Minister van Engelshoven in gesprek met duale Ad studenten

vrijdag 25 juni 2021

Donderdagmiddag 24 juni was Minister van Engelshoven online op werkbezoek bij studenten van de duale Associate degree Ondernemerschap en Retailmanagement bij NHL Stenden Hogeschool. De studenten hadden hun les- en werkdag achter de rug en kwamen speciaal online om de minister te ontmoeten. Minister van Engelshoven is benieuwd hoe studenten het werken én studeren tijdens Corona hebben ervaren. Wat maakte het lastig? Wat is de studenten positief opgevallen? Wat willen ze vasthouden of juist loslaten wanneer alles weer meer normaal wordt?

bezoek_minister

Werken & Studeren

Deze Ad-studenten combineren hun baan met de 2-jarige hbo-opleiding en hebben één lesdag in de twee weken. Corona had niet alleen impact op hun studie maar ook hun werk zag er heel anders uit dan daarvoor. Waar voor de ene student alle retail-activiteiten ineens overgingen naar 100% online, hadden studenten in de food retail het juist extra druk. Omdat studenten met een duale studie drukke banen moeten combineren, was online studeren en online onderwijs volgen niet helemaal nieuw. Deze Ad-opleiding heeft één lesdag in de twee weken en wat online kon, gebeurde al online.

“We gebruiken de lesdagen echt om ervaringen te delen, feedback te geven aan elkaar en van elkaar te leren. Je maakt tijdens die dagen echt contact met elkaar”. Aldus één van de studenten. Studenten gaven aan dat de fysieke lesdag écht werd gemist. Het contact online is toch anders dan elkaar fysiek ontmoeten.

Duaal studeren; werk en studie vult elkaar aan

De minister was benieuwd in hoeverre de studie goed aansluit op het werk van onze studenten. “Kan je tijdens je studie direct iets leren over een vraagstuk vanuit je werk?”
Eén van de studenten begint te glimlachen. “Absoluut! Zelfs mijn collega's leren mee. Je trekt ze mee want zij gaan ook nadenken over vraagstukken waar ik in mijn studie mee aan de slag ben. Je kunt echt iets toevoegen, nieuwe ideeën aandragen, waardoor verandering in gang wordt gezet. Iemand anders voegt toe: “Jazeker, je pakt je eigen onderzoek op vanuit een vraagstuk uit je eigen bedrijf, een knelpunt waarmee het bedrijf bijvoorbeeld zit, en dat werk je uit. Mijn project is dan ook heel anders dan dat van m’n studiegenoten. Je pakt je eigen kans en kiest je eigen weg om iets toe te voegen aan je eigen organisatie. Elke lesdag starten we met een ervaringsronde en dan horen we elkaars vraagstukken en geven we elkaar feedback. Je leert van elkaar en hoe andere organisaties werken.”

Online onderwijs

De minister: “Wanneer je tijdens Corona de studie bent begonnen, dan heb je elkaar alleen via het scherm leren kennen, en dat maakt het toch lastiger. Hoe was dat voor jullie”?
“Nu er weer een fysieke lesdag mogelijk is merk je pas hoe fijn dat is. Waar ik het meest naar verlangd heb, is toch dat die fysieke lesdag weer terugkwam, dat je in je studie weer echt contact hebt, kunt afspreken na de les, het sociale leven weer op kunt pakken. Dat je vanuit je studie nieuwe vrienden maakt. Leren van en met elkaar dat is toch waar het in onze opleiding om draait, en dan is het zo fijn als je bij elkaar bent.”

“Als je met fysieke lessen bent begonnen, dan lukt het wel online verder te gaan (sommige studenten willen ook liever volledig online verder), maar ik heb ook klasgenoten die ik alleen nog maar op het scherm heb gezien. Voor studenten die online met hun studie zijn gestart is het veel lastiger. Je mist toch het contact van de fysieke lesdag.”

Vooruitblik; wat houden we vast?

De minister was ook benieuwd naar wat onze studenten willen vasthouden na de corona periode. Studenten gaven aan elkaar en docenten sneller online op te zoeken om kort wat met elkaar te bespreken. “Voor corona wachtte ik met mijn vragen tot er weer les was. Nu reageren we sneller op vragen en komen we veel sneller online voor overleg”. Verder kwam het online toetsen ter sprake. Aldus één van de studenten: “Dat mag ook zeker online blijven! Het was even wennen, toetsen met Proctoring, maar uiteindelijk willen we dat graag online houden voor tentamens. Het scheelt reizen en als je met veel studenten tegelijk een tentamen maakt; dan leiden geluiden van anderen best wel af. Ik zit dan liever in een rustige eigen omgeving, dan kan ik me beter concentreren".

Minister: “Duaal onderwijs is heel inspirerend”

De minister: “Het is nog een ingewikkelde klus om goed te kijken hoe je nu het onderwijs inricht. Geen gemakkelijke klus. Natuurlijk is het fijn als je reistijd kunt terugbrengen en aan de andere kant, op afstand wordt ook weer dat sociaal contact belangrijker. Er is geen eenduidige oplossing. Volgens mij moet je goed kijken naar welke groep studenten je voor je hebt en wat voor hun nu het beste werkt. En daarop je onderwijs aanpassen. Dat is een hele ingewikkeld klus, ook voor volgend jaar. Maar voor nu gun ik studenten het dat ze gewoon weer gezellig bij elkaar kunnen zitten en praten over hun studie en hun leven.”

Docent Andre van der Ham en teamleider Erna Velthof herkennen dat. “We willen graag met duaal onderwijs weer terug naar fysiek, daar waar het kan. En aanvullen met online-onderwijs. Dat maakt dat je vaker even kort contact kunt hebben, dat willen we niet meer kwijt.”

Minister van Engelshoven: “Ik denk dat duaal onderwijs heel inspirerend is. Het mooie van duaal onderwijs is dat je een soort leercyclus hebt waarbij je je vragen uit de praktijk direct kunt toepassen. Het is ongelooflijk leuk en inspirerend dat je dat met elkaar kunt delen, je leert in je eigen werkpraktijk én leert van elkaar. Je leert daardoor eigenlijk twee keer zo snel!” “Ik heb enorme bewondering voor studenten die de hele week aan het werk zijn en dan ook nog studeren, dat gaat niet vanzelf, dat is heel knap. Ik wens jullie een mooie zomer toe, met een biertje op een terrasje met veel vrienden, en de docenten wens ik natuurlijk ook een welverdiende vakantie!”

Meer weten over de Associate degree?

Ad (associate degrees) | NHL Stenden Hogeschool of neem contact op met de Nina Spithost, Programma Manager Associate degrees bij NHL Stenden via nina.spithost@nhlstenden.com.
Of meer weten over de Ad Ondernemerschap en Retail Management?  Ad Ondernemerschap en Retail Management duaal, flexibel