NHL Stenden kiest voor blended introductieweek

donderdag 27 augustus 2020

Van maandag 31 augustus tot en met vrijdag 4 september verwelkomt NHL Stenden haar studenten voor de start van het nieuwe studiejaar. Tijdens deze StudyStartWeek maken studenten kennis met hun studie, klasgenoten, docenten en de campus. Vanwege de coronamaatregelen ziet de introductieweek er dit jaar anders uit en is er gezocht naar creatieve kennismakingsactiviteiten die voldoen aan de RIVM-maatregelen. Het wordt een blended introductieweek met fysieke activiteiten afgewisseld met verrassende online avonturen.Van maandag 31 augustus tot en met vrijdag 4 september verwelkomt NHL Stenden haar studenten voor de start van het nieuwe studiejaar. Tijdens deze StudyStartWeek maken studenten kennis met hun studie, klasgenoten, docenten en de campus. Vanwege de coronamaatregelen ziet de introductieweek er dit jaar anders uit en is er gezocht naar creatieve kennismakingsactiviteiten die voldoen aan de RIVM-maatregelen. Het wordt een blended introductieweek met fysieke activiteiten afgewisseld met verrassende online avonturen.

Een virtuele Guided Tour door je nieuwe studiestad. Een online pubquiz om je studiegenoten te leren kennen. En iedere ochtend een halfuurtje samen in je woonkamer bewegen tijdens de online sportles om de dag fit te beginnen. Het is slechts een greep uit de activiteiten die NHL Stenden Hogeschool tijdens de introductieweek aanbiedt. “We doen er alles aan om eerstejaars studenten op een veilige manier zo goed mogelijk kennis te laten maken met hun nieuwe opleiding, studiegenoten, studentenstad en de hogeschool”, vertelt Nanette Hellinga van StudyStartWeek. “De online activiteiten combineren we met kleinschalige fysieke activiteiten waarbij ontmoeting en verbinding centraal staat. Ze zijn allemaal volgens de RIVM-richtlijnen georganiseerd.”  

“We hebben geen moment getwijfeld over het door laten gaan van de introductieweek”, vertelt Annette Verhoef, locatiemanager bij NHL Stenden in Emmen. "Natuurlijk was het spannend hoe het programma eruit zou komen te zien en of fysieke activiteiten mogelijk waren. Maar de binding met onze studenten is essentieel. Vooral eerstejaars die voor het eerst gaan studeren, wil je graag ontmoeten. Studeren is een grote stap in je leven. Die stap moet je goed begeleiden.”

Elkaar in de ogen kijken

Eén van de opleidingen die dit goed aanpakt, is de Stenden Hotel Management School. “Twee weken lang bieden we onze studenten online en offline activiteiten”, vertelt academiedirecteur Marco ten Hoor. “We nodigen alle eerstejaars hotelschool-studenten in kleine studiegroepjes uit om hun kleding in ontvangst te nemen en kennis te maken met hun coach. Ook trakteren we alle studenten op een diner aan een coronaproof tafel. Het gaat om zo'n 600 studenten, dus dit neemt enkele avonden in beslag”, lacht hij.

Ook de opleiding HBO-V kiest voor een combinatie van fysieke en online kennismaking voor de eerstejaars verpleegkunde-studenten. “Onze opleiding is erg praktijkgericht, waarbij het sociale aspect van groot belang is’, vertelt academiedirecteur Reinskje Suierveld. “Vandaar dat we studenten tijdens de eerste kennismaking in de ogen willen kijken om het gesprek aan te gaan. Zeker nu ons onderwijs deels op afstand plaatsvindt, is persoonlijk contact tussen studenten onderling en tussen coach en student nog belangrijker geworden,”

Neuropsycholoog Erik Scherder over verandering en het brein

Om de start van het nieuwe studiejaar op maandag 31 augustus gezamenlijk af te trappen, zendt NHL Stenden het normaliter door studenten en medewerkers druk bezochte Start Academic Year dit jaar online uit. Het thema van de uitzending is ‘Change’. Neuropsycholoog Erik Scherder is gastspreker en geeft een college over de impact van verandering op ons brein.