiaires om nieuwe activiteiten uit te blijven voeren.”

Bettina van der Veen, leidinggevende kinderopvang Het Wakertje

Ook een frisse blik nodig?

Ben jij op zoek naar een student voor een innovatief project? Een frisse blik nodig voor een lastig vraagstuk? Neem dan contact met ons op!

Meer nieuws