Print een schaakspel van je oude koelkast

Afbeelding
Print een schaakspel van je oude koelkast

Bij het lectoraat Duurzame Kunststoffen van NHL Stenden in Emmen recyclen studenten kunststoffen uit koelkasten en toetsenborden. Met het recyclaat kunnen ze vervolgens 3D-printen.

Janetta Haveman-Hetebrij vertelt over het project:

In oude koelkasten zit de witte kunststof HIPS en in oude toetsenborden zit de zwarte kunststof ABS. Deze twee kunststoffen vormen de grondstof voor het schaakspel dat ik geprint heb. Ik gebruikte de koelkasten als grondstof voor de witte schaakstukken en de toetsenborden voor de zwarte schaakstukken.

Gewoonlijk geef ik scheikundelessen aan vmbo, havo en vwo leerlingen. Als onderdeel van de master leraar scheikunde mag ik een onderzoeksstage doen. Zo kwam ik terecht bij het lectoraat Duurzame Kunststoffen bij NHL Stenden in Emmen. Daar doe ik onderzoek naar het 3D-printen met gerecyclede kunststoffen.

Studenten MBO haalden de oude toetsenborden uit elkaar, waarna de ABS-onderdelen van de toetsenborden zijn vermalen. Van het HIPS uit oude koelkasten maakte recyclebedrijf Coolrec korrels. Van deze twee grondstoffen maakten studenten vervolgens filamenten, het ‘inkt’ van de 3d printer.

Het oppervlak de witte schaakstukken is mat tot ruw, in tegenstelling tot het oppervlak van de zwarte schaakstukken. Daarom heb ik de witte schaakstukken in acetondamp gezet. Zo kregen de witte schaakstukken hun glanzende uiterlijk. Het polaire aceton dat in aanraking komt met het schaakstuk werkt namelijk als oplosmiddel voor het polaire HIPS. Daardoor vloeien de HIPS moleculen uit. Vervolgens verdampt het aceton en blijft het HIPS in de gladde, glanzende vorm achter.’

Geschreven door Janetta Haveman-Hetebrij

Meer nieuws