NHL Stenden zet zich in voor nieuw leven plastic afval

woensdag 27 februari 2019

Het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP) komt in de loop van dit jaar in Heerenveen. Het onafhankelijke testcentrum en gaat actief werken aan het verbeteren van de technieken voor het sorteren en recyclen van kunststof verpakkingen. Marcel Crul van het lectoraat Circular Plastics bij NHL Stenden: "Als we meer gerecycled plastic willen gebruiken, dan moeten we op grotere schaal kunnen testen wat de kwaliteit van de kunststoffen is, weten wat de behoeften vanuit de fabrikanten zijn. Met het testcentrum kunnen we straks grote stappen zetten."

circular plasic

Noodzaak van het testcentrum

Staatssecretaris Van Veldhoven en Gedeputeerde De Rouwe markeerden de afspraken over de komst van het testcentrum op het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) eind januari. Zowel het onderwijs als het bedrijfsleven geven aan dat er belang is bij een landelijk testcentrum. Binnen de huidige labs van bijvoorbeeld NHL Stenden is het mogelijk een paar kilo kunststof te testen. Maar de industrie heeft behoefte aan testmogelijkheden voor grotere hoeveelheden, die wil weten of het met een paar ton ook lukt. Crul: "Bedrijven zoals Omrin en FrieslandCampina testen tegenwoordig vaak zelf door onderzoek te doen met de eigen productielijnen maar dan ligt de productie tijdens zo'n testfase stil. Dat kost natuurlijk ontzettend veel geld. Met een extern testcentrum waar je dat kunt laten doen bespaar je enorm en heb je bovendien de kennis van andere bedrijven en onderzoekers binnen handbereik."

Toepassingen

Een hoop toepassingen van plastic kun je niet vervangen en daarom kijkt het NTCP naar mogelijkheden om plastic te kunnen hergebruiken. Vanuit het lectoraat Circular Plastics wordt daar al vanuit meerdere hoeken naar gekeken; vanuit mechanisch recyling, chemische recyling en productontwikkeling. Bij de eerste wordt gekeken naar het hergebruik van plastics, bij chemisch recyclen staat de vraag hoe uit een afvalstroom via de chemische route de bouwstenen van plastics te halen centraal en bij productontwikkeling wordt gekeken hoe je van gerecycled kunststof nieuwe producten maakt en hoe je voor minder afval zorgt. “We houden ons als lectoraat ook bezig met bijvoorbeeld het afvalvraagstuk zoals dat op Bali of in Thailand voor komt. Op toeristenbestemmingen is plastic afval en de plastic soep een groot probleem. We kijken naar onze regio maar ook naar hoe we vervuiling in de wereld tegen kunnen gaan.” aldus Crul.

Testcentrum en onderwijs 

Het NTCP speelt ook een belangrijke rol voor het onderwijs bij NHL Stenden. Zo kunnen studenten er straks onderzoek doen en meer zicht krijgen op de circulaire economie. "We merken nu al dat er veel studenten uit de technische hoek of ontwerptak geïnteresseerd zijn. Studenten werktuigbouwkunde, chemie maar ook bijvoorbeeld CMD vanuit de productontwikkeling." Ook wordt in samenwerking met het Centre of Expertise Water Technology gekeken naar de mogelijkheden voor onderzoek rond watertechnologie. "Kunststoffen moeten bijvoorbeeld gewassen worden maar hoe beperken we het ontstaan van afvalwater? En hoe kun je kunststoffen of biologische materialen uit het water halen om daar bioplastics van te maken?"