Noorden Digitaal zet in maart de schijnwerper op digitale innovatie en samenwerking in Noord-Nederland

donderdag 27 februari 2020

Noord-Nederland staat van 13 tot en met 19 maart 2020 in het teken van digitalisering. De jaarlijkse landelijke conferentie Nederland Digitaal wordt dit jaar in Groningen gehouden. Hier omheen worden in deze week onder de noemer Noorden Digitaal op diverse plaatsen in Groningen, Fryslân en Drenthe activiteiten rondom digitalisering georganiseerd, ook voor het brede publiek. Voorzitter van de brede stuurgroep Noorden Digitaal, prof. dr. Iris Vis: “We laten zien dat Noord-Nederland een innovatieve regio is op het gebied van digitalisering, waarbij we graag iedereen betrekken: van, door en met het Noorden. We vinden dat iedereen recht heeft op een goed voorbereide digitale toekomst.”

digitaal-nederland

Noorden loopt voorop

Alle sectoren hebben met digitalisering te maken: onderwijs, gezondheidszorg, industrie, dienstensector, landbouw, handel en overheid. In Noord-Nederland wordt digitalisering ingezet om nieuwe oplossingen te vinden voor gemeenschappelijke uitdagingen. Dat doen we samen: kennisinstellingen, ondernemers, Noorderlingen en overheden slaan de handen ineen in het benutten van digitalisering, met focus op experimenteer- en innovatiekansen. Onder de hoede van de Economic Board Noord-Nederland is daarom Noorden Digitaal tot stand gekomen.

Iris Vis motiveert: “Hier in het Noorden is ruimte om te experimenteren. In de Digital literacy coalition bijvoorbeeld werken scholen en kennisinstellingen, ondernemers en overheden samen om van Groningen in 2025 de meest digitaal geletterde stad en provincie te maken. Wat dacht je van het Frysklab; het eerste officiële bibliotheek-aangedreven FabLab in Europa, ontwikkeld door Bibliotheekservice Fryslan. FryskLab creëert interesse in technologie en stimuleert digitale geletterdheid. In Fieldlab 5Groningen werken we aan oplossingen waar 5G voor nodig is, zoals live data waarmee medisch specialisten kunnen meekijken in de ambulance. En jaarlijks wordt hier de grootste blockchain- en AI-hackaton ter wereld georganiseerd: Odyssey. Daar werken ontwikkelaars, ondernemers en creatievelingen samen aan innovatieve oplossingen voor overheden én corporates. Kortom, het Noorden loopt voorop, vooral als het gaat om samenwerking.”