NHL Stendenkoor deelt in aanloop naar Pasen online dagelijks koralen Matthäus Passion

woensdag 17 maart 2021

Voor het tweede jaar op rij is het niet mogelijk voor het NHL Stendenkoor om traditiegetrouw de Matthäus Passion uit te voeren. Een groot gemis voor de trouwe bezoekers die ieder jaar weer naar de Grote Kerk in Leeuwarden komen om dit meesterwerk te aanschouwen, maar ook voor de uitvoerenden en de hogeschool. Om het publiek toch nog iets te bieden in de aanloop naar Pasen, besteedt het koor elke avond speciale aandacht aan twaalf koralen van dit meesterwerk van J.S. Bach.

Vanaf 22 maart kan de geïnteresseerde kijker elke avond om 19.30 uur via de website van NHL Stenden (nhlstenden.com/nhlstendenkoor-12koralen) een koraal uit de opname van de Matthäus Passion-uitvoering beluisteren en bekijken. Voorafgaand aan elk koraal wordt verteld waar de kijker zich in het verhaal van Bach bevindt. Het koraal volgt en wordt afgesloten met een kort fragment waarin een (jongens)koorlid, solist, musicus of bezoeker vertelt over wat hem of haar raakt in de Matthäus Passion. Op Goede Vrijdag klinkt het laatste koraal. Daarna is er gedurende het gehele Paasweekend de mogelijkheid om online de Matthäus Passion te beluisteren en te bekijken, zoals in 2019 uitgevoerd door musici, jongenskoor en NHL Stendenkoor.

"De koralen staan voor zelfreflectie"

Waarom is ervoor gekozen om alleen de koralen uit te zenden? Hans de Wilde, dirigent van het NHL Stendenkoor: “Wat mij betreft staan de koralen voor zelfreflectie, iedere keer dwingt Bach ons om bij ons zelf te rade te gaan hoe wij ons verhouden tot het verhaal. Ze zijn troostrijk en vooral in deze tijd van grote onzekerheid geeft dat houvast. Elke dag een Bach koraal is helend voor de ziel en ik denk dat we dat erg goed kunnen gebruiken.”

NHL Stendenkoor

Het NHL Stendenkoor bestaat uit (oud)studenten en (oud)medewerkers van NHL Stenden, ROC Friese Poort en het Friesland College. Van oudsher heeft het koor een verbindende factor voor studenten, medewerkers, onderwijs en de regio. Onder leiding van dirigent Hans de Wilde verzorgt het koor jaarlijks meerdere concerten.